Rawazzi tijdens het eerste optreden dit jaar in Peppelrode
Rawazzi tijdens het eerste optreden dit jaar in Peppelrode Foto: ©Desiree van Tits

Smartlappenkoor Rawazzi viert jubileum met eerste Korendag

Algemeen Jubileum Muziek

Mini Soederhuizen (81) is al vanaf het eerste uur lid van smartlappenkoor Rawazzi en heeft alle hoogtepunten meegemaakt. Op 22 mei komt daar weer een hoogtepunt bij als Rawazzi het twintigjarig jubileum viert met de Korendag, die voor het eerst in Son en Breugel wordt gehouden. Net als veel andere jubilerende verenigingen heeft het bestuur van het smartlappenkoor het jubileumfeest vorig jaar vanwege de coronapandemie moeten uitstellen. Maar ook hier geldt: ‘Van uitstel geen afstel’.

Redacteur: Emmy Grit

Rawazzi, wat ‘zooitje ongeregeld’ betekent, werd in 2001 opgericht door een aantal leden, en zeven jaar later is Corry van Asseldonk bij het koor begonnen en Jan Polderman in 2015. In 2013 werd Corry verantwoordelijk voor het secretariaat, en vanaf 2020 is daar het voorzitterschap bijgekomen. Jan heeft sinds 2020 ook een bestuursfunctie binnen de vereniging. Het bestuur heeft het programma voor de eerste Korendag inmiddels helemaal rond en kan als primeur melden dat tijdens deze dag ook koren uit Uden, Kampen, Oss, Kerkdriel en Dussen te horen zijn.

Eerste Korendag

Tot 2019 werd jaarlijks het Smartlappenfestival bij La Sonnerie gehouden. Corry: ”Wij hebben aan dit festival heel veel leuke herinneringen. Helaas stopte dat festival en hebben we samen met Hans Hendriks gekeken naar andere mogelijkheden, en zo kwamen we uit bij Marthony Gevers, uitbater van De Bongerd. Helaas hebben we het vorig jaar moeten uitstellen, maar 22 mei staat de Korendag rood omcirkeld op de kalender van alle koorleden.”

Wedstrijdtintje
Tijdens de Korendag treden alle smartlappenkoren tweemaal op. In het eerst blok, dat ’s morgens om 10.00 uur begint, bijt Rawazzi het spits af en zingt een zestal liedjes, waarvan het laatste lied ‘Bij ons in Brabant’ is van René Schuurmans. Jan: “Alle koren zingen dit lied als zesde nummer en dat wordt door een deskundige jury beoordeeld op onder andere presentatie, uitstraling, zang en enthousiasme. Voor ieder onderdeel zijn punten te winnen.” Corry vult aan: “Het koor met de meeste punten krijgt een mooi beeld dat speciaal voor ons jubileum is gemaakt door bestuurs- en koorlid Marijke Smulders.” De presentatie van deze dag is in handen van Helma van Heesewijk en Miranda Poppelaars.

‘Bij ons in Brabant’
Na de pauze treden alle koren nog een keer op en zingen dan nog eens zes liedjes. Het middagprogramma start rond 14.00 uur en de laatste noten worden deze middag gezongen door Rawazzi, dat daarmee de eerste Korendag afsluit. Daarna wordt de prijs uitgereikt aan het koor dat ‘Bij ons in Brabant’ volgens de jury het mooiste heeft gebracht.

Puntjes op de i
Voordat het echt zover is, worden onder leiding van dirigent Theo van der Steen de laatste puntjes op de i gezet tijdens de repetities. “Na de repetities blijft er vaak nog een grote groep koorleden gezellig nazitten. Onder het genot van een drankje wordt er af en toe aan de bar nog gezongen en is er altijd tijd voor een leuk gesprek”, vertelt de voorzitter. Volgens de drie leden is Rawazzi een gezellige en warme club die als familie voelt. “Iedereen is er voor elkaar en staat voor elkaar klaar. We zeggen weleens dat we een koor zijn met een lach en een traan, voor alle emotie is plek bij ons”, aldus de drie. Zelfs tijdens de coronapandemie, toen het koor niet mocht repeteren en optreden, bleef de band sterk tussen de leden. Corry: “We bleven zichtbaar voor onze leden en daardoor hebben we nog steeds ruim vijftig leden, en daar zijn wij best trots op.”

Sponsors
Waar het bestuur en de leden ook trots op zijn, zijn de sponsors die het jubileum met de vijf koren mogelijk maken. Een dankjewel aan Venzo, feestcafé De Bongerd, Wesselman Accountants, Autobedrijf Jos Hölscher, Elan Verzekeringen, Huybrechts Relou, PLUS Marcel en Jeannette Verhoeven en Wens maakt ’t is dus wel op zijn plaats. De Korendag wordt op de parkeerplaats van De Bongerd gehouden en de entree is gratis. Voor de inwendige mens staat vanaf 12.00 uur Spierbal On Tour met de ‘Verrèkes lekkere friet’ op de parkeerplaats en ‘Henk Ballon’ (Henk van de Weerdt, red.) zorgt voor de zwarte en gele ballonnen, de kleuren van Rawazzi.

“Eind april heeft het koor voor het eerst weer opgetreden sinds de coronaperiode. “Dat was in Peppelrode waar de 92-jarige Reina woont die een van de oprichters is van ons koor. Dat optreden smaakt naar meer, en daarom kijken wij er met zijn allen enorm naar uit dat we weer mogen optreden, we hebben dat lang genoeg niet gemogen. Ons koor is er in ieder geval klaar voor”, sluiten de drie enthousiast af.

Kijk voor meer informatie op www.rawazzi.nl.