Het CMD-gebouw aan de Europalaan (archieffoto)
Het CMD-gebouw aan de Europalaan (archieffoto)

Gemeenteraad presenteert visie op CMD

Algemeen gemeente

Son en Breugel - Een werkgroep van raads- en commissieleden heeft een nieuwe visie voor het Centrum voor Maatschappelijke Deelname (CMD) Son en Breugel opgesteld. Deze visie volgt op een onderzoek naar het functioneren van het CMD. Doel is dat er meer balans komt tussen de hulp- en ondersteuningsbehoefte van inwoners en de noodzakelijke procedures en protocollen. Via een initiatiefvoorstel vraagt de raad het college om deze visie uit te werken en zo de dienstverlening van het CMD te verbeteren.

In de uitwerking van de visie stelt de raadwerkgroep nadrukkelijk het bieden van de juiste zorg en ondersteuning aan de inwoner centraal. Het advies is aan de hand van klantreizen de dienstverlening onder de loep te nemen. Hoe kan het beter? Op welke manier vindt afstemming plaats met de netwerkpartners? Dit leidt tot nieuwe inzichten die bijdragen aan een verbetering van de dienstverlening. Daarbij is ook aandacht voor meer efficiency, maar uiteindelijk staat het doel voorop: snel de juiste zorg en ondersteuning bieden aan de inwoners van Son en Breugel.

Persoonlijk, betrokken en slagvaardig
Belangrijke waarden in de nieuwe visie zijn persoonlijk contact, betrokkenheid, een luisterend oor en slagvaardigheid. Er komt daarbij meer focus op het persoonlijk netwerk van de inwoner, want ‘samenredzaamheid’ is het uitgangspunt. Dat wil zeggen dat de ondersteuning zo zwaar als noodzakelijk is en zo licht als mogelijk moet zijn.

Meer samenwerken en kennis delen
De raad benoemt ook een aantal succesfactoren. Zo is een goede aansturing van de medewerkers van het CMD nodig die ook toeziet op een goede samenwerking met de netwerkpartners. . Meer samenwerken en kennis delen tussen collega’s van het CMD en de netwerkpartners komt de kwaliteit van de zorg en ondersteuning ten goede. Maar ook tijdig signaleren en meer aandacht aan preventie leiden tot een beter ondersteuningsaanbod.

Vertrouwen
Elly Brocken, namens de raadswerkgroep CMD: “Wij zijn blij dat deze nieuwe visie er nu ligt. De klant met zijn hulpvraag staat hierin weer centraal. En dat is mede het resultaat van de inbreng van de vele professionals uit het CMD-netwerk die we bij het tot stand komen van deze visie hebben gesproken. Met deze visie hebben we vertrouwen in een toekomstbestendig CMD waarin onze inwoners op een goede en efficiënte manier de noodzakelijke zorg en ondersteuning krijgen en werken we aan preventie op tal van sociale thema’s”.