Afbeelding

Market Garden herleeft in Son en Breugel

Algemeen

Son en Breugel - In het weekend van 14 tot en met 16 september moet u niet schrikken van soldaten in ons dorp. De 'Triple A living history group' organiseert in dit weekeinde een Market Garden evenement in ons dorp. Het WOII Living History evenement gaat over de 101st Airborne Division tijdens de operatie Market Garden in Son en Breugel. Naast veel 101st Airborne groepen zullen er dit jaar voor het eerst ook Duitse living history groepen aanwezig zijn. Ook zullen diverse burgergroepen het evenement ondersteunen. Er zullen verschillende voorvallen uit die tijd worden nagespeeld. We praten hierover met medeorganisator, bestuurslid en plaatsgenoot Michael Daniels.

Door: Arjen Strik

Naspelen van historische gebeurtenissen
Michael woont vlak bij het Oranjeveld, waar straks een historisch legerkampement zal verrijzen. Natuurgetrouw nagebouwd, zoals de Amerikanen dat na de luchtlanding van de 101ste Airborne divisie op 17 september 1944 in Son deden. Michael is een enthousiast verteller en heeft van kinds af al een fascinatie voor gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Hij is secretaris van de 'Triple A living history group', dit is een re-enactment vereniging. Re-enactment is strikt gesproken het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaatsvonden. De deelnemers zijn gekleed in historische kostuums en attributen uit die tijd.  Triple A richt zich op Market Garden en de 101ste Airborne divisie.

Landing Sonse heide, een belangrijke historische gebeurtenis 
"We proberen een historische gebeurtenis als herinnering weer te laten herleven", zegt Michael. "In de slag om de bevrijding van de Duitse bezetting heeft zich in onze gemeente en omgeving een belangrijke historische gebeurtenis afgespeeld, de landing van parachutisten en gliders op de Sonse Heide, als onderdeel van de operatie Market Garden. Een militair huzarenstuk dat we nooit mogen vergeten en ons weer vrijheid gebracht heeft. Wij proberen dat weer aanschouwelijk te maken door een stukje sfeer uit die tijd terug te brengen. We zijn hiermee in Son gestart in 2015. Een evenement waar we alle aspecten van wat er in de omgeving van Son zich heeft afgespeeld in september 1944 de revue lieten passeren. Dat werd een groot succes, vandaar dat we het in 2016 nogmaals georganiseerd hebben. En dit jaar weer. Als het aan mij ligt wordt dit een jaarlijks evenement in Son en Breugel, om onze bevrijding te herdenken." 

Historie Sonse Heide bekender bij buitenlanders dan huidige lokale schooljeugd
Michael vervolgt zijn verhaal: "Wat zich hier in 1944 heeft afgespeeld is een unieke historisch gebeurtenis. Het valt mij op dat onze jeugd daar geen enkel besef van heeft. Als ik in het buitenland ben en de naam Son noem, krijg ik altijd reacties als: een landingsplaats van Market Garden. Het doel van onze vereniging is derhalve: herdenken, educatie en re-enactment. We zijn altijd actief bij een kranslegging en met onze 130 re-enactors brengen we de sfeer van toen weer terug. We ontvangen bijvoorbeeld 80 leerlingen van 3 basisscholen, om ze duidelijk te maken wat zich hier allemaal heeft afgespeeld. We hebben diverse displays, waarin uitleg gegeven wordt over de uitrusting, bewapening en achtergronden van de operatie. Ook is er een rondleiding door het kampement en zijn er demonstraties." 

Wat kunnen we verwachten?
"Op vrijdagochtend zijn we druk met de opbouw van het kampement. Om 11.00 uur komen er ca. 80 kinderen van 3 basisscholen langs en krijgen een educatieve uitleg. Om 17.00 uur wordt het officieel geopend door de burgemeester. Hij zal in zijn toespraak kort ingaan op het belang van dit soort historische evenementen. Zaterdag vanaf 10.00 uur vertrekken we massaal van de Paulushoeve op de Sonse heide, langs de historische route naar het centrum. We roepen de bewoners op om ons te ondersteunen en op de route de vlag uit te hangen. Op het kampement hebben we diverse displays met attributen, er zijn schuttersputjes en is er een veldhospitaal ingericht. Dit jaar zijn er voor het eerst ook Duitse soldaten aanwezig in het dorp in de rol van krijgsgevangen. Ze verblijven op een kampement op een veld bij de Leeuweriklaan. Daar zullen ze met hun uitrusting een zeer realistisch beeld van het leven aan het front uitbeelden. Daar zijn we wel blij mee. Je kan geen politie en boefje spelen, zonder de boefjes. Zaterdag rond 10.00 uur is het kampement open voor het publiek, er vinden diverse demonstraties plaats. Ook zullen we ons zaterdag en zondag mengen in het plaatselijk dorpsleven. Dus wees niet verbaast als u Amerikaanse soldaten ziet en burgerij treft van toen. Ook leuk om deze dagen op de markt te komen kijken, want er worden diverse scenario's nagespeeld." Michael kan nog uren vertellen het volledige programma staat op hun facebookpagina: Triple-A living history group. Als het aan Michael ligt, groeit de festiviteit uit naar een jaarlijks bevrijdingsfeest en wordt Son en Breugel een 'Market Garden City'. Komt dat zien, de toegang is gratis!