Er worden toch nog veel fietsers bekeurd voor het bellen of appen (archieffoto)
Er worden toch nog veel fietsers bekeurd voor het bellen of appen (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Brabantse politie bekeurt gemiddeld 1630 fietsers per maand

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel / Landelijk - Maandelijks bekeurt de politie in Noord-Brabant gemiddeld 1.630 fietsers voor bellen of appen en rijden zonder licht. Dit blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat cijfers opvroeg bij het CJIB in het kader van hun jaarlijkse fietsonderzoek. Ook fietsdiefstallen werden in het onderzoek onder de loep genomen.

Brabantse fietser relatief vaak beboet
Het lijkt er op dat de Brabantse fietser zich niet altijd even netjes gedraagt in het verkeer. Ongeveer 29,1 op de 10.000 inwoners kregen een boete voor fietsen zonder verlichting. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde is 23 op de 10.000 inwoners, waarbij Noord-Holland de koploper is (31,4 boetes per 10.000 inwoners).

Ook voor appen of bellen tijdens het fietsen werden in Brabant een bovengemiddeld aantal overtredingen begaan. Het Brabantse gemiddelde van 15,8 boetes per 10.000 inwoners is iets hoger dan het landelijk gemiddelde (13,9 boetes per 10.000 inwoners), maar steekt schril af tegen de Groningse cijfers (25,7 op 10.000).

Fors minder fietsdiefstallen in Brabant
In de afgelopen vijf jaar is het aantal geregistreerde fietsdiefstallen landelijk met bijna 40 procent gedaald. Wel bestaan er grote verschillen tussen provincies. Zo is de daling in Friesland ruim 54 procent, terwijl Noord-Holland te maken heeft van een daling van ‘slechts’ 23 procent. De provincie Noord-Brabant kent een bovengemiddelde daling van 49 procent. Per 10.000 Brabantse inwoners worden er 35,2 fietsen gestolen. Met dit laatste gemiddelde staat Noord-Brabant op de zesde plek als provincie met de meest gunstige cijfers.

Klik hier voor een volledig overzicht van de cijfers per provincie.