Afbeelding
Foto: Ingezonden

Een week met activiteiten voor jonge mantelzorgers

Algemeen Jeugd

In Nederland is één op de vier jongeren tussen de 4 en 24 jaar mantelzorger. Zij groeien op met een broer, zus of ouder met een ziekte, stoornis of beperking. Het zorgen voor een ander geeft vaak voldoening, maar het kan ook zwaar zijn. Daarom is er van 5 tot en met 11 oktober opnieuw een Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in Son en Breugel zijn er speciaal voor jonge mantelzorgers diverse activiteiten georganiseerd door LEVgroep - Jongerenwerk.

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving lang niet altijd dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt vanzelfsprekend, maar het kan zwaar worden als je bijvoorbeeld zorgen hebt over je zusje in het ziekenhuis. Of wanneer je niet met je vrienden op stap kunt, omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn.

Activiteiten
Om meer begrip, herkenning en erkenning te creëren is de Week van de Jonge Mantelzorger in het leven geroepen. Tijdens deze week worden er landelijk diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers. Jonge mantelzorgers van 8 - 12 jaar kunnen woensdag 7 oktober van 14.00 tot 16.00 uur naar Chill Out komen voor een leuke middag, of woensdagavond van 19.00 tot 22.00 uur naar OASE tijdens de inloopavond voor een filmavond met een toffe film die past bij het thema. Verder kunnen jonge mantelzorgers van 13 - 17 jaar meegaan naar een speciale avond in Dynamo in Eindhoven op vrijdag 9 oktober van 17.00 tot 19.30 uur. Op de weekmarkt op donderdag 8 oktober zal een team aanwezig zijn om met de bezoekers van de markt een praatje te maken over jonge mantelzorgers. Op diverse scholen zullen voorlichtingslesjes worden verzorgd in de klassen.

Corona-proof
In juni van dit jaar hebben jonge mantelzorgers vooral via onlinekanalen veel aandacht gekregen. Daarnaast hebben de ingeschreven jonge mantelzorgers (tot 18 jaar) in Son en Breugel een bezoekje thuis gehad met een attentie. Meer was in verband met het coronavirus niet mogelijk. Maar natuurlijk blijven de fysieke activiteiten ontzettend belangrijk en probeert het Jongerenwerk van LEVgroep de jonge mantelzorgers te ontvangen daar waar kan. Uiteraard met in achtneming van de lokale en landelijke coronarichtlijnen. Bekijk het overzicht van alle activiteiten tijdens de Week van de Jonge Mantelzorgers in Nederland op www.weekvandejongemantelzorger.nl

Voor lokale informatie kan er contact opgenomen worden met Marieke Schoenmakers - LEVgroep Consulent jonge mantelzorgers, via email marieke.schoenmakers@levgroep.nl, of telefoonnummer 06-10853842. De actualiteit in het kader van corona en de maatregelen kan ons inhalen. Wanneer blijkt dat onderdelen van het programma niet door