Henk's home
Henk's home Foto: ©Heemkundekring Son en Breugel

Plaquette voor Henk Veeneman op Henk’s Home

Algemeen

Son en Breugel - Op 4 mei (voorafgaand aan Dodenherdenking) zou Lisette Veeneman een plaquette onthullen ter herinnering aan haar vader, Henk Veeneman. Die plaquette komt aan de gevel van Lisette´s voormalige ouderlijk huis, Henk’s Home. In hartje Son, aan haar vaders Hendrik Veenemanstraat. Volgens Lisette werd haar vader nooit Hendrik genoemd. Vandaar Henk´s Home.

Redacteur: Adrie Neervoort

Vanwege de corona-pandemie wordt de onthulling vooralsnog uitgesteld tot 6 juli.
Op diezelfde dag, in 1944, moet Henk Veeneman zich melden bij de Duitse Beauftragte in Vught. De hoogste Duitse autoriteit in Brabant. Samen met zes andere burgemeesters uit de regio. Zij weigeren inwoners van hun gemeenten aan te wijzen voor de verplichte Duitse tewerkstelling. Op één na hebben die burgemeesters hun standvastigheid met de dood moeten bekopen. Alleen de burgemeester van Leende weet het concentratiekamp te overleven. Hun verhalen zijn uitvoerig te boek gesteld in `Ze hebben ons in de steek gelaten´, van Jan Burgers.

Een paar weken later schieten NSB’ers in opdracht van Duitsers de burgemeester van Asten en Someren dood. Als vergelding voor de moord op twee Landwachters, door verzetsstrijders. Ook deze twee burgemeesters weigeren mee te werken aan de Arbeitseinsatz en zitten de Duitsers dwars waar mogelijk.
Henk Veeneman overlijdt op 14 april 1945 in Mauthausen, een concentratiekamp in Oostenrijk. Ziek. Uitgeteerd. Hij is 35 jaar oud. Son en Breugel is zeven maanden eerder bevrijd. Goed drie weken na zijn dood is de oorlog afgelopen.

Het Initiatief voor de herdenkingsplaquette komt van Ad van Etten en Joep Crolla, twee inwoners van Son en Breugel. Aanleiding is de herdenking van de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz, afgelopen januari 75 jaar geleden. Premier Rutte maakte toen namens de regering excuus voor de rol van de overheid tijdens de Tweede-Wereldoorlog.
Rutte: `… Onze overheidsinstanties zijn tekortgeschoten, als hoeders van recht en veiligheid. Te veel Nederlandse functionarissen voerden uit wat de bezetter van hen vroeg’…

Joep Crolla: “Terwijl ze wisten wat er gebeurde. Daar staat tegenover dat de onverzettelijkheid, de moed en integriteit van burgemeesters in de oorlog nergens zó manifest is geweest als in deze regio. Negen burgemeesters hebben pal gestaan voor recht en veiligheid. Ze hebben geprobeerd hun inwoners te beschermen. ``
Ad van Etten; “Niet iedereen associeert Henk’s Home met Henk/Hendrik Veeneman, hebben we gemerkt. Met de plaquette leggen we een extra verbinding. Bovendien zouden we ‘onze’ burgemeesters, in het kader van 75 jaar bevrijding collectief willen herdenken”.

“Hoe mooi zou het zijn``, suggereert Joep Crolla, ``als negen gemeenten (Son en Breugel, Bakel, Bergeijk, Leende, Heeze, Geldrop, Middelbeers, Asten en Someren elk een boom adopteren voor ‘hun’ burgemeester. Voor een bomenmonument bij Kamp Vught. De zeven burgemeesters zijn later van daaruit op transport gezet naar andere concentratiekampen. De ´monumentale ´bomen kunnen worden geplant door achterkleinkinderen van die burgemeesters. Inmiddels wordt her en der overlegd over het idee. Al malen de molens soms langzaam`.
Ad van Etten: ”Negen bomen, in een cirkel, met bankjes ervoor. En een mooie gedenkplaat. Als herinnering, op een speciale plek, aan negen bijzondere mensen.”

(Meer over de onthulling van de plaquette door Lisette Veeneman, zal later bekent worden gemaakt in DeMooiSonenBreugelKrant)