Het was weer gezellig op het Breugels Festijn
Het was weer gezellig op het Breugels Festijn Foto: Wil Feijen

Samenwerking tussen Triple A en het Breugels Festijn

Algemeen

Son en Breugel - Het Breugels Festijn zal dit jaar in september anders zijn dan voorgaande jaren, aldus het bestuur. Vanwege de geplande sloop van sporthal De Bongerd moest het Breugels Festijn op zoek naar een geschikte locatie. “We kunnen geen evenement organiseren rondom een bouwput,” legt Franc Speetjens, een van de bestuursleden, uit. “Natuurlijk hebben we eerst gekeken naar een mogelijke nieuwe locatie in Breugel, waar het festijn zoals we het nu kennen, lang geleden begon. Maar er bleek geen geschikte Breugelse locatie te zijn.”

Redactie: Adrie Neervoort

Ook heeft het Breugels Festijn te maken met een teruglopend aantal vrijwilligers Die zijn nodig om een dergelijk evenement betaalbaar en daarmee toegankelijk voor iedereen te houden.

Triple A, de Living History Group, kampte met hetzelfde probleem. Zij organiseren in hetzelfde weekend als het Breugels Festijn een evenement ter nagedachtenis aan wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Son en Breugel gebeurde. Ze bouwen een kampement uit die bijzondere periode na en geven uitleg over alles wat er destijds in Son en Breugel plaatsvond, zodat het niet vergeten wordt.

Nu bundelen beide evenementen hun krachten en behouden ze hun eigen identiteit, waarbij herdenken, vieren en doorgeven centraal staan. Hierdoor krijgen beide evenementen niet alleen een extra impuls, maar worden ze ook voor nog meer bezoekers een must-see evenement.

“We hebben meteen een perfecte locatie gevonden,” zegt Franc Speetjens , een van de bestuursleden van het Breugels Festijn. “Dit jaar zal het Breugels Festijn voor het eerst niet in Breugel plaatsvinden, maar op het Oranjeveld in Son, waar Triple A al enkele jaren in september actief is.”

Marleen Donders, die ook deel uitmaakt van het bestuur van het Breugels Festijn, geeft aan dat beide evenementen elkaar versterken op het Oranjeveld. “Ze staan eigenlijk op zichzelf, maar lopen zo letterlijk en figuurlijk in elkaar over.”

Marleen en Franc kunnen nog niet het volledige programma onthullen, maar ze geven aan dat er zeker vaste onderdelen van beide evenementen terug zullen komen. “Maar het wordt straks misschien nog wel meer dan vroeger een evenement voor iedereen,” aldus Marleen Donders.

“We zullen nu eerst onze sponsoren informeren over de plannen en daarna zullen we het definitieve programma van alle activiteiten op het Oranjeveld in het weekend van 15, 16 en 17 september bekendmaken,” verduidelijkt Speetjens .

Een eerdere editie van Het Breugels Festijn bij de Bongerd