V.l.n.r.: Jeannette en Marcel Verhoeven, Henk Hutten, Joop Dijsselbloem, Frans Wilbrink
V.l.n.r.: Jeannette en Marcel Verhoeven, Henk Hutten, Joop Dijsselbloem, Frans Wilbrink Foto: Wil Feijen

Verzamel plaatjes van geschiedenis voor album ‘Son en Breugel, twee dorpen, één gemeente’

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - PLUS Verhoeven van Marcel en Jeannette Verhoeven bestaat dit jaar tien jaar en dat vieren ze onder andere met het uitgeven van een boek over de geschiedenis van Son en Breugel, getiteld ‘Son en Breugel, twee dorpen, één gemeente’. Samen met Joop Dijsselbloem, Henk Hutten en Frans Wilbrink, drie vrijwilligers van de Heemkundekring Son en Breugel, hebben zij een verzamelalbum samengesteld, waarbij klanten de plaatjes van de geschiedenis van Son en Breugel kunnen sparen.

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Tien jaar geleden zijn Marcel en Jeannette begonnen met hun winkel in De Gentiaan en dit jubileum willen ze graag met hun klanten vieren met een unieke lokale actie. Marcel: “Je kunt het vergelijken met het voetbalboek van SBC en het hockeyboek van HTC, die we al eerder hebben uitgegeven. Toen moesten er plaatjes gespaard worden van leden van de plaatselijke club, nu kan men plaatjes sparen met foto’s van de geschiedenis van Son en Breugel.” Het ondernemersechtpaar is trots op dit fraaie album, dat tot stand is gekomen dankzij samenwerking met Heemkundekring Son en Breugel: “De vrijwilligers hebben er vele uren ingestoken en daar zijn we ze zeer dankbaar voor”, aldus Marcel. Klanten kunnen het boek bij de PLUS gratis ophalen tegen inlevering van de flyer die in de week van 14 februari huis aan huis verspreid wordt. Bij besteding van 10 euro aan boodschappen krijgen klanten een zakje met 4 plaatjes en er zijn extra zakjes te verkrijgen bij diverse actieproducten. De actie loopt van zondag 27 februari tot en met zaterdag 7 mei. “Als je het boek compleet hebt, dan heb je een mooi naslagwerk over Son en Breugel”, vult Marcel aan.

Samenwerking
Marcel liep al eerder met de gedachte rond om zo’n boek uit te brengen, maar de uitvoering was er nog niet van gekomen. Op een gegeven moment is hij benaderd door een bedrijf om zo’n boek te maken, en zo is het balletje gaan rollen. In mei 2021 heeft de eigenaar van de PLUS contact opgenomen met de Heemkundekring en zijn idee voorgelegd. De kring is aan het werk gegaan en het resultaat van het werk is een plaatjesalbum van de geschiedenis van het dorp in dertig verschillende thema’s, waarbij ze in een grijs verleden zijn begonnen en in een snelle vlucht door de geschiedenis van Son en Breugel zijn gegaan.

Dertig thema’s
De dertig thema’s zijn uitgewerkt en per thema zijn twaalf foto’s uitgezocht die de tekst ondersteunen. Zo wordt in het boek aandacht besteed aan de kerken in Son en Breugel, de gemeentehuizen, het kanaal, de doorgaande weg door Son, maar ook de tram, de winkels, gas-water-licht en post-telegraaf-telefoon komen aan bod.

Markante personen
Over de cover van het boek waren de schrijvers het snel eens. Ze hebben gekozen voor een foto van een schilderij met de afbeeldingen van de schilder Pieter Bruegel en bisschop Sonnius; beiden zijn markante persoonlijkheden en hebben vroeger in het dorp gewoond. De binnenkant is per thema opgedeeld in een tekstgedeelte en twaalf lege vakken met daaronder een grote foto die past bij het thema. Alle plaatjes zijn genummerd, dus de mensen kunnen de foto’s bij het juiste thema plakken.

Mooi album
Vanaf 14 februari kan het verzamelalbum dus in de winkel opgehaald worden en vanaf 27 februari kan er gespaard worden voor de plaatjes. “Het is een mooi album geworden, en dit boek mag eigenlijk niet ontbreken in de boekenkast van mensen die op enige manier verbonden zijn met Son en Breugel. De verhalen staan klaar, en nu zijn onze klanten aan zet die de plaatjes mogen verzamelen. Wij hopen dat de geschiedenis je pakt, bij elk plaatje dat je plakt”, aldus de trotse ondernemers.