Eva (l) ontvangt uit handen van Nelleke (r) de oorkonde
Eva (l) ontvangt uit handen van Nelleke (r) de oorkonde Foto: Wil Feijen

Eva Ermes nieuwe voorleeskampioen Son en Breugel

Algemeen School

Son en Breugel - Dat was weer een spannende voorleeswedstrijd! Op uitnodiging van de Bibliotheek, namen de kinderen in de groepen 7 en 8 van de basisscholen De Ruimte, De Bloktempel, De Sonnewijzer en De Harlekijn deel aan de Nationale Voorleeswedstrijd 2021. Dit jaar anders dan anders, want normaal gesproken zitten heel veel kinderen, leerkrachten, papa’s en mama’s en de juryleden bij elkaar. Gelukkig is er een manier gevonden om de voorleeswedstrijd toch door te kunnen laten gaan; een online voorleesfeest.

De kampioenen van de bovenstaande basisscholen zijn: Nova Meesters van De Ruimte, Eva Glazenborg van De Bloktempel, Ruben Van den Steenhoven van De Sonnewijzer en Eva Ermes van De Harlekijn. Wat een super prestatie, voorleeskampioen van de hele school zijn!

Bovenstaande vier schoolkampioenen lazen allen een fragment voor uit een zelfgekozen boek tijdens deze spannende voorleeswedstrijd, om zo de winnaar van Son en Breugel te kunnen bepalen. De wedstrijd vond dit jaar volledig online plaats. De vier kandidaten stuurden allemaal een filmpje in, waarna de jury online in beraad ging. De jury bestond uit burgemeester Hans Gaillard, jongerenwerker LEV groep Marieke Schoenmakers en Monique Wouters medewerkster boekhandel De Traverse.

De jury vond het lastig om een beslissing te maken over de winnaar. “De jury heeft het heel moeilijk gehad, want eigenlijk zijn jullie alle vier winnaars”, aldus burgemeester Hans Gaillard. Uiteindelijk kwam de beslissing: Eva Ermes uit groep 7 van De Harlekijn werd uitgeroepen tot voorleeskampioen 2021. Eva las voor uit het boek Prutsers en Pechvogels van Tosca Menten. “Een boek met allemaal korte stukjes. Ze deed dat bijna foutloos. En met een heel prettige stem om naar te luisteren”, aldus de jury. Nelleke de Laat van bibliotheek Dommeldal overhandigde Eva namens de jury de oorkonde.

Eva wordt namens de gemeente Son en Breugel afgevaardigd voor de Brabantse halve finale van de Nationale Voorleeswedstrijd, die op zaterdag 27 maart plaatsvindt. En vervolgens misschien wel naar de Brabantse finale en de landelijke finale door gaan. Voorlopig is Eva in ieder geval, dit hele jaar: Voorleeskampioen 2021 van Son en Breugel.