Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Bakkerij Bekkers 25 jaar in Son en Breugel

Algemeen

Wat we nu kennen als bakkerij Bekkers begon in 1928 in Nijnsel, want daar opende de overgrootvader van Alexander Bekkers in 1928 zijn brood- en banketbakkerij.

Redactie: Adrie Neervoort

De winkel van bakkerij Bekkers aan het Raadhuisplein in Son en Breugel opende in 1997 en bestaat deze maand dus 25 jaar. Frie Bekkers, de vader van Alexander en warme bakker in Nijnsel, besloot toen dat het tijd werd voor een filiaal in Son en Breugel.

Zoon Alexander kreeg de verantwoording over deze winkel, een logische stap in het leven van de ambitieuze en gedreven zoon, vond zijn vader. Alexander hielp al van jongs af aan in de bakkerij van zijn vader. Nu, 25 jaar en 16 winkels verder, zou zijn vader, die in 2002 overleed, het gelijk aan zijn zijde hebben.

Vader Frie was een fijnproever en altijd op zoek naar nieuwe recepten en de allerbeste kwaliteit, een werkwijze die nog steeds door Alexander Bekkers wordt voortgezet. In 1997 vond vader Bekkers dat zijn zoon klaar was om het geleerde in praktijk te brengen in de winkel in Son en Breugel.

Ambachtelijke bakkerij
De ziel van de winkels, en dus ook van die in Son en Breugel, staat in Veghel, want daar staat sinds 2009 de ambachtelijke bakkerij van Bekkers, waar 30 brood- en banketbakkers heerlijke verse producten bakken, die elke dag vroeg in de ochtend naar de winkels worden gebracht.

“Elke winkel geeft dagelijks zijn bestelling door, dus geen voorraad of diepvries in onze winkels, maar dagelijks verse producten van onze eigen ambachtelijke bakkerij uit Veghel”, zegt Noortje Scheepers, filiaalmanager van de winkel in Son en Breugel trots.

Noortje ging de dag voor kerst in 1997, dus een maand na de opening, als verkoopster in de winkel aan de slag, iets waar ze tot op de dag van vandaag geen spijt van heeft. Zij is een van de 145 medewerkers die in de 16 winkels van Bekkers in de regio werken en sinds drie jaar filiaalmanager in Son en Breugel. Ook heeft ze 15 jaar gewerkt in de winkel van bakkerij Bekkers in Breugel, die inmiddels is gesloten.

Toen Noortje 25 jaar geleden in de winkel in Son en Breugel begon, had deze ook nog een lunchroom. “Maar 15 jaar later verdween het lunchroomgedeelte in de winkel, ondanks het succes”, zo vertelt Noortje, “want het bleek niet meer te combineren met de drukke winkel, dus moest er een keuze worden gemaakt. Het is nog wel even een lunchroom met zelfbediening geweest.”

Inmiddels is er dus geen lunchroom meer, maar nog werk genoeg voor Noortje, Sandra, Ilse, Megan, Jolanda, Petra en de zaterdaghulpen Sanne en Pip.

Het is natuurlijk geen verrassing dat brood het meest verkochte product is in de winkel aan het Raadhuisplein. “Maar de monchougebakjes en appelkaneelcake zijn toch ook favoriet. En natuurlijk in het weekend koeken, cakes, peperkoeken en alle andere lekkere producten voor een smakelijk weekend”, vertelt Noortje enthousiast.

Volgens Noortje is de klant die bij de warme bakker zijn aankopen doet niet veel veranderd: “Toch merk je door de tijd heen dat mensen meer voor kwaliteit gaan, ze willen waar voor hun geld, en dan zit je bij een ambachtelijke bakker natuurlijk goed.”

De winkel is erg belangrijk volgens Noortje, maar zegt ze: “Je kunt nog zo mooi staan te wezen in deze winkel, maar als je geen goed product hebt, komen de mensen één keer en daarna niet meer.”

Aanbiedingen
Door verschillende aanbiedingen houdt bakkerij Bekkers zijn ambachtelijke kwaliteitsproducten betaalbaar voor iedereen. “Zo hebben wij het brood van de maand, dat dan goedkoper is, maar ook elke donderdag vijf broden voor de prijs van vier”, zo legt Noortje uit.

Volgens haar kent de winkel veel trouwe vaste klanten: “Dat komt omdat iedere warme bakker zijn eigen producten, baksel, manier van bereiden en eigen smaak heeft. Daardoor heb je ook veel trouwe klanten die graag de voorkeur geven aan het brood of gebak dat ze gewend zijn.”

Volgens Noortje is het werken in de winkel van Bekkers meer dan het verkopen van bijvoorbeeld brood: “Het is ook kennis hebben van een bepaald product, waardoor je uitleg kunt geven over of het wel of niet geschikt is bij een bepaalde allergie.”

Niet alleen de kwaliteit van de producten is belangrijk bij Bekkers, maar ook het team. Of het nu om de ambachtelijke bakkerij in Veghel gaat of om een winkel, het team maakt en verkoopt de kwaliteit. Daarom ook is de informatie vanuit de winkel heel belangrijk voor Alexander Bekkers. Daar wordt de waardering van het product gemeten aan de hand van de reacties en de verkoop.

“Eigenlijk is het toch niet normaal dat je het na 25 jaar nog steeds leuk vindt”, zo sluit Noortje af.

Feest
Omdat het feest is heeft Bakkerij Bekkers in Son en Breugel een mooi aanbieding tot en met zaterdag 5 november zie advertentie elders in deze krant. En trakteert de bekende actrice, presentatrice en comédienne Cristel de Laat donderdag 3 november van 11.00 tot 13.00 op worstenbroodjes bij de winkel in Son en Breugel.