Heleen Venema bij een van haar kunstwerken
Heleen Venema bij een van haar kunstwerken Foto: Wil Feijen

Heleen Venema exposeert haar schilderijen in Mariëndael

Algemeen Kunst

Son en Breugel - Heleen (66) maakt al sinds de jaren negentig schilderijen. Ze begon in Eindhoven en leerde daar intuïtief tekenen, waarna zij haar talent verder ontwikkelde. Op haar vijftigste verhuisde ze samen met haar man naar Son en Breugel, waar ze een eigen atelierruimte bij haar huis heeft. Nadat ze al eerder een aantal keer in het Vestzaktheater en in het gemeentehuis in Son en Breugel haar schilderijen had tentoongesteld, exposeert ze nu haar werk tot en met 15 april in Cultuur Centrum Mariëndael in Sint-Oedenrode. 

Redacteur: Han Liem / Emmy Grit
Fotograaf: Wil Feijen

Vanaf het begin werkt Heleen op linnen met acrylverf in combinatie met verschillende andere materialen, waaronder touw, zand, bladeren, maar ook glossy tijdschriften. “Ze noemen dit ook wel ‘mixed media’. Uit die tijdschriften scheur ik plaatjes die ik kan gebruiken. Soms is de kleur belangrijk, een andere keer het voorwerp dat in het tijdschrift staat en als inspiratiebron fungeert”, licht Heleen toe. Als ze in de natuur loopt, kijkt ze wat ze eventueel kan gebruiken. Ze vervolgt: “Ik speel graag met materialen op het doek, waardoor er meerdere lagen op elkaar komen. Mijn kunstwerk onderscheidt zich doordat er door de meerdere lagen diepte op het doek ontstaat en reliëf voelbaar is.” Kwasten gebruikt ze bijna niet, maar wel paletmessen, rollers en haar handen.

Muziek als inspiratiebron
Om tot een goed eindresultaat te komen, heeft Heleen vrijheid nodig om te kunnen schilderen. “Ik werk niet in opdracht van iemand. Als ik vanuit mijzelf kan creëren, ontstaan vaak verrassende resultaten”, legt ze uit. Ze gaat altijd uit van haar gevoel, waarbij muziek een positieve werking heeft. Nederlandstalige meezingers stimuleren haar, maar ook bij de muziek van de Amerikaanse singer-songwriters Don McLean en John Denver komt zij in een bepaalde roes. “Soms weet ik nog precies welke muziek er op stond bij de creatie van een bepaald schilderij. Zo is het schilderij ‘Kust’ tot leven gekomen op de muziek van Leonard Cohen, de Canadese folksinger-songwriter. De titels van haar schilderijen zijn kort en krachtig. “Eénlettergreepwoorden vormen altijd titels van mijn werken. Daar is geen speciale reden voor, het is zo ontstaan, en nu is het een soort handelsmerk geworden”, lacht ze. Soms is de titel al van tevoren bekend, soms pas als het schilderij af is.

Atelierroute
Wat de kunstenares in Son en Breugel mist, is de atelierroute die een aantal jaar geleden in Son en Breugel werd gehouden, maar een vroege dood is gestorven. Heleen: “De atelierroute was een fietstocht in een weekend die naar verschillende kunstenaars leidde in het dorp. Dit was een mooi initiatief. Mocht het nieuw leven ingeblazen worden, dan zal ik zeker mijn bijdrage hieraan geven, niet alleen als deelnemer, maar ook eventueel als organisator.”

Expositie
De komende anderhalve week, tot en met 15 april, zijn haar 16 schilderijen nog te bezichtigen in het Cultuur Centrum Mariëndael, Laan van Herkenshage 2 in Sint-Oedenrode. De expositie is geopend op maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 22.00 uur en op vrijdag van 14.00 tot 19.00 uur. Mocht je graag met de kunstenares de schilderijen bekijken, neem dan een kijkje op www.heleenvenema.nl om een afspraak te maken, of neem telefonisch contact op via 06-53767922.