Heb jij jouw koffer gepakt voor een bestemming in Nederland of het buitenland? (archieffoto)
Heb jij jouw koffer gepakt voor een bestemming in Nederland of het buitenland? (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Panelleden gaan ondanks coronavirus graag op vakantie

Algemeen TIPSonenBreugel

Son en Breugel - TipSonenBreugel, het burgerpanel van MooiSonenBreugel, groeit gestaag en heeft de grens van 500 panelleden bereikt. Zij hebben zich gratis en anoniem ingeschreven en praten en denken mee over lokale actuele onderwerpen en geven hun mening over de vraagstellingen. De onlangs gehouden raadpleging betrof het onderwerp ‘op stap gaan én zomervakantie’. Voor het burgerpanel TIPSonenBreugel een reden om de mening van de panelleden te peilen. Dit werd gedaan in samenwerking met Toponderzoek, een onafhankelijk onderzoeksbureau uit Horst. In totaal hebben 104 respondenten de vragenlijst ingevuld.

Redacteur: Emmy Grit

Sinds 1 juli is ruim de helft van de respondenten nog niet op stap geweest naar een kroeg of café in de avonduren, 24 procent geeft aan dat zij één of meerder malen op stap zijn geweest. Stappers bezoeken graag een café of kroeg in Son en zitten dan graag buiten op het terras. Ook werden Eindhoven, Best en Uden genoemd als locaties om op stap te gaan. De anderhalve meter afstand werd in veel gevallen in acht genomen. “Het was een terrasbezoek, waarbij door het personeel van het café strak gelet werd op de anderhalve meter afstand”, aldus een panellid. Ook na het nuttigen van alcoholische drankjes houdt het merendeel zich nog steeds bewust aan de afstandsregel. Slechts een klein percentage geeft aan dat zij geen rekening houden met die maatregel.

Zomervakantie
Ruim de helft van de panelleden is dit jaar op vakantie gegaan, waarvan een kwart in Nederland bleef en iets meer dan een kwart de grenzen over ging. Ruim dertig procent koos ervoor om thuis te blijven. Veel van de vakantiegangers die in Nederland zijn gebleven, hadden bewust gekozen voor een vakantie in eigen land. Anderen hadden hun buitenlandse vakantie omgeboekt naar een Nederlandse bestemming.

Reden vakantie
Veel vakantiegangers hadden voldoende vertrouwen in de overheid om op zomervakantie te gaan. Zij gaven, ondersteund door deskundigen, in juni aan dat het kon en mocht. Ook kozen panelleden de antwoorden ‘ik moet er even tussenuit’ en ‘ik loop op vakantie niet meer risico om besmet te raken met het coronavirus dan thuis’. Voor een klein deel van de vakantiegangers was het (deels) kwijtraken van het geld een reden om alsnog op vakantie te gaan. Voor twaalf vakantiegangers was thuisblijven geen optie, dat gaf namelijk niet het gewenste vakantiegevoel.

Aan maatregelen houden
Tijdens de zomervakantie zijn de vakantiegangers zeker van plan om op hun bestemming de anderhalve meter in acht te nemen. “Op dit moment zijn we in Frankrijk op vakantie, de Fransen nemen het virus ook zeer serieus. Het voelt veiliger dan thuis”, aldus een panellid. Slechts twee van de 65 personen geven aan soms of nooit afstand te bewaren.

Nieuwe aanmeldingen
In de aankondiging in de krant van 22 juli werd aangekondigd dat er een goodybag verloot wordt onder de nieuw aangemelde panelleden. Het panel is met 14 nieuwe panelleden uitgebreid en daardoor is het de grens van 500 personen gepasseerd. In verband met het anonieme karakter van het burgerpanel, ontvangt de winnaar via Toponderzoek een email met het verzoek of hij/zij contact op wil nemen met de redactie van MooiSonenBreugel.