Logo mooisonenbreugel.nl
Foto ter illustratie   | Fotonummer: 76ec43
Foto ter illustratie (Foto: ©pixabay.com)
School

Schoolverlaters basisschool verdienen bijzonder afscheid

Son en Breugel - Nog een paar weken te gaan en het schooljaar 2019/2020 is ten einde. Een bijzonder schooljaar voor de schoolbesturen, de docenten en de leerlingen omdat niet alle weken fysiek lesgegeven kon worden. Doordat corona zijn intrede deed in Nederland gingen alle scholen 9 maart op slot en volgden een aantal weken les op afstand. Vanaf 11 mei gingen de basisscholen weer open, maar de leerlingen kwamen voor vijftig procent naar school. Op maandag 8 juni werd de klas weer herenigd en vanaf dat moment maken de leerlingen en leerkrachten zich op voor de laatste paar weken les. En op de allerlaatste schooldag volgt dan het officiële afscheid van de leerlingen van groep 8.

Redacteur: Emmy Grit

Een schoolreisje, schoolkamp, musical en eindejaarsfeestjes zijn de afgelopen jaren favoriet bij leerlingen van de basisschool. Voor de leerlingen van groep 8 is het afscheid helemaal speciaal; zij nemen voorgoed afscheid van de basisschool. Vaak als vierjarige begonnen, verlaten ze als tiener de school om na de zomervakantie als brugpieper te beginnen op het vervolgonderwijs. Het afscheid moet een mooie herinnering blijven voor deze groep leerlingen.

Overeenkomsten en verschillen
Dit schooljaar wordt op een bijzondere, passende wijze afscheid genomen van deze leerlingen, alleen wordt het afscheid anders vormgegeven. Overeenkomsten zijn er zeker, maar ook verschillen. De schooldirecteuren blikken terug, maar ook zeker vooruit.

De Sonnewijzer
Op De Sonnewijzer is vorig schooljaar afgesloten met een flashmob op het schoolplein voor alle ouders. Directeur Gerry Bosch: “Deze flashmob werd door alle leerlingen en leerkrachten uitgevoerd. Zingend en dansend hebben we het schooljaar met zijn allen uitgeluid.” Op de laatste woensdag van het schooljaar heeft groep 8 een musical in de school opgevoerd. Aan de musical werd het afscheid gekoppeld met alle ouders en leerkrachten.

Jaarlijks gaat De Sonnewijzer in juni met groep 8 drie dagen op kamp bij manege 't Zwarte Water in De Mortel. “Dit jaar konden we door de coronacrisis geen gebruik maken van deze locatie en hebben we voor een andere mogelijkheid gekozen. We gaan nu met de leerlingen van groep 8 naar Hoeve Osstade, een kampeerboerderij in Nijnsel. Op deze locatie is voldoende ruimte, zodat we toch met deze leerlingen op kamp kunnen.”

Groep 8 is momenteel volop bezig met de voorbereidingen voor de musical. “De leerlingen zijn de decorstukken zelf aan het maken, het script waar nodig aan het redigeren en volop aan het zingen en teksten aan het oefenen. Op dit moment is het nog niet helemaal duidelijk waar de leerlingen de musical gaan opvoeren”, aldus Gerry.

De Ruimte
Tot vorig jaar gingen groep 6, 7 en 8 van basisschool De Ruimte samen op schoolkamp. Dit jaar gaat groep 8 alleen op kamp. Directeur Michiel van Dijck vertelt hierover: “Dit jaar wordt het voor het eerst een echt schoolverlaterskamp. We gaan op 1, 2 en 3 juli, twee overnachtingen dus, met de achttien leerlingen uit groep 8 naar een kampeerboerderij. Speciaal voor deze dagen is een mooi programma gemaakt met vele leuke en gezellige activiteiten.”

Jaarlijks voeren de leerlingen van groep 8 een musical op. Dit jaar hebben de leerlingen de musical zelf in elkaar gezet en geredigeerd, met steun van de leerkracht. Michiel: “In de periode dat de leerlingen thuis les kregen in verband met de coronacrisis, hebben ze met elkaar contact onderhouden en de musical geoefend. Dat is best wel een bijzondere manier van samenwerken. De musical wordt opgevoerd zowel voor alle leerlingen als voor de ouders. In het verleden mochten alle gezinsleden en eventueel meerdere familieleden de musical komen bekijken. Dit jaar is dat niet mogelijk in verband met de ruimte en de afstand die we in acht moeten houden. We zijn nog aan het bekijken hoe we dit gaan invullen. Misschien wordt de musical wel buiten opgevoerd, of zelfs meerdere malen, zodat toch iedereen ervan kan genieten.”

