De Vijverberg zou mogelijk een opvanglocatie voor vluchtelingen kunnen worden
De Vijverberg zou mogelijk een opvanglocatie voor vluchtelingen kunnen worden Foto: Wil Feijen

De Vijverberg mogelijke opvanglocatie voor vluchtelingen

Algemeen

Son en Breugel - De gemeente Son en Breugel heeft van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een raadsinformatiebrief ontvangen over opvang vluchtelingen in Brabant. Het kabinet beschouwt de situatie in Oekraïne en de daaruit voortkomende vragen betreffende opvang als een crisis die de lokale en regionale schaal te boven gaat. Het kabinet heeft daarom een beroep gedaan op de veiligheidsregio’s in Nederland.

Redacteur: Emmy Grit

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oekraïne hebben de acht politieke partijen gezamenlijk een motie ingediend die donderdag 10 maart wordt behandeld tijdens de Politieke Avond. Het college van burgemeester en wethouders is verzocht om te inventariseren welke plekken en gebouwen in de gemeente geschikt zijn om noodopvang voor vluchtelingen te organiseren. Als uit de inventarisatie blijkt dat er geschikte plekken zijn, dienen deze in samenspraak met het COA ingericht te worden voor de noodopvang van vluchtelingen. Tevens is gevraagd om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor burgers om individuele vluchtelingen en/of gezinnen op te vangen en te voorzien in de betaling van de kosten van levensonderhoud van deze vluchtelingen. De acht partijen vragen, gezien de urgentie van het probleem, de raad hier zo spoedig mogelijk over te informeren.

Burgemeester Hans Gaillard laat woensdag 9 maart in een reactie weten dat uit een eerste inventarisatie voor mogelijke opvanglocaties in Son en Breugel het voormalig schoolgebouw De Vijverberg naar voren is gekomen. “Deze locatie hebben wij inmiddels gedeeld met de VRBZO en aan de hand van een aantal kaders bekijkt de VRBZO of deze locatie geschikt is,”, aldus de burgemeester. Als De Vijverberg daadwerkelijk in aanmerking komt voor de opvang van vluchtelingen, wordt samen met de huidige gebruikers van het pand gekeken naar een alternatieve plek voor hun activiteiten en worden de omwonenden geïnformeerd en wordt bekeken wat de gevolgen zijn voor de planning van de herontwikkeling van deze plek. 

Verder laat de gemeente weten dat VluchtelingenWerk Nederland het aanspreekpunt is voor particuliere initiatieven. Deze organisatie heeft het landelijke platform www.nederlandvoorvluchtelingen.nl ingericht. Op deze website kan iedereen terecht die Oekraïners en andere vluchtelingen in Nederland wil steunen, een logeeradres wil aanbieden of spullen wil doneren.