Wethouder Boersma met zijn duim omhoog voor de bestuur met goed rijgedrag
Wethouder Boersma met zijn duim omhoog voor de bestuur met goed rijgedrag Foto: Wil Feijen

Groene duim omhoog bij juiste snelheid

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Op de meeste wegen in de gemeente Son en Breugel is de maximumsnelheid 30 km/uur. Uit verkeersmetingen blijkt dat niet iedereen zich hieraan houdt. Als er dan verkeerscontroles plaatsvinden, is de kans groot dat chauffeurs beboet worden voor hun rijgedrag. Team Verkeersveiligheid provincie Noord-Brabant heeft een oplossing in de vorm van een snelheidsmeter die goed rijgedrag beloont. Vanaf 23 juni tot en met 13 juli is deze meter geplaatst op de Hendrik Veenemanstraat, ter hoogte van huisnummer 37.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Tijdens het officieel in gebruik nemen van de meter op dinsdagmorgen 23 juni werd al meteen geld gespaard door automobilisten die zich aan de maximumsnelheid hielden en de groene duim te zien kregen. Helaas was de rode duim ook enkele keren zichtbaar. Als zij de volgende keer tijdens hun autorit de voet niet te hard op het gaspedaal drukken, dan kunnen ook zij meesparen voor het goede doel.

Registeren
De snelheidsmeter die goed weggedrag beloont is in het bijzijn van wethouder Jan Boersma en Mariëtte Meulenbroek van Team Verkeersveiligheid provincie Noord-Brabant aangesloten. De bijzondere meter, die eigendom is van de provincie Noord-Brabant, werd in de Hendrik Veenemanstraat ter hoogte van huisnummer 37 in Son en Breugel geplaatst. De meter registreert voertuigen die zich houden aan de maximumsnelheid van 30 km/uur. Het initiatief om deze ‘spaarpaal’ in Son en Breugel te laten plaatsen komt van Dorpsbelang.

Kwart minder snelheidsovertredingen
Uit een proef in Helmond en Eersel is gebleken dat de spaarpaal tot een kwart minder snelheidsovertredingen leidt. Veel gemeenten staan te trappelen om de roulerende paal voor drie weken te mogen plaatsen. Mariëtte: “Sinds de corona-uitbraak hebben wij de snelheidsmeter nergens meer opgehangen. Doordat veel mensen thuis moesten werken, was er weinig verkeer en daardoor is er geen objectieve meting. De gemeente Son en Breugel is de eerste gemeente sinds drie maanden die weer gebruik gaat maken van de meter.”

Geen toeval
De gekozen locatie in de Hendrik Veenemanstraat is geen toeval. De provincie heeft de gemeente geadviseerd om de spaarpaal minimaal 30 meter van een zijweg te plaatsen en om het effect goed te kunnen meten moest de gemeente vooraf een snelheidsmeting aanleveren. “Van de situatie in de Hendrik Veenemanstraat is deze informatie voorhanden”, aldus de wethouder. De gemeente krijgt van Team Verkeersveiligheid provincie Noord-Brabant dagelijks een update waarin de snelheid per uur inzichtelijk wordt gemaakt. “Op deze manier kan er gekeken worden wat het rijgedrag is van de automobilisten. De resultaten van deze meting én van de voormeting kunnen later met elkaar vergeleken worden. Dan is het aan de gemeente om eventueel verkeersremmende maatregelen te nemen”, aldus Mariëtte.

Aanpassen rijgedrag
Weggebruikers die zich tussen 23 juni en 13 juli aan de maximumsnelheid van 30 km/uur houden, zorgen automatisch voor geld in de spaarpot. Automobilisten die met de juiste snelheid langs de snelheidsmeter rijden, zien bij goed gedrag een groene duim op het scherm verschijnen en het gespaarde bedrag dat tevens direct zichtbaar is. Weggebruikers die te hard rijden, zien een rode duim. Mariëtte: “We gaan ervan uit dat er een bewustwording komt bij de automobilisten die te hard rijden. Een rode duim die naar beneden wijst, kan de volgende keer bij het passeren een groene duim worden door het rijgedrag aan te passen. Daarmee spaar je dan automatisch geld voor het goede doel.”

Goede doel
Wethouder Jan Boersma zegt hierover: “Ik ben blij dat de bijzondere snelheidsmeter ook in Son en Breugel komt. Uit de psychologie weten we dat belonen van goed gedrag beter werkt dan het straffen van verkeerd gedrag.” De opbrengst van de spaarpaal, met een maximum van 1.500 euro, wordt aan een goed doel geschonken. Het college heeft er de voorkeur aan gegeven om een doel aan de snelheidsmeterspaarpot te verbinden die een directe link heeft met verkeer en verkeersveiligheid en vindt het verder belangrijk om de jeugd hierbij te betrekken. Onlangs is bekend geworden dat het gespaarde bedrag ten goede komt aan een speelvoorziening in het centrum. “Over hoe we het geld het beste kunnen besteden, daarover gaan we nog in gesprek met de jeugdgemeenteraad”, aldus de wethouder.

Kijk voor meer informatie op Nulverkeersdodenbrabant.nl of bekijk hier het filmpje

Afbeelding
Wethouder Jan Boersma en Marriëtte Meulenbroek met de duim omhoog voor goed rijgedrag
Wethouder Boersma met zijn duim omlaag voor de automobilist die te hard langs de paal rijdt