Afbeelding
Foto: @Heemkundekring Son en Breugel

Weet jij de antwoorden op Wie, Wat, Waar en Wanneer?

Algemeen Heemkunde

Son en Breugel - Bij de beschrijving van foto’s hanteert de Heemkundekring het principe van de 4 W’s: Wie en Wat staat er op de foto, en Waar en Wanneer is de foto gemaakt. Soms kunnen we niet alle vragen beantwoorden. Wilt u ons helpen?

De vorige foto in deze rubriek leverde geen reactie op. De foto toonde enkele jeugdige deelnemertjes aan de Heilige Kindsheidsoptocht in de jaren dertig. Wij vroegen naar de naam van de jongen die rechts van Pieter van Heeswijk staat en net als Pieter een fez op zijn hoofd heeft. Mocht u de foto nog eens willen bekijken op de website van de Heemkundekring, zoek dan naar foto 72595.

Op vrijdag 28 augustus 1959 werd Mina de Bresser 100 jaar. Het feest zou twee volle dagen duren en alle Breugelnaren namen er aan deel. Al maanden was een comité bezig met de voorbereiding van het feest. Een paar maal per week vergaderden de verschillende buurtschappen van het kerkdorp en werden er grootse plannen gesmeed. Op Mina’s verjaardag begon het feest om 9 uur met een H. Mis. In optocht ging het van het Keske naar de noodkerk (de Sint Genovevakerk werd gerestaureerd). De stoet bestond uit de rijvereniging, het buurt- en parochiecomité, bruidjes, Mina zelf, nog meer bruidjes en de familie. ’s Middags was er gelegenheid tot feliciteren. ’s Avonds gaven zangvereniging Een van Zin en harmonie Pro Honore et Virtute serenades en was er gelegenheid tot dansen.

De volgende dag (zaterdag) volgde de apotheose: een folkloristische stoet van meer dan een kilometer lengte trok door het dorp. Alle buurtschappen hadden een of meerdere groepen of wagens samengesteld die een gebeurtenis uit het leven van de 100-jarige uitbeeldden. In totaal bestond de stoet uit liefst 43 wagens en groepen van veertien buurtschappen en verenigingen. Op bijgaande ietwat onscherpe foto is een van de wagens te zien. Een boer zit op de kar rustig een pijpje te roken. De andere man houdt zich goed vast aan de reling om niet van de met bloemen versierde aanhanger te vallen. Midden op de voorgrond menen wij nog een meisje met een strik in heur haar te zien. Geheel rechtsonder nog net zichtbaar is een jonge vrouw zichtbaar die aandachtig naar de stoet kijkt. We hebben een paar vragen: 1) Wie zijn de twee mannen op de kar? Hoe heet de vrouw die staat toe te kijken? 3) Wat proberen de mannen op de kar uit te beelden? 4) Van welke buurtschap is deze wagen?

U kunt de foto ook bekijken op de website van de Heemkundekring. Zoek naar foto 72804 en u kunt de foto naar eigen wens uitvergroten. Weet u misschien meer over deze foto’s te vertellen? Of heeft u misschien nog correcties of aanvullingen, laat het ons weten. Stuur uw reactie naar Frans Wilbrink, email: secretaris@hkksonenbreugel.nl, of bel naar 0499-473049.

Afbeelding
Algemeen 9 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 9 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 12 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen gisteren Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella