The Champions Ronald (l) en Arjen (r)
The Champions Ronald (l) en Arjen (r) Foto: Ons Dorp Kwist

Online carnaval succesvol met ‘Ons Krutjesgat Kwist’

Algemeen carnaval

Son en Breugel - Wie was Prins van Krutjesgat toen de tent door sneeuwval instortte? In welke clip van Snollebollekes zien we zowel Pieter Foolen, de Bloaskaken als De Dommelsoppers figureren? Van welke prins was het motto ‘Di jaor is uniek, mi volop kleur en muziek’? Dit is een greep uit de 66 multiple-choicevragen die vrijdag 12 februari de revue passeerden tijdens de eerste online carnavalsquiz van CV De Krutjesrapers in samenwerking met Ons Dorp Kwist. Maar liefst 134 teams streden thuis in hun bubbel mee om die felbegeerde hoofdprijs te scoren: een VIP-tafel voor vier personen tijdens de laatste zittingsavond in 2022.

Redacteur: Ivo van Hoek
Foto’s: Ons Dorp Kwist

Het idee van deze quiz is vergelijkbaar met een Kahoot-quiz waarbij je niet alleen scoort door correcte antwoorden, maar waarbij ook de snelheid van antwoorden extra bonuspunten oplevert. De teams loggen allereerst in op een website waar ze via een live-verbinding de uitzending en vragen kunnen volgen. In een separaat systeem kun je vervolgens via telefoon of iPad je antwoorden doorgeven.

Creatief
Jolanda Mateussen, secretaris van Ons Dorp Kwist: “Deze unieke en creatieve manier van carnaval vieren is eigenlijk spontaan ontstaan, nadat de onlineversie van Ons Dorp Kwist in oktober 2020 zo’n groot succes was.” Tijdens die ‘Thuis voor de Buis’-editie werd de suggestie gedaan om ook specifieke carnavalsonderwerpen in februari te verpakken in een quiz. Nadat ook het bestuur van CV De Krutjesrapers hierover enthousiast was, zijn ze voor wat betreft de techniek contact gaan zoeken met partner Foolen Audio & Light. “Hoewel het platform ‘Buzzerpad’, waarop de teams digitaal hun antwoorden doorgeven, af en toe haperde door een vertraging in de verbinding, zat er muziek in onze lokale samenwerking”, aldus de secretaris.

Beat the Champions

De kinderziektes waren gelukkig niet storend en kunnen toekomstig eenvoudig worden opgelost. De werkelijke prikkel die de teams kregen voorgeschoteld was om meer punten te scoren dan de uitdagers. Voor de gelegenheid vormden de desbetreffende uitdagers één team van twee oud-prinsen, en niet de minsten, want niemand minder dan Prins Arjan Brand (2014) en Prins Ronald Brekelmans (2017) zijn bloedfanatieke kenners van het carnaval in Krutjesgat. “Het credo was dus ‘Beat the Champions’, waarbij 133 teams het moesten opnemen tegen ons als gevestigde orde. Met elf vragen per ronde lukte het ons vrij goed tot aan ronde drie om de koppositie te behouden. Vervolgens zakten we weg en stonden na vijf speelrondes op de derde plek”, vervolgt Arjen, oud-prins en sportschoolhouder uit Son en Breugel. Uiteindelijk wist het Championsteam van de oud-prinsen beslag te leggen op een verdienstelijke vijfde plaats.

Steun en toeverlaat

Sommige vragen werden smeuïg toegelicht door de ‘sidekick’ van de avond Jasper van Zuuren. De voorzitter van CV De Krutjesrapers was de steun en toeverlaat van de twee presentatoren Marleen Spooren en Remco Heeren, die vanuit de studio alle teams vakkundig door de soms lastige vragen heen wisten te loodsen.

Veilige bubbel

Oud-prins Ronald vervolgt: “Als uitdagers waren wij samen met de gehele crew aanwezig in de studio van Foolen Audio & Light. Voorafgaand is iedereen in de studio onderworpen aan een coronatest en daarmee vormden we samen onze veilige bubbel. Het correct toepassen van de RIVM-richtlijnen gaf automatisch een prettig en iets vrijer gevoel. Het enthousiasme en de massale opkomst van de deelnemers zorgden ervoor dat het erg leuk was, en onze speciale dank gaat dan ook uit naar de organisatie van Ons Dorp Kwist. Ze zijn absoluut geslaagd in het bedenken van al die pittige, op de carnavalshistorie betrekking hebbende vragen en in het online bouwen van een gezellig feestje!”.

Het dak eraf

Tot slot de trotse winnaar aan het woord, Tom van Rijssel van Team CV Bokt4. Als actief lid van CV ‘Hendig Zat’ bleek hij met 546 punten de juiste man op de juiste plek: ”Mede dankzij mijn vrouw Ingrid hebben we het als team boven verwachting goed gedaan. Toen we op de basisschool zaten zijn we beiden al besmet geraakt met het carnavalsvirus en hebben ‘t Krutjesgat altijd nauwlettend gevolgd. Ter voorbereiding hebben wij alle carnavalskranten van de zolder gehaald en op volgorde gelegd. Verder heb je natuurlijk een portie geluk nodig, want het ging niet bepaald vanzelf.” Een paar keer werkte hun stembutton niet, maar daar hadden meer teams last van. De vragen waren soms dusdanig lastig dat ze achteraf simpelweg goed gegokt hebben. “Op het laatst werd het nog retespannend: in de laatste (zesde) ronde hadden we twee vragen fout beantwoord en waren dus benauwd dat we onze eerste plek moesten afstaan. Op het moment dat bleek dat we toch gewonnen hadden ging het dak eraf. Een klein vreugdedansje, gevolgd door een dikke zoen, en uiteraard hebben we geproost op onze bijzondere start van online carnaval 2021”, aldus de winnaar.

De presentatoren Remco en Marleen
The Champions Ronald (l) en Arjen (r)
The Champions Ronald (l) en Arjen (r)
Afbeelding
Afbeelding
De presentatoren Remco en Marleen en Jasper in de stoel
Afbeelding