Soumaya (m) en Geertje (r)
Soumaya (m) en Geertje (r) Foto: ©Soumaya van Pelt

Soumaya van Pelt maakt confronterende reis naar Gambia

Algemeen Zorg

Son en Breugel - Wanneer heel Son en Breugel nog ligt te slapen, vertrekt Soumaya van Pelt in het donker naar Gambia. Ingepakt in een winterjas en met koffers in de hand gaat ze op weg om mensen te helpen. De verloskundige gaat kennis verspreiden en opdoen in het warme Afrikaanse land.

Redacteur: Maury Senden

Een maand geleden vertelde Soumaya hoe ze samen met collega en vriendin Geertje Swinkels het voor haar onbekende land zou bezoeken. Voor anderhalve week zou ze de plaatselijke bevolking, verplegers en verloskundigen gaan helpen de zorg voor moeders en baby’s te verbeteren. “In de anderhalve week die ik ga, kan ik het echoapparaat gebruiken en basiskennis geven aan de zorgverleners daar”, liet Soumaya weten.

Krachtvoer
Eenmaal aangekomen in het West-Afrikaanse land kan de winterjas meteen uit. “Het eerste wat opvalt is dat het hier bloedje heet is en erg vochtig”, vertelt Soumaya. Een bordje frietjes met kipnuggets staat al klaar als de twee verloskundigen aankomen bij hun appartement; krachtvoer om de komende tien dagen alles te kunnen betekenen voor de mensen van het Healthcare Centre Brufut.

Zorgcentrum
Een paar kleine gebouwtjes vormen samen het belangrijke gezondheidscentrum van de stad. “We hebben een rustig gelegen, donkere en koele kamer uitgekozen die als echokamer kan dienen”, laat Soumaya weten. In een korte broek en hemd gaan ze aan het werk. Eerst moet het al gearriveerde echoapparaat worden uitgepakt. Dit belangrijke apparaat werd beschermd door andere benodigde artikelen, zoals matjes, kraamverband, spuiten en gaasjes, zodat het als één geheel op locatie aan zou komen.

Lesje echoapparatuur
Wanneer de eerste lessen beginnen, wordt al snel duidelijk dat het een nieuw begin is; de mensen in de kliniek moeten allemaal leren omgaan met de nieuwe echoapparatuur. Een ambulance is aanwezig, maar geld voor diesel ontbreekt. “Een grote auto dient daarnaast als ambulance. Deze is eigendom van de overheid, dus wel geld voor diesel. Beide auto’s worden gebruikt om in kritieke situaties hoogzwangeren voor, tijdens of na de bevalling naar het veel verder gelegen ziekenhuis te brengen voor bijvoorbeeld een keizersnede”, aldus de verloskundige.

Anders dan in Nederland
Wat opvalt is dat elke ‘normale’ manier van werken in Nederland niet helemaal terug te zien is in de Gambiaanse praktijk. “Kinderen gaan op de rug van moeders mee naar het werk, en geiten, katten en kippen lopen overal vrij rond”, wordt verbaasd verteld. “Wanneer het even rustig is, wordt alles maar eens opgeruimd. De mensen daar weten geen raad met al het spul uit Nederland, dus hebben we na een grote schoonmaak even alles gereorganiseerd. Etenswaren worden in de praktijk bij de medicijnen opgeslagen, waardoor twee nieuwe koelkastjes niet overbodig waren”, blikt ze terug.

Bijzondere tijd
Gelukkig is het niet elke dag even druk en kunnen de vriendinnen soms ook genieten van het zwembad bij hun appartement. Mensen vragen elke dag aan hen of ze willen komen eten. Tijdens die etentjes, of erna, werden de twee naar elke zwangere vrouw geleid in de buurt. “Zo maken we veel vrienden hier! We lachen, grappen, zingen en dansen wat af. Op de laatste dag zijn we naar de bakker gegaan voor wat lekkers om te trakteren. Daarvoor zijn we nog naar de lokale kruidenier gegaan om rijst, uien en olie te kopen. Deze hebben we naar onze thuisvisite-gezinnetjes gebracht met daarbij een mooie bal voor de kindertjes. Wat zullen we ze gaan missen; hun warme welkom, hun vertrouwen, hun enthousiasme, hun leergierigheid, hun humor, dans en muziek”, vertelt ze enthousiast.

Doneren
De mensen van de kliniek in Brufut zijn Geertje en Soumaya erg dankbaar. Helaas is er nog een tekort aan bloeddrukmeters, een apparaatje om harttonen te horen en nog veel meer producten. Een financiële bijdrage hiervoor kan worden overgemaakt op NL04RABO 0351732071 ten name van G.M. Swinkels, onder vermelding van Donatie Gambia.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding