Initiatiefneemsters Nettie Cleutjens en Antoine Heijmans die 333 pakketjes hebben samengesteld
Initiatiefneemsters Nettie Cleutjens en Antoine Heijmans die 333 pakketjes hebben samengesteld Foto: Yvonne Mulder

Ruim 300 verrassingspakketjes voor Oekraïense vrouwen

Algemeen Algemeen

Son en Breugel - Het is mooi geweest. Mooi omdat zoveel Son en Breugelse vrouwen de breipennen hebben opgepakt en zo hebben bijgedragen aan inspirerende pakketjes voor Oekraïense vrouwen in nood. Daarnaast zijn er heel veel mooie productjes gedoneerd, door meelevende winkeliers en individuele vrouwen in ons eigen dorp. De initiatiefneemsters waren ook erg blij met de gastvrijheid van De Boerderij en willen iedereen bedanken die een steentje hebben bijgedragen aan dit project.

Inmiddels zijn 333 verrassingspakketjes gemaakt, waarvan het grootste deel is meegegeven aan transportbedrijven die hulpgoederen vervoeren. De eerste zending via transportbedrijf De Rooij uit Son en Breugel, de tweede zending via Noodtransport Oekraïne van Stimero in Schaijk. De laatste zending gaat naar vrouwen die diep in Oekraïne verblijven in schuilkelders, metrostations en andere opvangcentra. 

Nadat het bericht kwam dat Hennie van Hagen en Corry van Asseldonk met een auto vol hulpgoederen op 10 april naar de Oekraïense grens gaan, zijn de dames meteen weer gaan breien waardoor ze nog 33 extra gemaakte pakketjes mee kunnen geven. Ook wordt een doos vol grotere producten meegegeven die niet in de zakjes pasten. 

Son en Breugelse vrouwen dragen het immense verdriet van deze vrouwen mee, al is het bijna onmogelijk om de angst en machteloosheid echt in te voelen. Zij koesteren hun vrijheid, de democratie, de welstand van een vrij land. Er worden geld en goederen gedoneerd, maar ze proberen ook mee te leven door hun tijd en creativiteit te geven. “We leren van deze dappere Oekraïense vrouwen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat overleven dé drijfveer is om met elkaar een betere wereld mogelijk te maken”, aldus een van de initiatiefneemsters van dit project. 

Gedicht
Als jij die vrouw zou zijn
die alles kwijt is
maar bereid is
voor vrijheid in denken en doen
heel ver te gaan
geweld te doorstaan
om kinderen een toekomst te geven.
Als jij die vrouw zou zijn
zou jij dan zo dapper zijn?
© Yvonne Mulder