Zorg dat je op de fiets goed opvalt in de schemering, in het donker in bij slecht weer
Zorg dat je op de fiets goed opvalt in de schemering, in het donker in bij slecht weer Foto: ©Veilig Verkeer Nederland

Politie houdt fietsverlichtingscontrole

Algemeen Algemeen politie

Son en Breugel - De dagen worden steeds korter en de avonden langer, wat betekent dat mensen vaak in het donker op de fiets onderweg zijn; fietsverlichting is dan onmisbaar om goed op te vallen in het verkeer. Toch blijkt dat veel fietsers zonder fietsverlichting deelnemen aan het verkeer, wat een doorn in het oog is van de overige verkeersdeelnemers omdat ze dan slecht zichtbaar zijn. Veilig Verkeer Nederland heeft begin november de fietsverlichtingscampagne ‘AAN in het donker’ gelanceerd en de politie Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son en Breugel gaat binnenkort handhaven op het juiste gebruik van fietsverlichting in het donker.

Redacteur: Emmy Grit

Je bent ze vast wel eens in het donker, bij schemer of slecht zicht tegengekomen: fietsers zonder verlichting. De fietser denkt dat hij goed zichtbaar is, maar niets is minder waar. Het komt te vaak voor dat je op het laatste moment de fietser opmerkt. Vaak gaat het nog net goed, maar er zijn ook gevallen bekend dat het niet goed is gegaan. De kans op een ongeval bij fietsen in het donker is groter dan bij daglicht. Zo’n twintig procent van alle vijf fietsers in Nederland heeft dit ook letterlijk ervaren; van alle fietsers heeft vijf procent in het donker een ongeluk gehad en vijftien procent is tijdens het fietsen in het donker bijna aangereden. Om dergelijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen, heeft Veilig Verkeer Nederland de ‘AAN in het donker’-campagne gelanceerd en gaat de politie in Son en Breugel fietsverlichtingscontroles houden.

Bekeuring

Sander Peters, wijkagent Son en Breugel: “Fietsers die in het donker onverlicht fietsen zijn niet alleen een gevaar voor zichzelf, maar ook voor andere weggebruikers. Juist in deze donkere maanden willen wij fietsers erop attenderen dat ze goed zichtbaar moeten zijn in het verkeer.” Zorg dat je fietsverlichting in orde is voor het geval je in het donker, de schemering of bij slecht zicht gebruik maakt van je fiets. “Voor een paar euro heb je al fietsverlichting, en deze kosten wegen niet op tegen het proces-verbaal dat uitgeschreven wordt als je staande wordt gehouden als de verlichting niet in orde is. Een bekeuring kost zestig euro en daar komen nog eens 9 euro administratiekosten bij. Toch zonde van het geld als je vrij simpel je verlichting op orde kunt brengen”, aldus de wijkagent.

TikTok
Om de jeugd en de jongeren te bereiken hebben twee collega’s van Sander een TikTok-filmpje opgenomen waarin ze de fietsverlichtingscontrole aankondigen. “Het gaat ons niet om de boete, maar om jouw veiligheid. Dus: licht aan!”, aldus beide agenten in het filmpje.

Voorkom dat je staande wordt gehouden tijdens een fietsverlichtingscontrole. Check op www.vvn.nl/fietsverlichting-regels de eisen die gesteld worden aan juiste fietsverlichting.