Beiaardier Tommy op de beiaard in de kerktoren
Beiaardier Tommy op de beiaard in de kerktoren Foto: Wil Feijen

Tommy is nieuwe, vaste beroepsbeiaardier in Son en Breugel

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Tommy van Doorn (30) is afgelopen jaar door de stichting Vrienden van de Beiaard aangesteld als beroepsbeiaardier. Hij heeft zijn conservatoriumopleiding voor beiaardier met succes afgerond en speelt in de torens in Son en Breugel, Boxtel, Geldrop en Schijndel. Ook is zijn beiaardspel sinds januari wekelijks te horen op zondagavond rond 22.45 uur op 3FM.

Redacteur: Merel Cooijmans
Fotograaf: Wil Feijen

Tommy geeft aan dat hij het een heel leuk concept vindt. Eens in de week krijgt hij van 3FM een popnummer doorgestuurd dat hij aanpast voor de beiaard. Luisteraars moeten dan raden welk veel gedraaid nummer hij speelt. Tot eind augustus speelde hij dit ook op de beiaard van Boxtel. Vanaf september zal, door restauraties aan de toren in Boxtel, ook de beiaard van Son en Breugel regelmatig op de radio te horen zijn. “Het is een hele logische stap”, zegt Tommy, “beiaardiers hebben altijd volksliedjes en muziek van de straat gespeeld.”

Met de tijd mee
De muziek is met zijn tijd meegegaan en de beiaardiers dus ook. Er wordt relatief weinig muziek echt voor de beiaard gecomponeerd, het meeste wordt bewerkt, laat hij weten. Hij herschrijft zelf veel muziek om het passend te maken voor de beiaard en dat is niet voor elk nummer even makkelijk. “Je moet er rekening mee houden dat een klok na het aanslaan niet zomaar stopt met geluid voortbrengen als een gitaarsnaar of een pianotoets. Dit maakt het spelen van drukke melodieën lastig. Het moet geen brei worden”, aldus de beiaardier. De livemuziek uit de torens is ervoor bedoeld om een markt of een feest op het kerkplein op te leuken. “Daardoor moeten de tonen wel herkenbaar zijn voor de dorpelingen, anders is er niet zo veel aan”, legt Tommy uit.

Overstap

Sinds 2012 is Tommy de vaste kerkorganist van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel. Wat later hoorde hij over de beiaard. “Toen ik in 2016 een keer in de toren mocht kijken was ik meteen verkocht”, vertelt Tommy. Hij begon aan de opleiding tot beiaardier en raakte steeds verder verwonderd over het instrument. “Er zijn 200 beiaarden in Nederland en ze zijn allemaal anders”, aldus Tommy. Er zijn hele oude, maar ook gemoderniseerde. Er zijn ongelofelijk veel factoren die het spelen en de klanken beïnvloeden, zoals het aantal klokken, de leeftijd van de beiaard, de ligging en de hoogte van de toren. Tommy: “De toren in Son en Breugel ligt echt prachtig, de klokken zijn goed onderhouden en het is altijd heel erg fijn om in het dorp te spelen.”

Modernisering
De concerten die wekelijks gedurende een uur te horen zijn worden altijd live gespeeld. “Maar het is zeker niet zo dat er elk kwartier iemand naar boven klimt om te laten weten dat er weer 15 minuten voorbij zijn”, voegt Tommy er met een lach aan toe. Veel beiaarden zijn tegenwoordig uitgerust met een computersysteem. Met zo’n systeem kunnen korte stukjes geprogrammeerd worden die ieder uur ter tijdsaanduiding klinken. “Een computer kan in theorie een stuk spelen waar ik zes armen voor nodig zou hebben, maar kan geen emotie of persoonlijkheid in de muziek leggen, en de beiaardier dus niet echt vervangen.”

Tommy is de komende jaren nog veel te horen rond de toren in het centrum van Son. Hij speelt iedere eerste en derde donderdag van de maand van 14.00 tot 15.00 uur. Wil je meer weten over de activiteiten van Tommy, kijk dan eens op www.tommyvandoorn.com.

!