Voorlopig worden er geen besluiten genomen
Voorlopig worden er geen besluiten genomen Foto: ©pixabay.com

Het is geen tijd om partijpolitiek te bedrijven

Algemeen Coronavirus

Son en Breugel - Het zijn rare tijden en alles gaat anders dan normaal. Dat geldt ook voor de politiek in Son en Breugel. Wordt er nog politiek bedreven in Son en Breugel? Deze vraag is voorgelegd aan de fractievoorzitters van de zes politieke partijen in Son en Breugel. Zij zijn eensgezind als het gaat om partijpolitiek: op dit moment is er geen tijd om die te bedrijven. De gezondheid en de zorg voor de dorpsgenoten tijdens deze coronacrisis staan bij alle partijen hoog in het vaandel.

Redacteur: Arjen Strik

In Son en Breugel is afgesproken dat alle raads- en commissievergaderingen komen te vervallen. Raadsbesluiten worden op dit moment niet genomen. Deze vereisen bij wet een fysieke aanwezigheid van meer dan 50%, en is het nu nog niet mogelijk om op afstand te stemmen over deze voorstellen. In principe betekent dit dat alleen voor besluiten de raad fysiek bij elkaar zal komen. Dit is nog niet gebeurd omdat er geen besluiten door de gemeenteraad genomen zijn. Openbaarheid van vergaderingen en spreekrecht voor inwoners zijn belangrijke democratische rechten die bijdragen aan de kwaliteit van besluitvorming. Dat is ook de reden dat vergaderingen zo veel mogelijk worden uitgesteld, totdat er weer ‘normaal’ met publiek vergaderd kan worden. Fysieke vergaderingen binnen de Son en Breugelse politiek worden vervangen door digitale hulpmiddelen, zoals WhatsApp, Skype, Zoom en via de telefoon.

Dorpsbelang
Fractievoorzitter Elly Brocken van Dorpsbelang vertelt: “Deze situatie heeft zeker gevolgen voor het beleid; denk hierbij aan de voorbereiding en behandeling van de kadernota, waarbij de politieke partijen toch ingrijpende bezuinigingen zullen moeten bespreken om de boel financieel draaiend te houden.” Dorpsbelang zit in de oppositie en dat maakt dat ze nu vooral afhankelijk zijn van informatie die via de collegebesluiten tot hen komt en via de gerichte berichten van bijvoorbeeld de griffier. Voor Elly is dit geen werkbare situatie. “Het beroerde is dat we hier in Son en Breugel wat ons betreft sowieso al in een kwetsbare positie zitten.”

D66
Monique van Zwieten, fractievoorzitter van D66, laat weten dat dit een tijd is van samenwerken. Ze vertelt: “We moeten er zijn voor inwoners, bedrijven en elkaar. Daar hoort geen politieke kleur bij. We moeten er samen staan. Ik bedrijf nu geen politiek, maar zoek de verbinding.” Voor Monique is het op dit moment nog een werkbare situatie. Burgers wordt gevraagd niet samen te scholen, afstand te houden en thuis te blijven. De politiek hoort hierin een voorbeeld te zijn. “Het nadeel is dat ik zelf graag meer zou willen doen voor onze inwoners door ze eens op te bellen en te vragen hoe het met hen gaat. Door de AGV is dit niet mogelijk. Je mag niet zomaar telefoonnummers van mensen vragen.” Monique verwacht dat er veel vertraging opgelopen gaat worden in grote dossiers. Ze laat weten dat ze vertrouwen heeft in het gemeentelijk beleid.

DorpsVisie

Fractievoorzitter Remco Heeren van DorpsVisie geeft aan dat ‘Samen ons dorp zijn’ nu nog meer van toepassing is dan het al was. Remco: “We zijn verheugd te zien dat er allerlei initiatieven van inwoners, vrijwilligers, verenigingen en ondernemers zijn die omarmd worden en die ervoor zorgen dat in deze onzekere tijd er alles aan gedaan wordt om iedereen deze tijd door te laten komen. ”Deze situatie vraagt het uiterste van mensen. Of dit nu gaat om de zorgmedewerkers, mensen die werkzaam zijn in de voedselvoorziening, of ouders die thuiswerk en de zorg voor hun kinderen moeten organiseren, ondernemers die het hoofd boven water proberen te houden of mensen die onzekerheid hebben over het behoud van hun baan. Remco: “Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer iedereen zijn steentje bijdraagt en doet wat gevraagd wordt, we dit uiteindelijk de baas worden en te boven komen.” DorpsVisie ziet dat de gemeentelijke organisatie in staat blijft haar taken uit te voeren.

