Afbeelding

CDA op zoek naar jongeren die lokaal politiek actief wil zijn

Algemeen Politiek

Son en Breugel - Het CDA Son en Breugel nodigt jongeren uit om contact met het CDA op te nemen. Ze willen graag horen wat jongeren belangrijk vinden en zo samen een dorp te creëren voor jong en oud. “Ons dorp van nu: een dorp voor de toekomst. Pak jouw probleem aan en realiseer je ambitie met ons”, is de oproep van het CDA.

Aanleiding is een recent onderzoek van I&O (20-21) daaruit blijkt dat jongeren en de huidige politici elkaar niet goed weten te vinden. Ze lijken elkaar ook niet goed te begrijpen. Ongeveer de helft van de jongeren wil meebeslissen over de toekomst van ons land. En dat is flink meer dan de huidige bestuurders denken, zo laat het CDA weten, namelijk 29%. De jongeren willen meebeslissen door te stemmen (2/3) en eventueel door een referendum (1/3). Ook hier schatten bestuurders de betrokkenheid van jongeren, volgens het CDA veel te laag in. Er ligt een flinke kloof naar de jongeren, zo concludeert het CDA in Son en Breugel.

Het onderzoek geeft ook inzicht door wie de jongeren worden beïnvloed? Een derde vooral door wetenschappers en een kwart door journalisten. Influencers staan bij de jeugd onderaan met een schamele 3%. Volgens het CDA zaten hierbij de bestuurders (ook) hier helemaal mis. De belangrijkste reden voor jongeren om niet politiek actief te zijn is de stroperigheid van de besluitvorming en de arrogante houding van de politici (“ze denken dat ze altijd gelijk hebben”).

Bestuurders en jongeren moeten dringend naar elkaar op zoek. De eerste stap moet gezet worden door de bestuurders, de politici. Door de publiciteit op te zoeken neemt het CDA hiermee een eerste stap Daarbij nodigen zij elke jongere uit om contact met het CDA op te nemen.

En zo te horen wat jongeren belangrijk vinden. Met deze informatie en samenwerking wordt Son en Breugel een plek voor oud én jong. “Ons dorp van nu: een dorp voor de toekomst. Pak jouw probleem aan en realiseer je ambitie met ons”, aldus de CDA Son en Breugel.

In het onderzoek wordt uitgegaan van een jongere tot 24 jaar. Toch doet het CDA met name (maar niet uitsluitend) een beroep op de oudere jongeren: 30-50 jaar. Zij realiseren zich daarbij dat iedereen het superdruk heeft met bijvoorbeeld een nieuwe baan, en een druk sociaal leven. Maar toch roepen zij op om van je te laten horen. Dit is je kans, zo laat het CDA weten.

Ga voor meer informatie naar www.cdasonenbreugel.nl.