Screenshot burgemeester Gaillard in zijn toespraak
Screenshot burgemeester Gaillard in zijn toespraak ©Ons Son en Breugel

Toespraak burgemeester Gaillard over de herdenking

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Burgemeester Gaillard heeft een toespraak op video opgenomen voor alle inwoners van Son en Breugel over de Nationale Herdenking. Klik hier voor de video

Dames en heren, jongens en meisjes,
Vandaag is het 4 mei. Andere jaren komen we op deze belangrijke dag samen om te herdenken. Maar nu is alles anders. Vanwege het coronavirus blijven we thuis. Dit jaar herdenken we samen vanuit huis. Via tv of online kunnen we vanavond de Nationale herdenking volgen. Maar ook in Son en Breugel herdenken we dit jaar anders. Gelukkig komen onze gedachten vandaag wel samen. En dat is de betekenis van 4 mei; samen herdenken.

Vanmorgen heb ik een krans gelegd bij het monument, bij de Parachutist bij de vijver aan de Europalaan. Ik was daar bewust alleen, alleen met mijn gedachten. Ik dacht teug aan de vreselijke gebeurtenissen tijdens de 2e we.o de mannen en vrouwen en jongens en meisjes die werden vervolgd, opgesloten of om het leven gebracht, zonder reden. Enkel alleen om wie ze waren. 

We herdenken  vandaag ook de mensen die zich in de Tweede Wereldoorlog hebben verzet tegen het oorlogsgeweld. En die gevochten en gehandeld hebben voor vrijheid en daarbij hun leven gaven. We denken ook de dappere mannen en vrouwen die ook hun leven verloren na de Tweede Wereldoorlog, in oorlogsgebieden en bij vredesoperaties. Zij gaven hun levens in acties waarbij Nederland betrokken was. Zij hebben allemaal de hoogste prijs betaald voor onze vrijheid en de vrijheid voor anderen voor een betere wereld en een betere toekomst. Hen zullen we altijd blijven herdenken.

Vandaag de dag vechten we ook. Niet tegen een vijand, maar tegen een virus. Dat brengt gevoelens van angst en onzekerheid met zich mee en voor sommigen ook gevoelens van verdriet en helaas van rouw. En we kunnen niet zomaar doen wat we willen. Maar hoe anders is de vijand van nu. We staan nu met de hele wereld aan dezelfde kant, de strijd tegen het coronavirus.

In september 2019 vierden we hier in Son en Breugel 75 jaar vrijheid. Ik heb daar hele goede herinneringen aan. Ook dit jaar stonden er in het het hele land activiteiten gepland om 75 jaar vrijheid intens te vieren. Helaas gaan deze vieringen vanwege het coronavirus niet door, daar heeft iedereen begrip voor. Vele organisaties, verenigingen en vrijwilligers in het land kunnen nu niet uitvoeren waarin zij zo hard hebben gewerkt. Dat moet een teleurstelling zijn. Maar ik weet dat zij, net als ik, hieruit dezelfde conclusie trekken; vrijheid leeft. We denken samen na over onze vrijheid en dat is de betekenis over 4 en 5 mei.

Vanavond om 20.00 uur zijn wij thuis. THuis, 2 minuten stil. Vooraf luiden de kerkklokken.

Heeft u er vandaag behoefte aan om een bloem te leggen bij het monument? Ik bied u de mogelijkheid graag en ik nodig u graag uit om dit te doen, liefst op een rustig moment van de dag, zodat u voldoende afstand kunt houden.

Blijf gezond en blijf sterk in deze moeilijke tijd.

Hans Gaillard





Burgemeester Gaillard legt samen met zijn vrouw een krans bij het monument De Parachutist
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Parallel Wijnen
Evenement 7 uur geleden Parallel Wijnen verkoopt laatste restanten
Afbeelding
Ingezonden 8 uur geleden Fatbikes niet welkom bij VVN Verkeersexamen
Afbeelding
Ingezonden 18 uur geleden Minder uitstoot lachgas op rioolwaterzuiveringen van Waterschap De Dommel
De gezamenlijke Opleidingsorkesten van Harmonie PHEV en Asterius
Algemeen 22 uur geleden Jeugd van PHEV schittert tijdens uitwisselingsconcert
Renske Modderman (Rabobank) overhandigd de cheque aan Julius Buijs (SBC)
Algemeen 23 uur geleden SBC verduurzaamt met ondersteuning van de Rabo Clubsupport
Afbeelding
Ingezonden gisteren Week van de Groene Tuin helpt Brabanders op weg om tuin te vergroenen