PvdA/GroenLinks
De benoeming van Martin van Rijn in het huidige kabinet is wat betreft Joris van Dam, fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks, een mooi voorbeeld dat in crisistijd iedereen samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel. Joris: “Voor de gemeenteraad betekent dit dat besluiten die niet spoedeisend zijn voorlopig worden uitgesteld, zodat deze besluiten op een later tijdstip goed behandeld kunnen worden.” Ondertussen wordt er gewerkt aan mogelijkheden om digitaal te vergaderen, zodat het politieke proces verder kan met enige aanpassing. Er heeft al een digitale vergadering met gemeenteraadsleden plaatsgevonden. Joris: “Kortom, ook voor de gemeenteraad is het behelpen in deze tijden, maar de praktische problemen waar we in de gemeenteraad tegenaan lopen, vallen in het niet ten opzichte van de uitdagingen waar veel inwoners mee te maken hebben aangaande hun werk, hun gezondheid of andere problemen als gevolg van het coronavirus.

VVD
“De prioriteit van de gemeente en haar inwoners ligt nu bij de coronacrisis en de enorme impact die dit heeft op ons dagelijks leven en diegenen die ons dierbaar zijn”, vertelt Kees Vortman, fractievoorzitter van de VVD. “Ondanks dat vergaderingen niet door kunnen gaan en er digitaal overlegd moet worden, is het nog goed werkbaar. Voor de uitvoering van het gemeentelijk beleid heeft dit geen directe gevolgen. De persoonlijke drama’s van de dorpsgenoten en de economische effecten voor mensen en ondernemers zijn veel groter”, aldus Kees. De gemeente en de politiek wacht een veel grotere taak om deze gevolgen op de juiste manier aan te pakken. De VVD is blij dat inwoners hun inzichten, ideeën en ook hun problemen aan de gemeenteraad doorgeven. Ze worden regelmatig teleurgesteld in de snelheid waarmee de vragen door de gemeente opgepakt kunnen worden, maar iedereen heeft daar begrip voor. Kees: “Dat geldt ook voor de inloopspreekuren. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.”

CDA
Fractievoorzitter Camille Limpens van het CDA laat weten dat hij dankbaar is voor alle mensen die nu in de gezondheidszorg werken, maar ook voor iedereen die bijvoorbeeld werkt in de supermarkt. Camille: “De normale manier van politiek voeren komt nu wat op de achtergrond. Om besluiten te kunnen nemen moeten partijen wettelijk gezien in een vergadering met minimaal de helft plus één aanwezig zijn. Gezien de huidige situatie is dit iets wat we niet doen. We wachten op de noodwet zodat we dat wel kunnen gaan doen. In de huidige situatie is gezondheid en het tegengaan van verspreiding van het COVID-19-virus het allerbelangrijkste.” Camille bedankt het college van B&W en de ambtenaren die nu allemaal bijzonder druk zijn met alle corona-issues. De fractievoorzitter laat weten dat het voor hem essentieel is dat als ze online vergaderen, er rekening mee wordt gehouden hoe belanghebbenden kunnen inspreken. Camille: “Dat zal niet altijd even gemakkelijk zijn, maar ik ga er vanuit dat het gemeentelijk apparaat met een oplossing komt die voor iedereen werkt.” Zodra er weer gewoon vergaderd kan worden, kunnen inwoners ook weer gebruikmaken van het inloopspreekuur. “Dit geeft de inwoners van Son en Breugel laagdrempelig toegang tot de gemeenteraad.”

Contact met fractievoorzitters
Inwoners die vragen hebben of zich zorgen maken, kunnen tijdens deze periode in contact komen met de gewenste fractievoorzitter. De e-mailadressen en telefoonnummers van de fractievoorzitters van de zes politieke partijen zijn terug te vinden op de website van de gemeente.

Kees Vortman (VVD)
Elly Brocken (Dorpsbelang)
Monique van Zwieten (D66)
Joris van Dam (PvdA/GroenLinks)
Remco Heeren (DorpsVisie)
Camille Limpens