V.l.n.r.: Diny Nooijen, Ellen van Gils, en Els van Dieten
V.l.n.r.: Diny Nooijen, Ellen van Gils, en Els van Dieten Foto: Wil Feijen

Dementievriendelijk Son en Breugel deelt boek uit

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Maandag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Dementievriendelijk Son en Breugel komt deze dag met een heel mooi initiatief.

Redacteur: Sanne van de Sande
Fotograaf: Wil Feijen

“In Son en Breugel hebben 410 mensen dementie”, begint Diny Nooijen, belangenbehartiger van Alzheimer Nederland, te vertellen. ”Dementie is een chronische, slopende ziekte, waarbij de hersenen informatie niet goed meer kunnen verwerken. Hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt om dement te worden. Er zijn wel vijftig verschillende vormen van dementie. Omdat Alzheimer het bekendst is, noemen we de dag waarop we extra aandacht besteden aan dementie Wereld Alzheimer Dag”, aldus Diny.

Gezondere levensstijl
Het risico op dementie blijkt minder groot te zijn dan tien jaar geleden. Diny: “Dit heeft waarschijnlijk te maken met een hoger opleidingsniveau en een gezondere levensstijl. Dat geldt natuurlijk niet voor alle vormen van dementie; er kan ook sprake zijn van een erfelijke component. Hoewel het risico op het krijgen van dementie kleiner is, zal het aantal inwoners met dementie in Son en Breugel toch sterk toenemen. Dit komt omdat de Brabantse bevolking in de toekomst sterk vergrijst. Alzheimer Nederland houdt zelfs rekening met een verdubbeling van het aantal patiënten in 2050.

Werkgroep Dementievriendelijk Son en Breugel
“In deze werkgroep zijn verschillende organisaties vertegenwoordigd, zoals bijvoorbeeld: Alzheimer Nederland, het Chronisch Zieken en Gehandicapten Platform, de Stichting 2109 en de Vrijwillige Mantelzorg Thuis”, vertelt Els van Dieten, voorzitter van Dementievriendelijk Son en Breugel. De werkgroep bestaat sinds 2014 en de zeven leden ervan komen zes keer per jaar bij elkaar.

Taken
Els: “De belangrijkste taak is het vergroten van de acceptatie en het begrip voor mensen met dementie. In het begin vertellen mensen vaak niet aan hun omgeving dat ze dementie hebben en daardoor raken ze erg geïsoleerd. Helaas versnelt dit het ziekteproces. Als het taboe op dementie wordt doorbroken, kunnen mensen veel langer lichamelijk en geestelijk actief blijven.” Er worden bijvoorbeeld sport- en zangverenigingen benaderd. Diny vult aan: “Als er begrip is voor de ziekte, dan kunnen mensen met wat ondersteuning vaak langer bij de vereniging blijven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sporten in een kleiner groepje.” Een ander mooi voorbeeld is de oprichting van de Geheugenbibliotheek. Daarnaast biedt de werkgroep ondersteuning aan mantelzorgers.

Mantelzorg Steunpunt (LEVGroep)
Een mantelzorger zorgt onbetaald en vaak langdurig voor een ziek persoon in de directe omgeving. Dit kan zowel lichamelijk als emotioneel erg zwaar zijn. De coronacrisis belast mantelzorgers extra: de dagbesteding is (deels) weggevallen, de sociale contacten zijn sterk verminderd en geplande opnames zijn uitgesteld.

In beeld
“Bij het Mantelzorg Steunpunt kun je terecht voor begeleiding, advies en informatiemateriaal. Daarnaast bieden we onder andere ondersteuningsgesprekken in de thuissituatie en regelen we de jaarlijkse waardering vanuit de gemeente die bestaat uit VVV-bonnen ter waarde van 100 euro”, vertelt mantelzorgconsulente Ellen van Gils. Helaas zijn niet alle mantelzorgers in Son en Breugel bij dit steunpunt in beeld. Ellen: “Ben je mantelzorger en heb je behoefte aan ondersteuning, neem dan contact met me op via: 0499-491470 of ellen.vangils@levgroep.nl.”

Had ik het maar geweten
Omdat veel geplande activiteiten dit jaar niet doorgaan, ging de werkgroep op zoek naar een andere manier om iets voor mensen met dementie en hun naasten te betekenen. Els: “Toen ontstond het idee om het boek ‘Had ik het maar geweten’ cadeau te geven. Met behulp van sponsoring door de Lionsclub hebben we het boek in groten getale kunnen aanschaffen. Het boek gaat over het ziektebeeld, maar ook over communicatie en bejegening, over het omgaan met veranderend gedrag, activiteiten en technologische ondersteuning. En het is echt heel makkelijk leesbaar.” Diny vult aan: “Het is het meest uitgeleende boek van de Geheugenbibliotheek. Veel mensen die het boek al eens gelezen hebben, zeggen: het zou me echt zo geholpen hebben, als ik dit eerder had geweten.”

Lezen dus
Vanaf 21 september (Wereld Alzheimer Dag) is het boek voor inwoners van Son en Breugel, die mantelzorger of familie zijn van iemand met dementie, gratis te verkrijgen. Het boek is te bestellen via 0499-491470 of ellen.vangils@levgroep.nl.

Afbeelding