Leo van der Laken geeft alternatief Nederlands woordenboek uit
Leo van der Laken geeft alternatief Nederlands woordenboek uit Foto: Wil Feijen

Leo van der Laken geeft alternatief Nederlands woordenboek uit

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Kranten, tijdschriften en overheidsteksten moeten duidelijk zijn voor iedere Nederlander. Maar er is bijna niemand die niet ooit een woord is tegengekomen waarvan de betekenis hem de pet te boven is gegaan. Dat constateerde ook schrijver Leo van der Laken (86). De afgelopen drie jaar verzamelde hij meer dan drieduizend woorden die hij niet begreep en stelde het Ander(s) Nederlands Woordenboek samen.

Redacteur: Maury Senden
Fotograaf: Wil Feijen

Het is 23 oktober 2019; op deze belangrijke dag werden Leo’s zorgen bevestigd. Hij las een opvallend NOS teletekstbericht: de overheid zou drie miljoen gaan investeren om de begrijpbaarheid van overheidsteksten te verbeteren. Ambtenaren moesten op cursus en staatssecretaris Knops zette de Direct Duidelijk Brigade op. De serieusheid van het bericht gaf Leo extra motivatie om het vernieuwende woordenboek met zijn omgeving te delen.

Boek samenstellen
“Ik heb heel lang over woorden heen gelezen, dat zou niet erg zijn dacht ik. Wat kunnen die paar woorden nou voor kwaad?”, verklaart Leo. “Ik lees heel veel en ik stoorde mij aan het feit dat men gooit en smijt met dure woorden in gewone normale kranten.” Van de Volkskrant tot aan het Financieel Dagblad spitte hij door. Elk woord werd zorgvuldig bekeken. Als de betekenis niet meteen duidelijk was, schreef Leo het in zijn schrift. Bladzijde na bladzijde passeerden allerlei woorden de revue. Google werd ingeschakeld om te achterhalen wat de woorden betekenden. Jaren later zijn deze onbegrijpbare woorden nu gebundeld in het Ander(s) Nederlands Woordenboek.

Favoriete woorden
Onderzoek wijst uit dat teksten van de overheid en bedrijven door zestig procent van de gemiddelde Nederlanders niet worden begrepen. Leo doet daarom de oproep: “Schrijf toch gewoon in het Nederlands, en als het niet anders kan, zet dan de betekenis erachter, of desnoods in een voetnoot.” Zijn ogen lichten op als hij zijn favoriete woorden mag laten horen. Meteen pakt hij het woordenboek erbij en begint erdoorheen te bladeren. Zijn ogen landen op een woord waar hij van moet lachen: “Aandachtsspanne is in deze tijd een leuk woord. Het staat niet in de Van Dale en is verzonnen door een psycholoog. Betekenis: de tijd die een persoon geconcentreerd aan iets kan werken.”

Haal het boek in huis
Na positieve reacties is het boek nu te verkrijgen bij boekhandel Van Piere in Eindhoven en het ligt sinds kort ook voor 16,50 euro bij boekhandel De Traverse in Son en Breugel. “Iedereen moet gebruik kunnen maken van dit hulpstuk”, vindt de schrijver. Hij heeft achter in het boek enkele pagina’s onbedrukt gelaten. Er gaan ongetwijfeld nog genoeg woorden gebruikt worden die de normale Nederlander niet begrijpt en die kan men daar dan noteren. Daarnaast zijn er nog een paar woorden die zelfs Google niet kon achterhalen. Wil je de volgende keer tijdens het lezen van de krant ook echt alles begrijpen wat je leest? Ga dan een keer langs de boekhandel en vergroot je woordenschat met dit nieuwe woordenboek.