Het huidige tankstation
Het huidige tankstation

Nooit meer ‘zal ik hem volgooien’ bij het benzinestation op Ekkersrijt

Algemeen Algemeen / Son & Breugel

Son en Breugel - In 1972 begonnen Jan en Riky van den Hurk een benzinepomp achter hun huis aan de Kanaalstraat 40. Samen runden ze het pompstation, maar als Jan van huis was om olie en kolen te verkopen, dan bemande Riky het benzinestation alleen en kwamen de vaste klanten ook voor het heerlijke vers-gezette kopje koffie, waarvan er liters doorheen gingen, want één kopje was niet genoeg volgens Riky, en daarom klonk vaak ‘vat nog wa’ uit haar mond.

Redacteur: Adrie Neervoort

Inmiddels zijn zowel Jan als Riky overleden, maar gebleven zijn de herinneringen aan het benzinestation. Het was een andere tijd, waar een rubberslang op de grond bij het station een bel liet rinkelen op het kantoor als er weer en klant bij het benzinestation stond, waarna Riky, en later een personeelslid, naar buiten kwam om te helpen met tanken.

Met de tijd mee
Want service werd er vanaf de eerste dag altijd gegeven. Snel na de opening kwam er een klein huisje tussen de pompen te staan waar de klant na het tanken kon afrekenen. En zo groeide het pompstation van Jan en Riky met de tijd mee. Er kwam een shop waar sigaretten, broodjes en zoetwaren verkocht werden, naast automaterialen. Later werd een computer geïnstalleerd en konden klanten met een tankpas tanken.

Bediening aan de pomp
In 1997 verhuisde het tankstation van de binnenplaats naar de achterzijde aan de kant van industrieterrein Ekkersrijt. Begin 2001 kwam er het onbemande tankstation van VoTa bij, en zo kon de klant kiezen tussen tanken met of zonder bediening. Eind 2016 verhuurde Van den Hurk de tankstations, en zo ontstond het Gulf-tankstation waar de klant kon rekenen op hulp bij het tanken, en een onbemand TinQ-tankstation. Het Gulf-station was zeker de laatste jaren nog het enige bemande benzinestation van Son en Breugel; veel trouwe klanten hebben de afgelopen 50 jaar het tankstation met de pompbediende bezocht. Maar nu wordt de shop gesloten en gaat het Gulf-benzinestation na 29 april ook verder onder de naam TinQ, en daarmee zal ook de bediening aan de pomp verdwijnen.

Afscheid
Hierdoor zullen ook John, Eric en Dorien niet meer werkzaam zijn als pompbediende bij het benzinestation. John stond de afgelopen 33 jaar klaar voor de klanten, altijd goed gemutst en voor iedereen een vriendelijk woord hebbend. Maar ook de dochter van Jan en Riky, Dorien, is meer dan 24 jaar werkzaam geweest bij het benzinestation, waarbij de laatste jaren het team werd versterkt door Eric. Nu nemen John, Dorien en Eric dus afscheid van hun benzinestation en de klanten, en daarmee verdwijnt de laatste bemande pomp uit Son en Breugel. Nooit zal er meer klinken ‘zal ik hem volgooien’, want op vrijdag 29 april om 12.00 uur sluit de shop en dus ook de service van een bemand benzinestation.

Het tankstation zoals het vroeger was