Sandra in actie om 'het verhaal' achter de persoon in beeld te brengen
Sandra in actie om 'het verhaal' achter de persoon in beeld te brengen Foto: Wil Feijen

Het verhaal achter de foto, gefotografeerd door Sandra Kuijpers

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Dat je nooit te oud bent om te leren dat bewijst de Son en Breugelse professionele fotografe Sandra Kuijpers. Na haar vijftigste is Sandra begonnen aan de tweejarige vakopleiding Fotografie, die zij succesvol heeft afgerond. Daarna is ze gestart met de driejarige HBO-opleiding Photografic Design. Op 24 juni studeert ze af, op een andere manier dan ze voor ogen had.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

“Met mijn fotografie wil ik het verhaal vertellen over én met mensen, een gevoel weergeven, inspireren en motiveren. Er wordt wel eens gezegd ‘ogen zijn de ziel’ en juist in die ziel wil ik kijken”, vertelt Sandra enthousiast. Gedurende de opleiding ontdekte de fotografe dat portretfoto’s met een documentair tintje haar specialiteit zijn, het onbekende en onbeminde in beeld brengen met als doel meer begrip realiseren. Ook bij haar ‘gewone’ portret-shoots is er niets gewoon, maar wordt ook hierbij getracht de werkelijke persoon in beeld te brengen zodat het een krachtig beeld wordt.

Afstudeeropdracht
Voor haar afstudeeropdracht heeft Sandra er uiteindelijk, na een flinke zoektocht, voor gekozen om het verhaal van Zorana, een 25-jarige alleenstaande moeder vast te leggen. “Haar verhaal over onmacht, kwetsbaarheid en vechtlust inspireerde mij omdat het herkenbaar is.” Voordat zij een akkoord kreeg voor dit idee, moest de fotografe een plan van aanpak maken, onderzoek doen, inspiratiebronnen raadplegen en beslissen hoe zij dit project op een respectvolle manier vorm wilde geven.

Strijd en gevoelens
Zorana heeft in haar jonge leven een aantal trauma’s opgelopen die geresulteerd hebben in de diagnose PTSS en de uithuisplaatsing van haar dochter. Op dit moment vecht Zorana ervoor om haar dochter weer thuis te krijgen. Juist deze strijd en alle gevoelens die hierbij horen worden in het project weergegeven.

Zichtbaar
Sandra is ruim een half jaar bezig geweest met dit project. Er hebben vele gesprekken met Zorana plaatsgevonden om tot het eindresultaat te komen, waarbij de kwetsbaarheid, machteloosheid en vechtlust die Zorana voelt en beleeft, zichtbaar is in de serie evenals het vertrouwen tussen de geportretteerde en de fotografe.

Groen licht
Inmiddels heeft Sandra een positieve beoordeling gekregen voor haar tussenschouw van haar docent en twee mensen uit het vakgebied. Door deze beoordeling kon Sandra haar project verder afmaken, zodat zij op 24 juni officieel kan afstuderen. “Door het coronatijdperk hebben mijn medestudenten en ik de laatste maanden online les gekregen. Dat was wel even aanpassen. Gelukkig wordt het laatste officiële gedeelte fysiek afgenomen. Mijn portfolio wordt door drie mensen uit het vakgebied beoordeeld en daarna mag ik mijn project verdedigen. Antwoorden op vragen waarom ik voor dit project heb gekozen en waarom ik het op de gekozen manier heb gemaakt en presenteer zullen zeker ter sprake komen. Natuurlijk heb ik mijn antwoorden hierop al klaar”, lacht Sandra.

Virtuele museum
Daags daarna, op donderdag 25 juni, volgt de online expositie in het virtuele museum die ’s avonds om 20.00 uur officieel geopend wordt op www.meetexpo.nl. In het virtuele museum zijn de foto’s te bezichtigen die voor dit project gemaakt zijn. “Ik hoop dat ik de bezoekers kan inspireren en motiveren om mijn fotoreportage met een andere blik te gaan bekijken, waardoor het verhaal achter de foto zichtbaar wordt. Dan heb ik mijn doel bereikt”, sluit de bijna afgestudeerde achtenvijftigjarige studente af.