Groep 8 vliegt op de laatste schooldag uit, nadat ze door een erehaag gelopen zijn die gevormd wordt door alle leerlingen van alle andere groepen. “En dan zijn ze echt weg van de school waar ze vaak acht jaar hebben doorgebracht. Ze kunnen zich dan gaan voorbereiden op een nieuwe periode in hun leven, het voortgezet onderwijs”, aldus Michiel.

De Harlekijn
Op basisschool De Harlekijn werd jaarlijks door groep 8 een musical opgevoerd in het Vestzaktheater, waarbij de ouders, broers, zussen en opa’s en oma’s het publiek vormden. Dit jaar is dat anders. Directrice Lidwien Storimans blikt vast vooruit naar de uitvoering van dit jaar: “De leerlingen staan opnieuw op de planken in het Vestzaktheater, maar alleen hun ouders zitten dan in de zaal. Voor de overige familieleden en andere leerlingen wordt de musical gefilmd.” Ook het kamp is dit jaar voor deze groep aangepast. Normaal gaat groep 8 op kamp, dit jaar hebben ze een nacht op school geslapen.

Aan het einde van het schooljaar worden de ouders altijd bedankt voor hun hulp en inzet. “Voorgaande jaren hielden we bijvoorbeeld een pleinfeest of een wandeltocht. Dit jaar hebben we de grote Harlekijn-thuisquiz bedacht, een soort pubquiz voor de leerlingen en hun ouders. We willen hiermee de ouders bedanken. Het thuisonderwijs was intensief in de coronaperiode, zeker voor de ouders, naast hun eigen werk.”

De Krommen Hoek
Op een van de laatste dagen voor de zomervakantie houdt basisschool De Krommen Hoek elk jaar een slotfeest met alle kinderen en ouders. “Dat kan dit jaar helaas niet doorgaan“, vertelt Sandra Buys, directrice van deze basisschool. Dit jaar wordt op 8 juli een slotactiviteit met alle leerlingen van de school gehouden. “Na deze feestelijke ochtend vliegen onze groep 8’ers echt uit en hebben we buiten een speciale middag met de leerlingen, hun ouders en alle leerkrachten. We spelen onder andere een quiz en hebben een borrel. De lokale frietkar verzorgt het avondeten.”

Vorig jaar werd de musical nog op school gehouden. Dit jaar wordt samengewerkt met het Vestzaktheater waar de musical op zaterdag 5 juli en zondag 6 juli wordt opgevoerd. “Om aan alle maatregelen te kunnen voldoen, splitsen we de groep in twee helften. Op deze manier kan familie naar de musical komen kijken”, aldus Sandra.

Het schoolkamp hebben de leerlingen van groep 8 al achter de rug. In tegenstelling tot de andere basisscholen gaan groep 6, 7 en 8 in het najaar op kamp. Sandra: “Gelukkig kunnen de leerlingen terugkijken op een leuke herinnering aan het schoolkamp.”

De Stokland
Op basisschool De Stokland is niets hetzelfde als vorig jaar. De jaarlijkse musical wordt dit jaar vervangen door een eindfilm. Leerkrachten Mikel en Evi van groep 8 vertellen hierover: “Helaas was de musical op korte termijn niet meer te realiseren en hebben we gekozen voor een eindfilm. De kinderen nemen nu korte stukjes op van tv-programma's en deze worden aan elkaar geplakt tot een korte film.”

Voor het kamp ging groep 8 ieder jaar drie dagen naar de Coxse boerderij in Gemert. “Dit jaar is gekozen voor een 'thuisblijfkamp', die we inmiddels al hebben gehad. We hebben op school een casinoavond gehouden, in het bos gelasergamed en we hebben een BBQ gehouden op het schoolplein. De kinderen vonden dit geweldig. Samen ontbijten en fietsen naar verschillende locaties zorgde toch wel echt voor het kampgevoel”, aldus de leerkrachten. De leerlingen maken zich nu op voor de laatste schoolweken, waarna ze op de laatste schooldag dan echt uitvliegen naar het voortgezet onderwijs.

De basisscholen in Son en Breugel die ontbreken in dit artikel hebben helaas niet gereageerd op de vragen van de redactie, waardoor dit overzicht niet compleet is.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>