V.l.n.r. Wilfred, Ferry en Bart in De Brouwschuur in Weert
V.l.n.r. Wilfred, Ferry en Bart in De Brouwschuur in Weert Foto: Ingezonden

Wordt volgend bier op Son en Breugelse grond gebrouwen?

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Op kerstavond vorig jaar stelde Son en Breugelnaar Bart Thijssen aan zijn vriend Wilfred van de Ven voor om een nieuw bier te gaan brouwen. Bart had vele jaren geleden een boek vol met bierrecepten van wijlen Hennie Wennekes, schoonvader van Wilfred gekregen. Bart en Wilfred vormen samen met Ferry van Heeswijk Brouwerij Engelbertus die eind 2017 is opgericht. Voor de mannen werd het een droom om hun eigen gebrouwen bier in de slijterijen te zien liggen of zelfs in een café te kunnen bestellen. Die droom kwam uit en er volgden de afgelopen jaren nog enkele biertjes. Het nieuwste gebrouwen bier is een herinneringsbier en is opgedragen aan Hennie, de man van het receptenboek.

Redacteur: Emmy Grit

Bart: “Hennie had daarnaast ook een spreukenboek met als titel ‘Zonder herinnering geen toekomst’. Dat was voor ons de aanleiding om een herinneringsbier te gaan brouwen en het werd tevens de naam voor het nieuwe bier. Bier wordt altijd geassocieerd met vreugde en feest, maar er zijn veel meer aspecten in het leven. Daar willen wij met ons nieuw gebrouwen bier aandacht op vestigen.” Op het etiket staat te lezen: ‘De tijd heelt alle wonden en maakt in veel gevallen plaats voor een litteken. Wat overblijft is de herinnering. Dit bier is speciaal gebrouwen voor de herinnering. Onze dubbel, een ode, een herinneringsmoment aan iedereen die er niet meer is. Hen eren we met dit bier. Voor diegene die je het leven heeft gegeven, die je heeft geïnspireerd of geraakt. Proost op diegene en op het leven.’ “Hoe mooi is het om met deze gedachte op iemands leven te proosten.”

Receptenboek
Inmiddels hebben ze al acht soorten bier gebrouwen. “Het boek lag al vele jaren bij Bart in de kast. Nooit heb ik ernaar omgekeken”, lacht Bart. Ieder bier dat ze brouwen heeft zijn eigen ingrediënten en kenmerkt zich door zijn geur en smaak. Dat wordt mede veroorzaakt door de verschillende soorten mout en hop die in verschillende samenstellingen worden gebruikt. “Hoe gaaf is het dat we met het recept van Hennie van 25 jaar geleden zo’n mooi biertje hebben gebrouwen.”

Uitproberen
Begon het brouwen van het eerste biertje nog volledig thuis, nu gaan de mannen naar De Brouwschuur in Weert of naar De Strijder in Best. “In Weert kan ongeveer duizend liter gebrouwen worden, goed voor drieduizend flesjes. In Best is de oplage kleiner, 250 liter voor 750 flesjes.” Voordat het bier in Weert of Best gebotteld wordt, is er al een aantal weken voorbereiding aan voorafgegaan. “Het is iedere keer weer een uitdaging om een nieuw product te maken. Als we een idee hebben wat voor soort biertje we willen maken, dan gaan we bij mij achterin de schuur aan de slag. We kijken samen welke ingrediënten we gaan gebruiken en brouwen altijd twee kleine testbatches. Als we dan tevreden zijn over het eindproduct, dan gaan we pas naar De Brouwschuur of naar De Strijder om een groot aantal liters te maken”, licht Bart toe. Ieder uitgebracht bier krijgt een specifieke naam en de uitleg daarvan wordt op het etiket afgedrukt. Voor de etiketten is Ferry van Heeswijk verantwoordelijk. “Wij vinden dat hij er altijd een mooi kunstwerk van maakt.”

Van hobby naar semiprof
Inmiddels is de hobby overgegaan in semiprofessionalisme en is Engelbertus hun bedrijfsnaam geworden. “Ons bier wordt gebrouwen voor verschillende slijterijen in de buurt, maar is ook verkrijgbaar in restaurants en cafés. We moeten nu nog iedere keer naar Weert of Best rijden om te brouwen. Het is een droom van ons om ons eigen bier in Son en Breugel te brouwen.” Bart heeft al een aantal gesprekken gehad over een geschikte locatie. Helaas heeft dit tot nu toe nog tot niets geleid. De mannen zijn nog steeds op zoek. Mocht je een leuke locatie hebben waar bier gebrouwen mag worden, laat het dan vooral weten.

Proefpakket

DeMooiSonenBreugelKrant mag namens Engelbertus een proefpakket weggeven. Wil jij in aanmerking komen voor dit pakket? Stuur een e-mail met vermelding van ‘bierpakket’ voor zondag 21 juni naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl.

Afbeelding