Jimmy
Jimmy Foto: Ingezonden

Kat Jimmy overlijdt na aanrijding in woonwijk

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Twee jaar en drie maanden oud is kat Jimmy geworden, waarvan hij slechts tweeëneenhalve maand bij Hans Vorstenbosch en zijn partner Anne-Marie in Son en Breugel woonde. Jimmy, een kruising tussen een Arabische Mau en een Abessijn, is geboren in Oman in de Verenigde Arabische Emiraten, waarna hij op éénjarige leeftijd met zijn toenmalige baas naar Nederland is verhuisd. In zijn korte leven heeft hij zijn acht levens in razendsnel tempo geleefd, zijn negende leven kwam plotseling aan het einde: hij werd aangereden door een voertuig op de hoek van Australiëlaan/Kempenlaan ter hoogte van de Arafura. Gezien zijn verwondingen werd een dag later besloten om de kat in te laten slapen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

“We zijn er nog steeds kapot van”, begint Hans zijn verhaal. “Slechts tien procent van zijn leven heeft hij een goed leven gehad, dat waren de laatste tweeëneenhalve maand bij ons.” Kat Jimmy werd 21 februari 2018 geboren in het hete Oman, waarna een verhuizing naar Dubai volgde. De eerste eigenaar, een expat, kwam na een jaar terug naar Nederland waar hij erachter kwam dat hij eigenlijk geen tijd had voor zijn kat. De kat verhuisde naar een kattenopvang in de omgeving van Gouda. Hij liet afwijkend gedrag zien, wat later gekoppeld werd aan een gebrek aan socialisatie.

Socialiseren
“In de kattenopvang zaten wel vierhonderd katten. Ze leven daar in de polder op een groot weiland”, vertelt Hans. “Alle katten die daar zitten mankeren iets. Jimmy hoorde daar niet thuis. Om goed te leren socialiseren werd door de kattenopvang een nieuw huis gezocht, Jimmy werd geplaatst op de website van Stichting Verhuisdieren.” Nadat hun vorige kat in januari van dit jaar op 15-jarige leeftijd overleed, was er bij het gezin weer plaats voor een nieuwe kat. “Het moest wel een kat worden die een tweede kans verdiende. Wij zagen Jimmy op de website van de stichting voorbijkomen en hij had meteen ons hart veroverd.”

Match
Na het intakegesprek met vrijwilligers van die stichting bleek er een match te zijn en mocht Jimmy mee naar Son en Breugel. De eerste dagen was Jimmy gespannen en zat vol stress, maar naar verloop van tijd werd dit minder. “Hij voelde zich steeds meer thuis bij ons. Hij begon echt te ‘aarden’, had zijn eigen plekjes gevonden in huis en als hij de mogelijkheid had, lag hij in de zon, zoals hij gewend was in het warme Oman. Jimmy viel op qua uiterlijk: hij was groter en langer dan de gemiddelde Nederlandse katten, had een andere vacht en een hele lange dunne staart. “Hij deed zijn afkomst eer aan, vooral in zijn doen en laten”, lachen beiden.

Aanrijding
“En dan komt er op maandag 8 juni ineens iemand aan de deur met een foto waarop te zien is dat Jimmy is aangereden. Enkele buurtgenoten hadden zich al ontfermd over de kat en de dierenambulance was al gebeld. Omdat de kat gechipt was, was ik als eigenaar snel gevonden”, zegt Anne-Marie. Ze ging met de kat in de dierenambulance mee richting de dierenarts in Eindhoven. Daar werd hij gestabiliseerd en in eerste instantie bleek dat Jimmy zijn onderkaak op twee plaatsen had gebroken. Op advies van de dierenarts werd Jimmy doorgestuurd naar het Dierenziekenhuis in Waalwijk waar een CT-scan werd gemaakt en een eventuele operatie werd gepland. “Uit de CT-scan bleek dat er veel meer aan de hand was. Ook de bovenkaak was gebroken, zijn neus verbrijzeld, de oogkassen gebroken, een botsplinter in een oog waardoor hij blind was aan dat oog. Conclusie: ze konden hem niet helpen waardoor we hebben besloten dat we Jimmy in moesten laten slapen.”

Doorrijden
Hans: “Wat ons het meest verdriet doet is dat de kat aangereden is door een voertuig waarvan de bestuurder niet is gestopt. De dierenarts vertelde ons dat de bestuurder de aanrijding gevoeld en gehoord moet hebben. Het is hard gegaan, hoogstwaarschijnlijk harder dan de toegestane 30 km/u die daar geldt.” Bij buurtgenoten heeft Hans zijn verhaal gedaan en heeft camerabeelden teruggekeken. Tijdens die gesprekken viel het Hans op dat veel buurtbewoners de woorden ‘hard rijden’ en ‘onverantwoordelijk rijgedrag’ noemden. Hans: “En dat klopt ook. Er wordt echt heel hard gereden in de straten die een maximumsnelheid hebben van 30 km/uur, zonder verkeersremmende middelen. Nu is het onze kat, wat als er plotseling een kind de weg oversteekt? Ik moet er niet aan denken!”

Oplossing
Hans, Anne-Marie en vele buurtbewoners zien graag dat er in de nabije toekomst een oplossing komt die ervoor zorgt dat hardrijden wordt ontmoedigd. “Wie weet is dit artikel wel een ingang om de gemeente te triggeren om iets aan de inrichting van de weg te doen”, aldus Hans.

Hans wijst naar de straat waar vaak te hard wordt gereden
Afbeelding
Algemeen 8 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 8 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 11 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen gisteren Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella