Logo mooisonenbreugel.nl
Desiree Tomassen (l) en Eppie Fokkema (r) in het Atrium (archieffoto)   | Fotonummer: 29b6db
Desiree Tomassen (l) en Eppie Fokkema (r) in het Atrium (archieffoto) (Foto: Wil Feijen)
Zorg

Trots om in de zorg te werken

Son en Breugel - Woonzorgcentrum Berkenstaete sloot maandag 16 maart zijn deuren voor al het bezoek. Een ingrijpende maatregel, zowel voor de bewoners, cliënten, familie, inwoners uit Son en Breugel die voor dagbesteding komen, als voor directie en personeel van Berkenstaete. In een eerdere verklaring liet Eppie Fokkema, voorzitter Raad van Bestuur Zorggroep Archipel, weten dat deze beslissing is genomen om ouderen en zorgpersoneel te beschermen tegen het coronavirus.

Redacteur: Emmy Grit

“Het was een zeer moeilijke beslissing”, aldus de voorzitter. “De eerste twee dagen was het een rare situatie, iedereen moest wennen aan de nieuwe maatregel, zowel personeel als de mensen in huis. Na twee dagen kwam er een bepaalde rust bij de bewoners en cliënten.” In deze situatie zijn er bewoners en cliënten die nog begrijpen waarom deze maatregel is genomen, maar er zijn ook mensen die het vanwege hun gezondheidstoestand niet begrijpen. Eppie laat nog weten dat de verpleeghuizen van Archipel Zorggroep in Eindhoven, Son en Breugel, Best en Nuenen tot op heden een zeer gering aantal besmettingen kennen. “Dat sterkt ons ook in de beslissing die wij hebben genomen om de besmetting zo klein mogelijk te houden,” aldus de voorzitter.

Helpen en ondersteunen
Behalve dat het bezoek niet meer mag komen, zijn ook alle dagactiviteiten gestopt. Betekent dit dat het personeel van de dagbesteding het even rustig heeft? “Nee, integendeel”, vertelt Désirée Tomassen, programmaregisseur van de dagbesteding in Berkenstaete. “We hebben het juist heel erg druk. Onze medewerkers ondersteunen daar waar mogelijk is het zorgpersoneel, dat ook met veel zieken kampt. We helpen mee in de huishouding, gaan bij de bewoners en cliënten langs voor een praatje of brengen een kopje koffie en het eten. We proberen er alles aan te doen om het voor iedereen zo prettig mogelijk te maken.”

Koffie en een praatje
De bewoners die in Acaciastaete wonen en thuis volledige zorg krijgen, mogen helaas niet naar Berkenstaete komen en ook is geadviseerd om geen bezoek te ontvangen. Voor deze mensen vervallen tevens alle dagactiviteiten. De medewerkers van de dagbesteding zetten zich voor hen ook extra in door langs te komen met koffie en het maken van een praatje. "Ook wordt er veel van familie van al onze bewoners en cliënten gevraagd deze dagen. Ze mogen niet naar hun geliefden toe, de boodschappen en de was mogen ze tot de buitendeur brengen, waarna wij ervoor zorgen dat het bij hun familie komt.”

Videobellen
Het fysieke contact is groot, daarom gaat het personeel nu meehelpen met videobellen. “Op deze manier kunnen ze elkaar toch zien. Dit hebben we al een paar keer gedaan en het wordt erg gewaardeerd, van beide kanten”, aldus de coördinator. “Ook familieleden die nu niet kunnen komen, laten ons dat weten. Dat voelt extra goed.

Mooie initiatieven
In deze rare situatie ontstaan ook mooie initiatieven. “Kinderen van de basisschool maken tekeningen en stoppen die in de brievenbus van de bewoners. Die lach op het gezicht van de bewoners is onbetaalbaar. Daar krijg je energie van!”, aldus Désirée. IKEA besloot om alle verse bloemen en planten aan de bewoners te schenken. Afgelopen vrijdag, 20 maart, heeft het personeel dit uitgedeeld. Een prachtig gebaar! Inmiddels zijn er al vele leuke, lieve, mooie en lekkere attenties gebracht door inwoners uit Son en Breugel, voor zowel het personeel als de bewoners. Op dinsdag 24 maart werden ze nog verrast door Wim van der Heijden van cafetaria De Gentiaan. Hij bracht kroketten en frikandellen. Désirée wil graag alle mensen bedanken die deze mooie initiatieven bedacht en uitgevoerd hebben. “Het doet ons heel erg goed en wij zijn er erg blij mee.”

Trots
Désirée geeft nog aan dat ze blij is dat ze in de zorg werkt en dat ze, samen met al haar collega’s, iets mag en kan betekenen in Berkenstaete. “Ik ben heel erg trots hoe Berkenstaete met deze situatie omgaat. Er is heerst rust, er is veel saamhorigheid en alle teams werken hard samen om er het beste van te maken voor onze bewoners en cliënten.”

Meer berichten

Wat vindt u?

Doet u in deze tijd bewust uw boodschappen wat meer bij de lokale ondernemersReageren!
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>