Peter Goumare ontvangt het presentje
Peter Goumare ontvangt het presentje Foto: Wil Feijen

Buurtzorg Son en Breugel bestaat 12,5 jaar

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Buurtzorg is sinds 23 maart 2009 niet meer weg te denken uit Son en Breugel. Eind 2008 namen acht verpleegkundigen het initiatief om een Buurtzorgteam te starten in Son en Breugel en op 23 maart 2009 is dit gerealiseerd. Er werd een kantoorruimte gevonden in het Oude Raadhuisje en er werden contacten gezocht met huisartsen, ziekenhuizen en andere zorg verlenende instanties.

Bij de start werd er verpleegkundige hulp geboden aan een klein aantal cliënten, maar dit werden er al snel meer. Na vier jaar was het tijd voor een tweede Buurtzorgteam, enerzijds vanwege het aantal cliënten dat groeide, anderzijds omdat de zorg wordt verleend door kleine teams. De Buurtzorgteams geven met hun zorg veel aandacht aan preventie en mede door de huidige ontwikkelingen is ook de zelfzorg een belangrijk onderdeel van de zorg.

Momenteel bestaan beide teams uit acht verpleegkundigen en kunnen doorgroeien tot 10 à 12 collega’s. Er wordt ook gebruik gemaakt van een aantal zeer flexibele en gedreven oproepkrachten die bijspringen in vakantietijd, bij ziekte en drukte. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt streven de teams naar flexibele, warme, persoonlijke en professionele verpleegkundige zorg aan huis. Een mantelzorger aan het woord: “Het leek altijd alsof jullie alleen voor ons hoefden te zorgen, want jullie hadden alle tijd.”

Buurtzorg Son en Breugel wil graag het imkercollectief en het IVN bedanken; zij hebben honing en bloemenzaadjes ter beschikking gesteld als attentie voor de cliënten van Buurtzorg.