Voorzitter Angeline Wijns (l) en regiobestuurslid Annel van Vloten (r)
Voorzitter Angeline Wijns (l) en regiobestuurslid Annel van Vloten (r) Foto: Wil Feijen

De Zonnebloem viert jubileum anders dan gepland

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Dit jaar bestaat De Zonnebloem, afdeling Son en Breugel, 45 jaar; al die tijd actief geweest in ons dorp met een enthousiaste groep vrijwilligers en een grote groep gasten. De Zonnebloem is er voor mensen met een beperking, vanaf 18 jaar, die niet zo goed de deur uit kunnen en daardoor minder of geen sociale contacten hebben.

Redacteur: Corry van Asseldonk
Fotograaf: Wil Feijen

Angeline Wijns is sinds twee jaar voorzitter van de afdeling Son en Breugel. Ze vertelt: “In Son en Breugel helpen wij ook mensen die door allerlei omstandigheden eenzaam zijn geworden. Onze gasten komen bij ons via thuiszorg, huisarts, maar ook doordat de omgeving signalen opvangt. Vaak hoort degene die eenzaam is dan over De Zonnebloem en wat de vrijwilligers van deze organisatie eventueel voor hen zouden kunnen betekenen.”

Huisbezoek
Anne van Hoorn, een van de bestuursleden, gaat met een vrijwilliger eerst op huisbezoek om te vragen waar de behoefte ligt en om erachter te komen of degene die is aangemeld het zelf ook echt wil. Een luisterend oor is altijd heel belangrijk. “Het is erg belangrijk om naar de belangstelling van de gasten te vragen”, gaat regiobestuurslid Annel van Vloten verder. “Dan kijken wij welke vrijwilliger het beste bij de gast past.” Annel heeft 12 jaar bij De Zonnebloem in Son en Breugel in het bestuur gezeten en zit nu in het regiobestuur: “Ik vind het nog steeds leuk om te horen wat er in Son en Breugel allemaal gebeurt en ik probeer ze ook nog een beetje advies te geven”, lacht Annel.

Persoonlijk contact

Sommige gasten hebben wat meer aandacht nodig en een ander vindt het al fijn als er één keer in de week iemand komt om samen een wandeling te maken. Angeline: “We organiseren acht tot tien activiteiten per jaar, waaronder een muziekmiddag, een creatieve middag, een verwenmiddag met schoonheidsspecialistes en een nieuwjaarsbijeenkomst met een diner.” Het bestuur kijkt jaarlijks waar de behoeftes liggen van hun gasten. Zo krijgt De Zonnebloem ook hulp van de Rotaryclub; deze vrijwilligers rijden jaarlijks een toeristische route met de gasten. “Onze ‘zonnedagen’ zijn erg leuk en bijzonder voor onze gasten. Elke vrijwilliger krijgt een bepaald bedrag om iets leuks te gaan doen met zijn gast. Ze kunnen bijvoorbeeld ergens gezellig een kopje koffie drinken op een terras”, vertelt Angeline trots.

Zonnebloemsjaaltje
Dit jaar wilde het bestuur het 45-jarig jubileum een beetje groots vieren met de gasten en de vrijwilligers. Helaas steekt het coronavirus daar een stokje voor. Om het jubileum niet zomaar voorbij te laten gaan, hebben de vrijwilligers een mooie, nieuwe ‘zonnebloemsjaal’ gekregen. Ondanks dat er geen activiteiten zijn, worden de vrijwilligers wel gestimuleerd om in deze coronatijd in contact te blijven met hun gasten door een keer extra te bellen of als het mogelijk is op huisbezoek te gaan.

Kleinschalige activiteiten
In de toekomst wil De Zonnebloem, afdeling Son en Breugel, meer kleinschalige activiteiten gaan organiseren. In deze tijd worden ze min of meer daartoe gedwongen. Om dit op te kunnen starten, is het bestuur op zoek naar meer vrijwilligers. “De vrijwilligers hebben veel ruimte om zelf hun tijd in te delen. Het is niet echt ‘moeten’, maar altijd ‘overleggen’. Het inzetten van meer vrijwilligers voor deze kleinschalige activiteiten zou een mooi ‘cadeau’ zijn voor ons 45-jarig jubileum”, sluiten de dames hun verhaal af.

Afbeelding
Algemeen 13 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 14 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 17 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella