Logo mooisonenbreugel.nl
   | Fotonummer: 7ad84d
Foto: Wil Feijen

Gerda van den Bergh verzamelt al 20 jaar bruidsjurken

Son en Breugel - Ruim 20 jaar geleden is Gerda van den Bergh begonnen met het maken van avondjurken. Het waren aparte modellen en die bood ze te koop aan. Na verloop van tijd had ze een aardig bedrag gespaard, waarvan zij een partij tweedehandse bruidsjurken kocht, die zij weer door probeerde te verkopen. Niet alle bruidsjurken waren geschikt voor de verkoop; de jurken die niet verkocht werden hield Gerda voor zichzelf en zo is haar verzameling bruidsjurken begonnen.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Gerda heeft een aparte ruimte die volhangt met de prachtigste jurken. Sommige jurken zijn op een paspop gedrapeerd, andere hangen onder een plastic hoes. “Er hangt een prachtige jurk uit Italië tussen de vele jurken. Die jurk kostte toen al 2600 gulden inkoop want er zit veel handwerk in”, vertelt Gerda. De oudste jurk die ze heeft is een zwarte jurk uit 1860. Vroeger droegen alleen rijke vrouwen zwarte bruidsjurken. De bruid werden helemaal ingeregen en de jurk werd strak aangetrokken. Zelfs de hoge zwarte laarsjes met veters die erbij hoorden, heeft Gerda erbij staan. De meeste jurken in haar verzameling zijn heel erg bewerkelijk geweest, er zit uren handwerk in, wat duidelijk zichtbaar is als ze er een laat zien. Tussen de bruidsjurken staan ook kinderpoppen met bruidsjurkjes.

Jurk van haar dochter
“Deze jurk is heel speciaal”, gaat Gerda verder als ze de jurk van haar dochter laat zien. “Wij deden vroeger mee aan kind/hond-shows. Tijdens deze shows droeg zij die jurk. De jurk is al veertig jaar oud en nog steeds zo mooi van stof.”

Te veel om op te noemen
Gerda wordt steeds enthousiaster als ze over haar verzameling vertelt. Alles wat met een bruidsjurk te maken heeft, verzamelt deze actieve dame: bruidshoeden, oud garen, oude stoffen knopen, korsetten, haarspelden, hoedenspelden, oud kant, oude oorbellen, oude zakdoekjes en hele schattige bruidsschoentjes. Maar ook de naaimachines die vroeger werden gebruikt, een oude mal om bruidshoeden te maken en een machine om stof op knopen te zetten behoren tot haar verzameling. Ze bezit een originele Cadillac uit 1948, geïmporteerd uit Amerika, en deze auto kan gehuurd worden voor een trouwerij.

Bezichtigen
“Bezoekers zijn welkom”, aldus Gerda. “Ze moeten wel van tevoren even bellen. De ruimte is niet al te groot en het zijn natuurlijk hele kostbare jurken.” Voor de bezoekers is het een genot om de jurken te bewonderen en om het enthousiaste verhaal van Gerda aan te horen. “Als iemand nog echt oude spullen heeft die met een trouwerij te maken hebben, dan houd ik me aanbevolen. Er komen nog steeds te veel mooie oude spullen op een verkeerde plek terecht”, sluit Gerda af.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=6037618&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooisonenbreugel.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=569" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>