Hyk vraagt aandacht voor Oekraïne
Hyk vraagt aandacht voor Oekraïne Foto: ©Hyk Berg
Foto’s

Blauwgele hart in ons dorp bonst uit solidariteit

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Het vriest 11 graden als in de schemering een volgeladen bus met Nederlands kenteken aan de oostgrens van Polen de gedemilitariseerde zone nadert. Met verhoogde hartslag passeert Hyk Berg uit Son en Breugel een roadblock, op weg naar een vluchtelingenregistratiepost; voor deze oud-militair een herkenbaar tafereel uit 1995 in Bosnië: opnieuw strijders en vluchtende burgers, ditmaal uit Oekraïne. 

Redacteur: Ivo van Hoek

Met een holle blik in hun ogen en de uitputting nabij staren de vluchtelingen hem aan. Onderkoeld trekken ze in shock de grens over met slechts wat handbagage. De meesten hebben drie dagen bij de grens in de rij moeten wachten bij temperaturen van ver onder nul, zonder slaapzak of matje, geen eten, en met slechts de kleren die ze dragen. Hoewel ze het veilige Polen bereikt hebben, zijn ze in gedachte bij hun achtergelaten vaders, zonen, ooms en broers die momenteel de dappere strijd aangaan. Angst, verdriet en machteloosheid strijden in deze keiharde werkelijkheid om voorrang.

Dutchbat-militair
De 52-jarige Hyk is als fervent sporter en voormalig sportinstructeur bij defensie wel gewend om af te zien en om te dealen met zowel mentale als fysieke extremen. “Contactsporten en american football hebben me in mijn jeugd gevormd tot iemand die tot het gaatje gaat. Destijds heb ik als Dutchbat-militair tijdens mijn uitzending in Bosnië veel ervaring opgedaan in het opstarten en verlenen van humanitaire hulp, en die kennis komt ons nu erg goed van pas. Aan den lijve heb ik ervaren wat het woord ‘oorlogsvluchteling’ feitelijk inhoudt. Mezelf belangeloos en dienstbaar opstellen zal hopelijk anderen inspireren om ook in actie te komen en niet te blijven toekijken, maar samen mensen in nood vooruithelpen”, vertelt de energieke ondernemer uit ’t Zand.

Compagnie A-Coy Dutchbat 4
In juli 1995 viel tijdens de toenmalige VN-vredesmissie de enclave Srebrenica en kon compagnie A-Coy Dutchbat 4 direct een streep zetten door hun aanvankelijke kerntaken. Door een gedegen training konden de manschappen zich echter snel aanpassen om tienduizenden verdreven vrouwen, kinderen en ouderen uit Srebrenica op te vangen. Onder erbarmelijke omstandigheden en in extreem groten getale ontvingen de vluchtelingen de broodnodige steun van de compagnie waar Hyk deel van uitmaakte. In het dagelijks leven importeert deze ondernemer exclusieve cosmeticamerken en distribueert deze aan salons.

Humanitaire strijd
De vergelijking tussen de hoofdstad Sarajevo toen en Kiev nu is akelig treffend: opnieuw ontvouwt zich tragisch een bloedige strijd in Oost-Europa. Het leed van deze humanitaire crisis is ongekend en de stroom vluchtelingen zal alleen nog maar verder blijven aanzwellen, is zijn stellige overtuiging. “Mede omdat ik als veteraan zowel de skills als het netwerk heb om te helpen, vond ik het mijn plicht om in het begin van de invasie te helpen, samen met mijn Poolse vriendin. Gelukkig kon ik samen met mijn defensiebuddy’s Hay Geurts, Walter Kerkhof en Ray Braat direct een verschil maken. Onze lijfspreuk daarbij geeft treffend weer hoe we deze humanitaire strijd graag voeren: ‘De kracht van SAMEN is niet het woord, maar de daad’. Via onze Facebookpagina ‘Help them to safety’ en met ruime media-aandacht is het ons inmiddels gelukt om vijf konvooien aan hulpgoederen het rampgebied in te krijgen”, aldus Hyk.

Oorlogsgebied
Vanuit operationele distributiecentra in Uden, Den Bosch en Eindhoven is het ze dus in no time gelukt om circa 80 ton aan broodnodige goederen te transporteren richting het oorlogsgebied. Die prestatie van formaat is mede te danken aan oud-militairen die compleet vrijwillig helpen met de inzameling en sortering bij het Veteranen Ontmoetingscentrum (VOC) in Den Bosch. Via deze coördinatie vanuit Brabant eindigen de goederen in een depot in het zuidoosten van Polen. Van daaruit worden de hulpgoederen verder met busjes en 4x4’s het oorlogsgebied in gebracht, daar waar ze het hardst nodig zijn; reddingsmiddelen richting de reddingswerkers, medisch materiaal naar veldposten en gehavende ziekenhuizen, voedsel, EHBO-kits, verbandmiddelen en hygiëneproducten naar de mensen in de schuilkelders en onderkomens in dorpen en steden als Kiev en Chernobyl.

Hulpgoederen of donaties
Uw actieve bijdrage via hulpgoederen of donaties wordt enorm op prijs gesteld. Een contributie leveren door een actie in uw onderneming, school of sportvereniging is bijzonder verwelkom. Ook als vrijwilliger kun je op het sorteer- en inleverlocatie in het voormalig pand van Paradigit op De Hurk in Eindhoven actief meehelpen het leed van de bevolking uit Oekraïne te verlichten; stuur een e-mail naar info@helpthemtosafety.nl of via een messenger-berichtje op de Facebookpagina ‘Help them to safety’.

Missie
Tot slot wil Hyk Berg graag het volgende benadrukken: “Onze missie kan enkel slagen door de betrokkenheid vanuit de samenleving en door alle hulp vervolgens te bundelen via onze kennis en lokale contacten in het rampgebied. Veteraan, vrijwilliger, ambulancemedewerker, chauffeur, directeur, kapster, student of leerkracht, jullie inzet is onbetaalbaar en maakt echt het verschil.”

Afweging
Om die reden is Hyk extra blij met iedere vorm van steun vanuit lokale bedrijven, scholen, instellingen, de gemeente, verenigingen en inwoners van Son en Breugel. “Wij zijn slechts de schakel om gezamenlijk in beweging te komen voor gezinnen die nu moeten vechten of vluchten voor de oorlog. Zonder een dak boven hun hoofd, zonder verpleging, eten of drinken op nog geen twee uur vliegen van ons dorp moeten deze Europeanen elke dag opnieuw zien te overleven. In 1995 is er door het westen vooral weggekeken omdat Bosnië zo ver weg leek. Hopelijk hebben we er inmiddels van geleerd om in 2022 gezamenlijk een andere afweging te maken”, aldus Hyk.




Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Een van de locaties in Oekraïne waar de hulpgoederen naar toe zijn gebracht
Afbeelding