Simone Meurkens / Fit met Simone
Simone Meurkens / Fit met Simone Foto: Fit met Simone
Rubriek

Hormonen, begrijp jij ze?

Algemeen

Kan voor jou die ene week per maand ook het liefst zo snel mogelijk voorbijgaan?
En is chocolade dan je beste vriend?

Hormonen zijn onze chemische boodschappers, ze beïnvloeden ons gedrag, onze emoties, de scheikundige stoffen in onze hersenen en ons immuunsysteem. Ons hormoonstelsel regelt allerlei lichaamsfuncties zoals bijvoorbeeld temperatuur, bewustzijn, ademhaling, bloeddruk, hartslag, spijsvertering, slapen en voortplanting.

Daarnaast regelt het onze reactie op lichamelijke- en psychische stress. Niet alleen hoe we ons voelen en gedragen wordt door onze hormonen gereguleerd, ook hebben ze invloed op ons gewicht, omdat ze een rol spelen in hoe ons lichaam voedsel omzet in brandstof.

Kortom: ons hormoonstelsel zorgt ervoor dat we ‘in balans’ blijven. Naast onze hormonen komt daar voor vrouwen nog een cyclus bij. De cyclus start vanaf de 1e dag van je menstruatie, je voelt je happy en je kunt de wereld aan. Dit is de eerste week van je cyclus en je oestrogeen stijgt. Een gezonde menstruatie duurt tussen de 4 en 8 dagen.

In week 2 sta jij on top off the world en houdt je makkelijk alle ballen in de lucht. Je oestrogeen is op het hoogtepunt, je eisprong komt eraan en je progesteron stijgt. Dan komt week 3 en voel je je iets minder blij dan de week ervoor. Je oestrogeen daalt en je progesteron blijft lichtjes stijgen. In week 4 is je energie een stuk minder t.o.v. week 2, alle ballen wegen wat zwaarder in de lucht en het liefst kruip je op de bank onder een dekentje met een kop thee en een groot stuk chocolade.

De ene vrouw weet dat ze een cyclus heeft maar merkt er vrij weinig van en gaat fluitend door het leven. De andere vrouw zal zich herkennen in bovenstaande cyclus, maar het wellicht heftiger ervaren met klachten als hoofdpijn, stemmingswisselingen, slaapproblemen, vocht vasthouden, cellulitis, buikpijn en heftige bloedingen. We denken vaak ‘dat gaat wel over’, ‘dat hoort er gewoon bij’ of ‘we moeten door!’ Maar dat is dus niet zo!

Als je ervoor zorgt dat je hormonen in balans zijn, dan zijn klachten die je tijdens je cyclus ervaart niet nodig. Jezelf lekker voelen en je lichaam in balans hebben, dat is het belangrijkste wat er is. En die drang naar chocolade? Hartstikke normaal! Tijdens je menstruatie verbruikt je lichaam meer magnesium en dat zit in chocolade, dus heel logisch dat je daarnaar grijpt.

Simone

Fit met Simone 0499 785667 www.fitmetsimone.nl

Afbeelding
Algemeen 18 uur geleden Tien inwoners Son en Breugel ontvangen een Koninklijke onderscheiding
Ron Hendriks
Algemeen 18 uur geleden Honden uitlaten in losloopgebieden: niet meer dan drie honden los
Wagenpark van het wijkteam Son en Breugel
Algemeen 21 uur geleden Onderhoud openbare ruimte gaat niet vanzelf
The Jewellery Event Sieraad & Friends
Advertorial Algemeen 25 apr, 20:00 Edell Fine Jewelry aanwezig bij Sieraad & Friends
Vrijwilliger gevraagd op de Buurtbus 260
Algemeen 25 apr, 17:00 Buurtbus 260 zoekt vrijwillige chauffeurs
Archieffoto: Fietsenmarkt Dutmella
Algemeen 25 apr, 15:00 Op 1 juni is het weer zover: de Fietsenmarkt van scouting Dutmella