Soumaya kijkt geconcenteerd naar het beeldscherm van de echo die zij aan het maken is in haar praktijk
Soumaya kijkt geconcenteerd naar het beeldscherm van de echo die zij aan het maken is in haar praktijk Foto: ©Eef Versteeg

Een reis naar Gambia om levens te redden

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Sinds 2009 werkt Soumaya van Pelt in haar eigen Son en Breugelse verloskundigenpraktijk Anemoon. In de jaren die daarop volgden heeft ze duizenden echo’s gemaakt, ouders geholpen tijdens hun weg naar ouderschap en talloze baby’s ter wereld gebracht. Vrijdag 26 november vertrekt ze, met medewerking van Stichting Brufut Vooruit, en samen met een goede vriendin richting Gambia om daar mensenlevens te redden.

Redacteur: Maury Senden

De vereiste vaccinaties gieren al door haar lichaam en de malariapillen zijn besteld. “Ik weet zo min mogelijk over wat er kan en gaat gebeuren, dus dan kan ik me daar ook niet druk over maken”, lacht Soumaya. Toch, met al die risico’s, kan ze niet wachten om te gaan. Het wordt een ervaring die ze nog nooit heeft gehad. De 46-jarige verloskundige gaat voor het eerst naar Afrika en laat het allemaal op haar afkomen. Een doel ontbreekt echter niet: hulp aan artsen en verpleegkundigen van het Gambiaanse ziekenhuis bieden om levens te redden.

Leren
In september werd Soumaya gevraagd of ze de reis van haar leven wilde maken. Zonder erover na te denken zei ze ja. “Deze ervaring gaat niet alleen de wereld verbreden van de mensen daar, maar zeker ook die van mij, het is geven en nemen. Ik wil leren van de manier waarop de mensen in Gambia leven. Terug naar het luisteren naar je eigen lichaam en hersenen, niet afhankelijk zijn van alle verworvenheden die de westerse cultuur ons biedt,” legt de gepassioneerde zorgverleenster uit.

Basiskennis redt levens
Juist die ‘westerse’ apparaten en kennis gaat ze samen met collega’s introduceren in het Afrikaanse land. Niet om hun gebruiken en manieren te veranderen, maar om hen extra gereedschap te geven om moeders en kinderen de beste kans op leven te geven. Een echoapparaat dat al twee jaar onder het stof staat op de praktijk aan de Dommelstraat is nu verscheept naar Gambia. Soumaya: “In de anderhalve week die ik ga, kan ik dit prachtige apparaat gebruiken en basiskennis erover geven aan de zorgverleners daar; echte metingen doen en diepere kennis geven over wat het precies doet, is net te veel. Gelukkig komen er na mij ook andere verloskundigen en artsen die het verder kunnen uitleggen en helpen waar ze kunnen.”

Mee op reis
Het vliegtuig is geregeld, en dat is voor nu ook het enige wat er definitief is, en natuurlijk de datum; de rest gaat ze daar allemaal uitvogelen. “Ik denk dat we een auto moeten huren of misschien een fiets. Ik heb geen idee en dat is ook hoe ik het wil: niet te veel weten en alles via mijn ogen binnen laten komen”, verklaart Soumaya. Wat wel vaststaat, is dat ze haar volgers en cliënten wil ‘meenemen’ op haar reis, zowel tijdens de mooie als de pijnlijke momenten. Ze wil het nieuwe leven laten zien; haar social media-accounts staan al klaar. De manier waarop ze haar verhaal gaat delen, weet ze nog niet precies. “Misschien één video per dag of meer als de kans er is. Ik weet niet wat er gaat gebeuren, dus moet ik hier ook op in gaan spelen. Maar eerst moet ik even op onderzoek uit hoe al die kanalen worden gebruikt”, grapt ze.

Bent u benieuwd naar de verhalen van Soumaya in Gambia? Volg haar reis dan via haar Facebook- of Instagram-account. Op beide media heeft ze een account onder de naam Anemoon Verloskundigenpraktijk. In DeMooiSonenBreugelKrant leest u na haar reis een verslag over alles wat ze heeft gezien en meegemaakt.