De Dommelbrug (archieffoto)
De Dommelbrug (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Brug Planetenlaan onder stroom gezet

Algemeen

Son en Breugel - Onlangs heeft er aan de brug over de Dommel in de Planetenlaan groot onderhoud plaatsgevonden. Er werden aan de onderzijde van de brug betonreparaties uitgevoerd en het wegdek werd onderhanden genomen. Omdat de brug uit een betonnen constructie bestaat, is er ook gekeken naar mogelijke betonrot.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Betonrot, ook wel betonwapeningscorrosie of betoncorrosie genoemd, is het roesten van het wapeningsstaal van beton. Vooral in de jaren ‘70 en ‘80 werd er soms gebruik gemaakt van calciumchloride; hierdoor werd de uitharding van het beton versneld. Nu blijkt dat calciumchloride mogelijk betonrot veroorzaakt, net zoals ook vocht en strooizout dit kunnen doen. Maar ook door scheurtjes of beschadigingen in het beton, waarbij het aanwezige koolzuur in de lucht in aanraking komt met het beton, kan een proces ontstaan waardoor het bewapeningsstaal gaat roesten.

Plus en min
Daarom wordt de brug over de Dommel ‘onder stroom’ gezet, een zogenaamde kathodische bescherming. Bij kathodische bescherming wordt een geleider op het betonoppervlak aangebracht en met de plus van een voeding verbonden. De wapening wordt met de min van de voeding verbonden; hierdoor gaat er een stroom van een paar volts lopen, die de corrosie onderdrukt.

Energieverbruik
Een deskundige van de gemeente Son en Breugel laat weten dat de gebruikte spanning ongevaarlijk is voor mens en dier en ook geen verstoringen veroorzaakt in de omgeving. Het energieverbruik is laag: 1 à 2 watt per 100 m2 beton. Het totale verbruik (tot ca. 10 W), inclusief de aansturingsinstallatie, is beperkt, en zolang er voldoende stroom loopt, kan het staal niet corroderen (roesten).

Minder overlast
Voordeel van deze methode is natuurlijk ook dat het aangetaste beton niet hoeft te worden weggehakt, waardoor de omvang van de reparaties veel kleiner is dan bij de ouderwetse methode van hakken en kappen. Dit is dan ook een direct voordeel van kathodische bescherming. Niet alleen is de overlast voor de gebruikers veel minder, er ontstaat ook aanzienlijk minder afval.

Tevens wordt met deze methode de uitbreiding van betonrot en ook de aantasting van het staal tot stilstand gebracht. Kathodische bescherming heeft inmiddels bewezen een langere levensduur in verhouding tot het geïnvesteerde kapitaal te geven.