Jan van Hapert bij een deel van de nu al ingezamelde hulpmiddelen
Jan van Hapert bij een deel van de nu al ingezamelde hulpmiddelen Foto: MooiSonenBreugel

Medische hulpmiddelen maken het verschil in de Oekraïne

Algemeen

Son en Breugel - Het is oorlog in de Oekraïne. Vanuit verschillende landen maar ook vanuit Son en Breugel wordt er hulp geboden. Was er in het begin vooral behoefte aan kleding en voedsel, nu is er behoefte aan medische hulpmiddelen.

Redactie: Adrie Neervoort

Rotary Club Son en Breugel organiseerde al eerder inzamelingsacties voor de inwoners van Oekraïne. Ze zorgden er ook voor dat de spullen rechtstreeks bij de mensen werden afgeleverd. Nu starten zij een nieuwe inzamelingsactie die het Regional Clinical Hospital van Lviv moet helpen aan medische hulpmiddelen en medicijnen waar nu een tekort aan is.

Levensbelang
Naar het ziekenhuis in Lviv worden steeds meer gewonden gebracht om te worden behandeld. Ook zorgt het ziekenhuis voor doorlevering van medicijnen en medische materialen naar andere ziekenhuizen in Oekraïne. Zelfs tot vlak bij de frontlinies.
Jan van Hapert, lid van Rotary Club Son en Breugel: “Het is van levensbelang dat deze ziekenhuizen urgent bevoorraad worden.” Daarom vraagt hij aan iedereen om eens in het medicijnkastje te kijken of er geen spullen zijn die gebruikt kunnen worden in een ziekenhuis. Oorlogsslachtoffers hebben soms zelfs nog geen paracetamol voor de pijn. “Vraag ook eens aan een familielid of kennis of zij om wat voor reden dan ook medische hulpmiddelen of medicijnen hebben die nutteloos zijn geworden”, zo vult Jan zijn oproep aan.

Een groep van de Rotary Club Son en Breugel is verantwoordelijk voor het inzamelen van de goederen. Omdat het om medische hulpmiddelen gaat, waaronder ook medicatie, zitten er ook een arts, een apotheker en een medisch specialist in het team.

“Zij bekijken welke spullen er bruikbaar zijn en welke spullen gewoon niet mee mogen of kunnen. Want er zijn nu eenmaal regels als het om medicatie gaat. Dan is het fijn dat er kennis aanwezig is om hier op te letten en ernaar te handelen” aldus Van Hapert. Waar het de organisatie om gaat is om zoveel als mogelijk medische goederen te ontvangen.

Gelukkig is de Son en Breugelse Rotary Club een organisatie die gewend is om waar mogelijk te helpen. “Bij een vraag om hulp, komen wij direct in actie. Deze keer kwam de vraag vanuit het Regional Clinical Hospital in Lviv tot ons. Dan komen wij in actie, dat is waar wij als Rotary voor staan: helpen waar we kunnen”.

Netwerk
Rotary Club Son en Breugel neemt de spullen in ontvangst en zal deze ook afleveren bij het Regional Clinical Hospital in Lviv. Een reis waarbij de club gebruikt maakt van het netwerk dat zij hebben in Europa, dus ook in Polen en de Oekraïne. “Dat zijn mensen die de situatie en de gevaren kennen en zeker geen onnodig risico nemen”, benadrukt Van Hapert.
“De hoeveelheid hulpmiddelen die wij krijgen bepaalt het soort en het aantal wagens dat straks richting Lviv gaat. Er staan al vijf chauffeurs en wagens startklaar”.

Inzamelpunt
Zowel particulieren als artsen, ziekenhuizen, apothekers, medische groothandels en fabrikanten in Nederland kunnen medicijnen, verbandmiddelen en medisch materiaal versturen of brengen naar het verzamel- en vertrekpunt van het konvooi naar Lviv. Het adres is Liemar, Ekkersrijt 4502a, 5692 DM Son en Breugel, telefoon 040 2484041.

Kunt u niet naar dit adres komen dan komen de vrijwilligers van Rotary Son en Breugel het graag bij u ophalen. Bel dan even naar 040 2484041 of mail naar janh@liemar.nl

Heeft u geen materialen, maar wilt u toch bijdragen aan deze actie, dan kunt u ook een geldbedrag overmaken. De opbrengst zal worden besteed voor aankoop van de eventueel ontbrekende medicijnen en medische materialen..
U kunt u bijdrage overmaken naar NL27 ABNA 0409 3118 47 ten name van Stichting Steunfonds Rotary Son en Breugel onder vermelding van Actie 3 Oekraïne.

Heeft u nog vragen, neem dan contact op met Jan van Hapert 0622699896, Karen Cosijn 0620866283 of Liesbeth van Hapert 0653704903.