Afbeelding
Foto: ©Freepick

Zorgen om de zorg, ook in Son en Breugel

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Dagelijks worden door het RIVM de coronacijfers, waaronder het aantal opnames in het ziekenhuis, bekendgemaakt. Die cijfers zijn somber en zorgelijk, en daarom werden er vrijdag 26 november, een week eerder dan gepland, nieuwe maatregelen afgekondigd die ervoor moeten zorgen dat de ziekenhuisopnames en het grote aantal besmettingen verminderen. Ook in Son en Breugel loopt het aantal positief geteste dorpsgenoten snel op. De huisartsen van MC De Linden en de praktijk Rijnlaan, maar ook burgemeester Hans Gaillard, maken zich zorgen.

Redacteur: Emmy Grit

In Son en Breugel is ongeveer 90% gevaccineerd. Ondanks de hoge vaccinatiegraad blijkt dat veel dorpsgenoten die zich laten testen op het coronavirus toch positief zijn. Christiaan de Groot, huisarts MC De Linden, vindt het grote aantal positief geteste patiënten verontrustend, maar laat ook meteen weten dat niet iedereen ziek is of wordt. “De Delta-variant is veel besmettelijker, waardoor er meer verspreiding is. Door de vaccinaties worden mensen niet zo ziek zoals in de eerste coronagolf in maart en april 2020”, aldus Christiaan. Suzanne Teunisse, huisarts Rijnlaan: “Er zijn op dit moment relatief weinig patiënten uit Son en Breugel die doorgestuurd worden naar het ziekenhuis. Wij zien wel regelmatig patiënten thuis, om de situatie, vooral met betrekking tot voldoende zuurstof, nauwkeurig in de gaten te houden.”

Weerslag
Beide huisartsen merken wel dat het coronavirus zijn weerslag heeft in hun praktijk. Suzanne: “Ook collega’s van ons vallen uit doordat ze positief getest zijn, of omdat zij in quarantaine moeten omdat een huisgenoot besmet is met het coronavirus. Hierdoor komt de capaciteit van ons team onder druk te staan.” Om zo min mogelijk contacten op de praktijk te hebben, wordt de laatste paar dagen kritisch gekeken of de patiënt op de praktijk gezien moet worden of dat een telefonisch consult of een consult via beeldbellen ook voldoende is. “De zorgvraag wordt nog niet uitgesteld, maar we overleggen vaker binnen ons team wat nog wel, of wat juist niet meer kan”, voegt Suzanne toe.

Testen
De huisartsen roepen op om bij klachten toch echt te gaan testen. “Een zelftest is niet betrouwbaar genoeg om corona uit te sluiten. Als je klachten hebt, maak dan een afspraak met de GGD en laat je daar testen”, drukt Suzanne alle patiënten op het hart.

Apotheek
Ook bij de apotheek merken ze dat veel dorpsgenoten in quarantaine zitten. “Wij moeten weer veel vaker medicijnen thuis afgeven, of patiënten laten het door ons in de automaat zetten zodat ze hun medicijnen zelf kunnen pakken”, aldus een van de medewerksters van apotheek Benu.

Berkenstaete
De situatie in Berkenstaete valt volgens Saskia van Nieuwland, senior-adviseur marketing en communicatie mee: “Op dit moment, maandag 29 november, is één cliënt positief getest. Onder het personeel hebben we helaas te maken met grotere aantallen. Behalve zieke medewerkers zijn er ook enkele medewerkers die thuis in quarantaine zitten omdat een huisgenoot positief is getest.”

Kleinkinderen
De regels zijn intern aangescherpt, en daardoor is het niet mogelijk dat mensen van buiten deelnemen aan de dagbesteding; die gaat voor de cliënten van Berkenstaete nog wel door, maar wel in kleinere groepen. Verder gelden hier alle maatregelen die landelijk zijn afgekondigd, dus mogen hier ook bij de cliënten maximaal vier personen op bezoek komen en wordt aan (jonge) kleinkinderen gevraagd om nu even niet bij opa en/of oma op visite te gaan. “We doen er alles aan om de besmettingen buiten de deur te houden en ik hoop dat iedereen respect heeft voor elkaar en voor de situatie”, sluit Saskia af.

Thuiszorg
Bij Archipel Thuis kampen ze structureel met tekort aan personeel en komen door uitval van personeel vaker in de knoop. Diana de Pon, wijkverpleegkundige bij Archipel Thuis in Son en Breugel: “Door uitval van collega’s is het soms erg moeilijk om de roosters rond te krijgen. Uitval kan zijn doordat medewerkers zelf corona of coronagerelateerde klachten hebben en thuis moeten blijven totdat de uitslag binnen is, of in thuisquarantaine moeten omdat ze een zieke huisgenoot hebben.”

Zorgvraag
Iedere zorgvraag die nu binnenkomt wordt intern besproken in het team. Diana: “We proberen aan alle zorgvraag te voldoen, maar dat valt niet altijd mee. Als een collega uitvalt, moeten andere collega’s dat opvangen. Diensten worden ook omgewisseld, omdat een cliënt met corona als laatste bezocht moet worden.” Volgens Diana hebben de meeste cliënten wel begrip voor de situatie.

Waardering
Burgemeester Hans Gaillard laat in een reactie weten dat het hem ook zorgen baart dat het virus rondgaat in Son en Breugel: “Het is heel lang erg goed gegaan, met weinig tot geen positief geteste inwoners, maar nu merken we toch dat het virus hier ook de kop op steekt.” Ondanks de maatregelen die door de toenemende coronacijfers afgekondigd zijn, spreekt de burgemeester ook zijn trots uit naar de inwoners: “We komen weinig problemen tegen van dorpsgenoten die zich niet aan de maatregelen houden. Natuurlijk is ook in Son en Breugel niet iedereen het eens met de maatregelen van de overheid, maar gelukkig zijn er geen ongeregeldheden in ons dorp”, vervolgt hij. Verder hoopt de burgemeester dat de dorpsgenoten waardering kunnen opbrengen voor de ondernemers, maar ook voor het zorgpersoneel, die het door alle maatregelen moeilijk hebben. “Er wordt keihard gewerkt om Nederland, dus ook Son en Breugel, gezond te houden”, sluit de burgemeester af.

Om zijn zorgen te uiten, richt burgemeester Gaillard zich tot zijn inwoners, kijk hiervoor op pagina 6 van deze krant.