Er zijn veel goederen gebracht naar aanleiding van de oproep van Van Rooy
Er zijn veel goederen gebracht naar aanleiding van de oproep van Van Rooy Foto: Arno van der Linden SQ Visions

Oekraïense gezinnen hebben jouw hulp nodig

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - Transportbedrijf De Rooy op Ekkersrijt heeft op zijn Facebookpagina een noodkreet gezet naar aanleiding van de gebeurtenissen in het thuisland van de vele Oekraïense chauffeurs die bij De Rooy in dienst zijn. 

Redacteur: Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Gerard de Rooy: “We hebben ongeveer driehonderd Oekraïense chauffeurs in dienst. Sommigen zijn teruggegaan naar hun vaderland en willen vechten, anderen willen voorlopig niet terug.” De gezinnen van de chauffeurs lopen, net als alle andere inwoners van Oekraïne, gevaar en zijn gevlucht naar Polen. Ze hebben alles achter moeten laten en alleen een rugzak of een klein koffertje mee kunnen nemen. Gerard: “We hebben vakantieparken en huizen gehuurd in Polen, zodat ze een onderkomen hebben. Nu zijn wij volop bezig om goederen in te zamelen die we naar Polen kunnen brengen.”

Oproep op Facebook
Na de oproep op Facebook kwam alles in een stroomversnelling. Gerards zus, Anneke Reffeltrath-de Rooy, heeft op haar vakantieadres haar handen vol aan alle berichten die zij op Facebook zet en geeft antwoord op vragen die via social media gesteld worden. Anneke: “Het is echt ongelofelijk wat er sinds zondag is gebeurd nadat ik de oproep op onze Facebookpagina heb gezet.” Maandagochtend werd de Dakarhal omgetoverd tot verzamelplaats voor alle goederen. In die hal werden tafels klaargezet die beschikbaar zijn gesteld door café-restaurant De Zwaan, en gelijktijdig kwamen de eerste mensen al tassen met kleding, knuffels, dekbedden en andere bruikbare goederen brengen. “De Dakarhal is best wel groot, maar op dit moment veel te klein, zo veel is er al binnengebracht”, aldus Anneke.

Baby- en kinderkleding
Anneke: “Dames- en herenkleding hebben we inmiddels genoeg, maar baby- en kinderkleding kunnen we nog goed gebruiken. We kunnen langhoudbare producten goed gebruiken, maar ook hygiëneproducten; denk hierbij aan shampoo, wasgel, deodorant, scheerschuim, toiletpapier, maar ook damesverband, luiers en andere verzorgingsmiddelen, speelgoed, paracetamol, medicijnen, powerbanks, verband, maar ook batterijen. Onze chauffeurs en vrijwilligers gaan alle goederen eind van de week naar Polen brengen en daarom zamelen we tot donderdag 3 maart, 18.00 uur in.” Operationeel manager Pieter van Eeten voegt toe: “De actie is erop gericht om zoveel mogelijk gezinnen te kunnen helpen en mochten er nog kleding en andere goederen binnenkomen, dan zorgen we ervoor dat het met andere organisaties mee naar Polen gaat, zodat het toch bij de mensen terechtkomt die het hard nodig hebben.”

Baby- en kinderkleding
Pieter: “Mocht je je steentje willen bijdragen, en kleding, het liefst baby- en kinderkleding, willen doneren voor de gezinnen van onze chauffeurs, noteer dan op de zak de maat, want dat zorgt ervoor dat onze medewerkers het sneller uit kunnen zoeken.”

Ontdaan en ontroerd
Anneke laat weten dat de Oekraïense chauffeurs ontdaan en ontroerd zijn door alle hulp die ze op dit moment krijgen. “Wij zijn ook heel erg dankbaar voor alle hulp van mensen die spontaan komen sorteren en inpakken, maar we zijn zeker ook dankbaar voor alle goederen die wij inmiddels al hebben mogen ontvangen. We zijn er gewoon stil van, en het is ontroerend om te zien wat wij met zijn allen in zo’n korte tijd met elkaar bewerkstelligen. Wij zijn al dankbaar, en onze chauffeurs en hun gezinnen straks ook”, aldus Anneke.

Uiterlijk 3 maart
Wil je nog doneren, kom dan voor donderdag 3 maart, 18.00 uur naar transportbedrijf De Rooy, Ekkersrijt 2037, bij de personeelsingang. Mocht je andere hulp willen aanbieden, dan kun je ook telefonisch contact opnemen met 0499-485111 of reageren op de Facebookpagina van Team De Rooy.

EHBO Son en Breugel doneert geld voor verbandmiddelen
EHBO-vereniging Son en Breugel doet een oproep aan een ieder om geld te doneren voor de aanschaf van verbandmaterialen. Toon Merks, voorzitter van de EHBO-vereniging, laat weten dat vanuit de vereniging al geld is gedoneerd voor de aanschaf van verband. “Ik hoop dat meer mensen ons voorbeeld volgen, zodat we meer kunnen aanschaffen. Het verband wordt tegen gereduceerde prijs geleverd door Medical Life Support.” Toon heeft contact gezocht met Gerard de Rooy en die heeft aangegeven dat de verbandmaterialen met zijn transport meegenomen worden. “Iedere euro die gedoneerd wordt, wordt 100% besteed aan verbandmaterialen voor Oekraïne.”

Een bijdrage kan gestort worden op: NL79 RABO 0148 2943 67 ten name van EHBO Son en Breugel, onder vermelding van Oekraïne. “Ik wil nu alvast iedereen bedanken die een bijdrage doet. Iedere euro telt!”, aldus Toon.

De zakken en dozen moeten buiten neergezet worden, binnen staat al vol
Afbeelding
Mensen blijven komen en brengen zakken met kleding en andere goederen
Afbeelding
Gerard de Rooy nam maandagmorgen een van de vele zakken in ontvangst