Fysiotherapeute Dorien heeft voor de behandeling van ex-coronapatiënten een speciale cursus gevolgd
Fysiotherapeute Dorien heeft voor de behandeling van ex-coronapatiënten een speciale cursus gevolgd Foto: Ingezonden

Fysiotherapie in coronatijd

Algemeen

Son en Breugel - Alleen patiënten voor wie medische behandeling echt noodzakelijk was, waren de afgelopen weken welkom in de praktijk van fysiotherapie Van Gerven. De Vondelstraat, grenzend aan de Europalaan, was die periode opvallend leeg. De fysiotherapeuten werkten veelal vanuit huis en via (video)bellen of een app onderhielden zij contact met de patiënt. Door de behandeling van de ex-coronapatiënt is hier verandering in gekomen. Deze nieuwe patiëntencategorie vergt een andere aanpak.

Redacteur: Arjen Strik
Fotograaf: Wil Feijen

Ter voorbereiding op de behandeling van de ex-coronapatiënt hebben de longfysiotherapeuten en geriatriefysiotherapeuten van Fysiotherapie Van Gerven een aparte cursus moeten volgen. Fysiotherapeute Dorien van Grunsven-Van der Zanden, vertelt hierover: “Het Chronisch Zorgnet heeft hiervoor een e-learning ‘landelijk netwerk voor de revalidatie van coronapatiënten eerstelijn’ georganiseerd. De e-learning gaat onder andere in op achtergrondinformatie over het virus, de behandeling op de intensive care, verwijzing en vergoeding, fysiotherapeutische behandeling en multidisciplinaire samenwerking. Behalve Dorien hebben de fysiotherapeuten Anneke van Dijk, Danique van Laarhoven en Marieke van Rooij deze cursus gevolgd.

Deskundigheid staat centraal
Corona is een nieuw ziektebeeld en lang nog niet alles is hierover bekend. Een goede begeleiding van patiënten vraagt speciale kennis en vaardigheden. Dorien: “Met behulp van e-learning hebben we de meest recente inzichten rondom de revalidatie van ex-coronapatiënten geleerd. Door deelname aan het Chronisch Zorgnet zijn we zichtbaar voor artsen en specialisten uit het ziekenhuis. Zij kennen onze deskundigheid en kunnen gericht naar ons doorverwijzen.” Fysiotherapie richt zich met name op het fysieke herstel. Door de lage belastbaarheid van de patiënt is het belangrijk dat dit een gedoseerd oefenprogramma is, afgestemd op de individuele capaciteiten van de patiënt.

Individuele verschillen
Er zijn verschillen tussen de individuele patiënten en de mate waarin zij beperkt zijn verschilt dus ook. Dit is ook afhankelijk van hoelang en hoe erg iemand ziek is geweest. De fysiotherapeut: “Een deel van de patiënten komt in het ziekenhuis terecht en soms zelfs op de intensive care. Anderen hebben de ziekte thuis doorgemaakt. De patiënten die genezen zijn van het coronavirus, zijn nog niet hersteld. Die mensen hebben veel spiermassa en kracht verloren. Daarnaast kunnen ze ook problemen ervaren zoals kortademigheid, gewrichtsklachten, vermoeidheid en balansproblemen. Hierdoor zijn ze beperkt in hun dagelijks functioneren en door fysiotherapie worden ze geholpen om fysiek te herstellen.”

Samenwerking
Door de complexiteit van het ziektebeeld wordt in veel gevallen samengewerkt met de huisarts, psycholoog, ergotherapeut, diëtist en logopedist. Door deze multidisciplinaire samenwerking worden de handen ineengeslagen om de gevolgen van deze ziekte te behandelen. Gezien de huidige onzekerheid over de besmettelijkheid en veiligheid van zowel de behandelaar als de patiënt en hun omgeving wordt de behandeling veelal op afstand geleverd in de eerste periode na de doorgemaakte infectie.

Praktijk en thuis
Na deze eerste periode wordt gekeken wat de mogelijkheden van de patiënt zijn. Patiënten worden in de praktijk behandeld, maar fysiotherapeuten gaan ook op huisbezoek als de belastbaarheid van de patiënt erg laag is. “Wij proberen de mensen te helpen hun dagelijks leven op te bouwen, zodat werk, hobby’s en sport weer hervat kunnen worden”, sluit Dorien af.