De Bloaskaken met Karin (tweede van rechts op de voorgrond)
De Bloaskaken met Karin (tweede van rechts op de voorgrond) Foto: Ingezonden

Karin Janssen blijft toch muziek maken bij De Bloaskaken

Algemeen Muziek

Son en Breugel - Karin Janssen maakt al ruim 34 jaar muziek bij De Bloaskaken. Dit jaar zou haar afscheidsjaar worden. Bij het afscheid kreeg ze bloemen tijdens de laatste zittingsavond, maar tijdens de carnaval nam ze echter de beslissing om toch door te blijven gaan omdat ze helemaal geen carnaval kan vieren buiten het podium om.

Redacteur: Ellen van der Vleuten

Karin woont samen met Ruud en heeft twee kinderen, van 21 en 20. Ze heeft dit jaar de mooie leeftijd van 50 bereikt. In het dagelijks leven is ze gastouder aan huis. Door de coronacrisis is het nu stil geworden bij haar in huis.

Debuut in 1986
Karin maakte op haar zestiende haar debuut bij De Bloaskaken. Ze speelde bij harmonie Pro Honore et Virtute en werd gevraagd om bij De Bloaskaken te komen spelen. De Bloaskaken bestonden pas twee jaar en het waren voornamelijk jonge mensen die jeugdcarnavalsvereniging De Dommelsoppers begeleidden. Destijds waren De Krutjesblazers degenen die op het hoofdpodium in de carnavalstent mochten spelen. Karin: “Bij De Krutjesblazers mocht je alleen komen als je man was. De leden van De Bloaskaken keken op naar deze club en wilden ook doen wat zij deden. ”Na een aantal jaren mochten De Bloaskaken zelf een keer optreden op het podium in de tent. “Dat was een hele overwinning. Uiteindelijk mochten we definitief op het podium van de carnavalstent optreden. De krantjes stonden dat jaar vol van de complimenten over onze optredens”, blikt ze terug.

Hoogtepunten

Karin blikt terug naar de hoogtepunten: “Dat is in ieder geval het jaar dat wij De Krutjesblazers definitief vervingen op het hoofdpodium. Een ander hoogtepunt is de uitwisseling met een hockeyclub uit Engeland die Willem Guitink jaren later regelde. We speelden op het hockeytoernooi en logeerden bij gastgezinnen. Het jaar daarop kwamen de Engelse hockeyers carnaval vieren in Son.” Meerdere hoogtepunten waren de zes avonden spelen in Ahoy tijdens een volleybaltoernooi en vijfentwintig jaar muziek maken bij de Brabantse Dag in Heeze. Verder waren de cd-opnames bij Adrie van den Berk, die toen net gestart was als producer, bijzonder en ook de vele optredens bij ‘Fijn fisje nie’ van Omroep Brabant. “Een jaar of acht zijn er fanavonden van De Bloaskaken geweest. Het was geweldig om met een volle zaal fans een feest te maken. Maar het allerbelangrijkste in dit alles is als je muziek met elkaar kunt maken”, aldus Karin.

Verdrietige momenten
Behalve hoogtepunten waren er ook verdrietige momenten. Karin: “Toen Pieter Melisse wegging, heb ik toch wel een traantje weggepinkt. Met hem klikte het muzikaal heel goed. Ook Maikel Hak had een bijzondere plek binnen de club. Hij was een echte gangmaker die met zijn charisma mensen aantrok. Toen zijn moeder overleed in het jaar dat hij prins was, was dat echt heel verdrietig.”

Eerder stoppen
Eigenlijk zou Karin al eerder stoppen met spelen, maar zij wilde graag haar mede-Bloaskaak Rolf bij het afscheid hebben. Dat ging niet omdat hij op Bonaire zat. Dit jaar is Rolf overgevlogen voor carnaval, omdat men geen goede bassist kon vinden. Karin: “Hierdoor zou hij toch bij het afscheid kunnen zijn, maar het afscheid werd toch geen echt afscheid voor mij.” Twee nieuwe bassisten zijn inmiddels in opleiding. Eén van hen, Calvin (16), is zelfs speciaal bas gaan leren omdat hij zo graag bij De Bloaskaken wil spelen.

Waarom toch doorgaan? 
De hele carnaval vroeg Karin zich af hoe het zou zijn om in een carnavalspakkie naar het podium te kijken hoe haar vrienden staan te toeteren. Karin: “Ik zou me doodongelukkig voelen. Ik kan helemaal geen carnaval vieren buiten het podium om. Daarom heb ik besloten om toch door te blijven gaan.” Het bosje bloemen dat ze gekregen heeft voor haar afscheid is inmiddels een droogboeket. Ze geeft lachend aan: “Ik ga door tot het laatste blaadje van dit droogboeket is afgevallen.” Voorlopig blijft ze dus lid van ‘de Bloaskakenfamilie’ en is ze bij alle feestjes, verjaardagen, weekenden en de jaarlijkse ‘Bloaskakenbarbecue’. De inwoners van Son en Breugel kunnen blijven genieten van de heerlijke feestmuziek met Karin erbij!