Jongerenwerker Marieke overhandigt een presentje aan de jonge mantelzorger Luc (archieffoto)
Jongerenwerker Marieke overhandigt een presentje aan de jonge mantelzorger Luc (archieffoto) Foto: Wil Feijen

Presentje voor jonge mantelzorgers in ‘Week van de Jonge Mantelzorger’

Algemeen

Son en Breugel - Sinds 2018 bestaat de ‘week van de jonge mantelzorger’ en waar de gemeente Son en Breugel ook bij aangesloten is. De insteek is meer aandacht voor her- en erkenning van jonge mantelzorgers. De dag van de mantelzorg (10 november) is al jaren een fenomeen. Speciaal voor jonge mantelzorgers is deze week in het leven geroepen. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger die wordt gehouden van 1 tot en met 7 juni, wordt landelijk aandacht gevraagd voor deze jongeren.

Jonge mantelzorgers zijn kinderen en jongeren tot en met 24 jaar die opgroeien met een gezinslid dat chronisch ziek of gehandicapt is of een psychische aandoening heeft. Maar liefst 1 op de 5 kinderen groeit op met een zorgsituatie binnen een gezin. Jonge mantelzorgers hebben zorgtaken, maken zich zorgen of ervaren een zorgtekort in het gezin. Deze situatie kan een grote impact hebben op hun leven.

Thema: Niet te missen!
Het thema van dit jaar is ‘Niet te missen!’ De campagne Niet te missen! laat zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. De video’s en posters worden in aanloop naar en tijdens de week zoveel mogelijk verspreid met ieders hulp. Zowel online als in de echte wereld moet het niet te missen zijn, met als doel meer bewustwording, herkenning en erkenning.

Alle jonge mantelzorgers (tot 18 jaar) die in beeld zijn én ingeschreven staan bij het Steunpunt kunnen in juni een leuk cadeautje verwachten. Vanuit het Steunpunt mantelzorg wordt een ronde gemaakt door het dorp om het presentje aan iedereen te overhandigen. Op woensdagmiddag 9 juni organiseert LEVgroep een buitenspeeldag waar alle jonge mantelzorgers ook van harte welkom zijn, houd hiervoor deze website en social media in de gaten. Via social media komen de nodige informatie en filmpjes voorbij.

Aan eenieder de vraag wanneer je jonge mantelzorger bent, of kent, dit te laten weten bij het Steunpunt. Wellicht ben je geholpen bij informatie (over het lokale aanbod), een gesprekje, of iets anders én komen de attenties bij de juiste personen terecht die dit dubbel en dwars verdienen.

Voor meer informatie over het aanbod voor jonge mantelzorgers en andere vragen kan contact opgenomen worden met Steunpunt mantelzorg van de LEVgroep via teamsonenbreugel@levgroep.nl of 0499-491470.