Huisarts De Groot bij MC De Linden
Huisarts De Groot bij MC De Linden Foto: Wil Feijen

Op zoek naar een nieuw evenwicht

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Door het coronavirus is het digitaal zorg verlenen aan patiënten in een stroomversnelling geraakt. Het is een nieuwe manier van werken, waar zowel huisartsen als patiënten nog hun draai in moeten vinden. Door deze nieuwe werkwijze kan het voorkomen dat patiënten die bellen voor een afspraak niet meer dezelfde dag terecht kunnen op de praktijk, maar zelfs enkele dagen moeten wachten. Een digitale afspraak maken kan een oplossing bieden.

Redacteur: Emmy Grit

Christian de Groot, huisarts bij Medisch Centrum De Linden in Son en Breugel, vertelt: “We merken dat sommige patiënten ongeduldig worden. Als patiënten voor de corona-uitbraak telefonisch contact opnamen met de praktijk om een afspraak te maken, was het vanzelfsprekend dat zij redelijk snel terecht konden bij de huisarts. Dat is sinds de coronaperiode veranderd. Als patiënten bellen voor een afspraak dan kan het enkele dagen tot een week duren voordat ze worden ingepland. We vullen onze spreekuren op een andere manier in en we merken dat patiënten daar nog aan moeten wennen. We vragen ook begrip voor de nieuwe werkwijze.”

Spoedgevallen
In principe kunnen de afspraken die telefonisch gepland worden bij de huisarts vergeleken worden met het maken van afspraken bij de specialist in het ziekenhuis. Daar wordt ook het beste moment in de agenda gezocht, waarna een afspraak ingepland wordt. “Spoedgevallen zijn een uitzondering hierop; dat is in het ziekenhuis het geval, maar ook bij onze praktijk. Indien er een spoedgeval is, maken we uiteraard meteen tijd. Andere afspraken worden later in de agenda ingepland”, aldus de huisarts.

E-consult
De huisarts adviseert patiënten om afspraken te maken via www.mijngezondheid.net of via de app ‘Medgemak’ op de smartphone. “Je bepaalt zelf wanneer je de afspraak inplant en je hebt tevens zicht in je zorgdossier. Zo kun je ook uitslagen inzien en bijvoorbeeld een foto meesturen van huiduitslag. Vragen stellen via het e-consult kan ook altijd. Je krijgt zo spoedig mogelijk bericht, als het even kan dezelfde dag.” De huisartsen zijn de juiste balans hiervoor nog aan het zoeken.

Isolatiespreekuur
Het isolatiespreekuur wordt nog door patiënten gebruikt, echter minder dan een paar weken geleden. De huisarts: “Ondanks de versoepeling van de maatregelen merken we in de praktijk geen toename van het aantal patiënten met corona gerelateerde klachten op het spreekuur, maar dit houdt niet in dat we er al zijn. De maatregelen blijven nog steeds van kracht. Daar moeten we ons bewust van zijn.”