Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Column Judith: Terug naar af

Algemeen Column

Son en Breugel - Daar zit ze dan. Moederziel alleen op haar kamertje. Tijdens haar proefverlof sliep een neefje bij haar in huis, zodat ze niet alleen zou zijn. Hij was verkouden en liet zich na het proefverlof testen. Hoewel de uitslag van zijn coronatest negatief was, gaf hij haar waarschijnlijk wel zijn verkoudheid.

Om het zekere voor het onzekere te nemen voor haarzelf, de medecliënten, haar familie en het zorgpersoneel blijft ze op haar kamer in strikte isolatie. Tot de uitslag van haar test er is, zit ze er helemaal alleen een boekje te lezen. En nog een. En nog een. 

Tijdens de eerste golf was ze al besmet...het woord ‘quarantaine’ en de gevolgen ervan kent ze dus helaas maar al te goed. Ze was zo goed op weg naar herstel. Eigenlijk had ze nauwelijks meer zorg nodig. Ze was nagenoeg volledig zelfstandig. Ze kon zelf van en naar haar kamer lopen en besliste dus ook zelf of ze deelnam aan het theekransje in de huiskamer.

Voor haar voelt het als ‘terug naar af’ als ze belt voor extra handdoeken, een kopje thee of wat lekkers.

We vragen ons allemaal af hoe het af gaat lopen. Want corona of geen corona, de kans dat meer mensen in de wintermaanden verkouden of koortsig worden, is erg reëel. De gedachte aan al die toekomstige eenzame quarantaines doet ons gruwelen. Het doet het paniek- en eenzaamheidsgevoel van afgelopen voorjaar in alle hevigheid opbloeien.

Voorlopig doe ik er maar meteen wat lekkers bij als ze om thee vraagt. Dat heeft ze zeker verdiend onder deze vervelende omstandigheden.