Woonwagencentrum Oranjetip
Woonwagencentrum Oranjetip Foto: Wil Feijen

Het duurt allemaal veel te lang

Algemeen

Son en Breugel - Nog steeds staan er geen nieuwe woonwagens op woonwagencentrum Oranjetip in Son en Breugel. Het geheel ziet er zelfs verwilderd en troosteloos uit; blijkbaar is er sinds de belofte aan de huidige en nieuwe bewoners van dit kleine woonwagencentrum om negen nieuwe woonwagens te plaatsen niets gebeurd.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Alweer enkele jaren geleden wilde de gemeente Son en Breugel het woonwagencentrum Oranjetip in de Sonse wijk 't Zand 'herontwikkelen', in het kader van het door de gemeente Son en Breugel in 2013 geformuleerde beleid ten aanzien van woonwagens. Het 'herontwikkelen' betekende eigenlijk dat woonwagens zouden moeten verdwijnen, om plaats te maken voor 'gewone' eengezinswoningen. Tot die tijd zouden woonwagens die leeg kwamen te staan, worden verwijderd, evenals alle bijbehorende voorzieningen zoals gas, water en elektriciteit. Daarbij werd voorbijgegaan aan de wens van de bewoners van het kamp. Het genoemde beleid kwam neer op 'uitsterfbeleid' en was discriminerend.

Tien woonwagens

Bewoonster Toesja Schäfer van woonwagencentrum Oranjetip liet het hier niet bij zitten en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens en naar de Nationale Ombudsman. Beide oordeelden dat zowel de gemeente als Woonstichting 'thuis onderscheid maakten. Voor de gemeente Son en Breugel was dit aanleiding om het woonwagenbeleid, dat in 2013 werd vastgesteld, te wijzigen in het nieuwe beleid van 2018 waarbij wél ruimte is voor woonwagens. Daarmee kon ook het nieuwe bestemmingsplan in de prullenbak en was het oude bestemmingsplan weer van toepassing op deze locatie.

Lange weg
Daardoor zouden er alsnog in totaal tien woonwagens worden geplaatst op het genoemde woonwagenkamp. Vanaf toen begon de weg naar het uitvoeren van dit plan. Dat het een lange weg zou worden was te verwachten, maar dat er medio augustus 2020 nog steeds niets is veranderd maakt Toesja Schäfer, nog steeds aanwezige bewoonster van het kampje, erg boos. Zij gelooft dan ook niet meer dat wat is beloofd ook gaat gebeuren.

Wensenlijstje
“We worden aan het lijntje gehouden”, aldus Toesja. De beoogde toekomstige bewoners hebben een wensenlijstje in mogen dienen. Daaruit is naar voren gekomen dat de voorkeur uitging naar een woonwagen en niet naar een chalet, wat ‘thuis graag zou willen. “Afgesproken was dat we daarna naar wagenbouwers zouden gaan kijken die woonwagens zouden kunnen leveren. Hierdoor kregen we dan een beeld wat er mogelijk was en zou er een wagen komen die maximaal zou voldoen aan de eisen van de toekomstige bewoners. Ondanks onze voorkeur voor een woonwagen hebben we ook een voorstel gedaan om naast de woonwagens ook eventueel een aantal chalets te plaatsen.”

Woonwagens bekijken
Maar volgens Toesja is het zover nooit gekomen. Woonstichting ‘thuis bleek alleen bereid om te gaan kijken bij woonwagens op andere locaties. “Maar dan ga ik eigenlijk gewoon kijken bij de woonwagens van mijn familie en hoe die eruitzien weet ik al.”

Afweten
Volgens Toesja komt Woonstichting ‘thuis de belofte niet na, namelijk het plaatsen van 9 nieuwe woonwagens naast de reeds bestaande woonwagen op het woonwagencentrum, zoals al in 2018 beloofd. Volgens haar is het puur een financiële kwestie en draait ‘thuis om de feiten heen. Maar ook de gemeente laat het wat haar betreft grandioos afweten.

Maatschappelijke hulp
Toesja en haar familie zijn ten einde raad en ze geeft aan dat ze er psychisch en emotioneel doorheen zit; dit heeft ook zijn weerslag op haar kinderen zegt ze. Die lijden hier ook onder en ze krijgen op dit moment zelfs maatschappelijke hulp. Geheel overbodig, aldus Toesja, als ze doen wat beloofd is. Voor haar is er meer dan genoeg gepraat; zij gaat via de juridische weg afdwingen dat de eerder gemaakte afspraak zal worden uitgevoerd: negen nieuwe woonwagens op Oranjetip.

Geluisterd naar de wensen
Paulus Oerlemans van Woonstichting ‘thuis begrijpt de frustratie van Toesja: “Het duurt allemaal veel te lang”. De situatie op dit moment is dat er nog twee woonwagens staan, waarvan één wagen in eigen beheer en één versleten huurwagen. De wens is om in totaal negen nieuwe huurwoonwagens op deze locatie te plaatsen, waarmee het totaal op tien woonwagens komt, legt Paulus uit.

Financieel voorstel
“In de tussentijd zijn wij bezig geweest om met alle verkregen informatie een financieel voorstel te maken, dat voldoet aan alle wensen voor zowel de woonstichting als voor de bewoners. Daarbij hebben wij goed geluisterd naar de wensen van de huidige en toekomstige bewoners. Want ‘thuis neemt haar huurders serieus, maar we moeten ook kijken wat wel en niet kan.”

Huursubsidiegrens
Volgens Paulus is dat geen gemakkelijke opgave. “Een woonwagen heeft, vergeleken met een standaard rijtjeswoning, minder woonoppervlakte, maar ook een kortere levensduur, en dus een kortere afschrijvingsperiode. Hierdoor wordt het financieel een ander plaatje, wat uiteraard eerst goed doorgerekend moet worden. Een woonwagen op wielen heeft een ander kostenplaatje dan bijvoorbeeld een chalet (woonwagen zonder wielen, red.). Daarbij heeft Woonstichting ‘thuis het beleid dat zij eengezinswoningen en woonwagens aanbieden tot en met de huursubsidiegrens (maximaal € 720,40).”

Goed beeld
Volgens Paulus is er op dit moment een goed beeld van wat kan en uitvoerbaar is. De volgende stap is volgens hem om het uitgewerkte plan voor te leggen aan alle betrokkenen, dus het bestuur van Woonstichting ‘thuis (zij zijn natuurlijk wel op de hoogte van het plan), de gemeente Son en Breugel en natuurlijk de huidige en toekomstige bewoners van De Oranjetip.

Rechten en plichten
“Elke woningzoekende die bij ons een woning krijgt aangeboden heeft dezelfde rechten en plichten. Binnen dat kader hebben wij gezocht naar een passende oplossing voor het woonwagencentrum Oranjetip”. Paulus denkt de oplossing te hebben gevonden, maar wil deze niet delen voordat de direct betrokkenen zijn geïnformeerd. “Dit gaat op zeer korte termijn gebeuren, waarna we eind september het plan openbaar zullen maken”, aldus Paulus.