Sander Brugmans
Sander Brugmans Foto: Annie Maessen

Mogen wij u voorstellen: Sander Brugmans

Algemeen

Son en Breugel - Het is hartverwarmend, als je ziet hoeveel er gedaan wordt in ons Mooie dorp als het gaat om mensen die hulp nodig hebben, of gewoon een steuntje in de rug. Er zijn veel initiatieven, groepen en instellingen die hulp of steun bieden. Dat is mooi, het betekent wel dat er iemand nodig is die overzicht brengt in het aanbod, die hulpvrager en –aanbieder met elkaar verbindt. Die waar nodig initiatieven opstart en (tijdelijk) begeleidt. Zo iemand is Sander Brugmans!

Door: Lucas van As
Foto: Annie Maessen

Kwartiermaker
Half mei is Sander begonnen als programma coördinator veerkracht, als opvolger van Paul Dekkers. Zelf omschrijft hij zijn functie als 'kwartiermaker', misschien is 'facilitator' een beter begrip. 'Er zijn drie thema's waar ik mijn werkzaamheden op richt', vertelt Sander. Die drie thema's zijn dementie, eenzaamheid en mantelzorg. 'Vanuit deze thema's ga ik aan de slag, ik probeer signalen op te vangen van professionals actief in de zorgsector e.d. (zoals zorginstanties, het CMD, huisartsen) of van mensen zelf (meestal vrijwilligers).

Hoofdtaak van de coördinator is het opvangen van signalen en het opvullen van de gesignaleerde leemtes. Sander gaat zelf ook actief op zoek naar signalen, het kan zijn dat een bepaalde activiteit waar behoefte aan is (nog) niet beschikbaar is, of er behoefte is aan meer aanbod of aanbod op andere locaties. Het is belangrijk te analyseren wat precies de behoefte is, die te vergelijken met het huidige aanbod en vervolgens te bepalen welke actie moet volgen.

Sociale Kaart
Daarbij is het niet alleen van belang om te signaleren wat de behoefte is, maar ook om de mensen te bereiken die deze behoefte hebben. De 'Sociale Kaart' is daarbij een belangrijk middel, dat zichtbaar wil maken waar inwoners zich kunnen melden met sociale-, zorg-, werk- en inkomensvraagstukken. Welke vorm dat in Son en Breugel aan zal nemen, is nog niet geheel duidelijk. Wel is het de bedoeling dat men zowel digitaal kan zoeken als in fysieke vorm, bijvoorbeeld in de vorm van een boek of activiteitengids, of wellicht flyers.

Niet alleen de hulpzoekers hebben behoefte aan een boek dat overzicht biedt, ook hulpverleners zoals Sander en zijn collega's. Waar de digitale vorm onder zou vallen, is ook de vraag. 'Het zou de website van de gemeente kunnen zijn, of misschien wel van de LEV groep', geeft hij aan.

De eerste drie maanden heeft Sander (mede) gebruikt om Son en Breugel te leren kennen, hij heeft veel gesprekken gevoerd met diverse organisaties e.d. Tegelijkertijd vangt hij wel signalen op en analyseert wat het aanbod is voor de betreffende hulpvragen. Naast een kennismakingsronde die langs de groeperingen en organisaties voerde die actief zijn in het sociale domein, sluit Sander aan bij diverse werkgroepen. 'Zo kan ik meedenken, en tegelijk signalen opvangen', zegt hij. En hij leert een hoop mensen kennen!

Ontmoet en Groet
Een goed voorbeeld dat Sander is tegengekomen, is het 'Ontmoet en Groetplein' dat is afgestoten door ZuidZorg. Hierdoor vielen activiteiten weg, de meeste zijn elders ondergebracht, behalve de Beweeggroep. Een van de voormalige deelnemers kwam op een gegeven moment bij het CMD langs en gaf aan behoefte te hebben aan een nieuwe beweeggroep. Mede dankzij Sander kan de Beweeggroep nu in dezelfde ruimte in het Vestzak Theater op dezelfde dag met dezelfde docent weer bewegen, tegen dezelfde bijdrage. De behoefte is opnieuw ingevuld, op korte termijn zal een doorstart gemaakt worden.

Dat is precies de taak van een coördinator, volgens Sander. Mogelijk maken dat de behoefte vervuld wordt, om er vervolgens tussenuit te stappen. Drie deelnemers hebben al aangegeven de zaken verder te regelen betreffende de Beweeggroep. Zo kunnen ze zelf de situaties die zich zoal kunnen voordoen opvangen, zoals wat te doen als de docent ziek of verhinderd is? Dan moet je wel een telefoonboom of iets dergelijks hebben, met duidelijke afspraken wie wie belt etc.

Als alles geregeld is, blijft Sander wel monitoren of alles goed gaat. 'Ik zal af en toe binnen lopen, of de docent bellen om te vragen hoe het gaat', geeft hij aan.

Signaleren, analyseren en verbinden
Signaleren, analyseren en verbinden, zo kun je de taak van Sander wel omschrijven. Een functie waarin je voortdurend in beweging blijft. Dat is ook de boodschap vanuit de LEV groep, die hij ons mee wil geven: blijf in beweging! Blijf actief! 'Als je een gezond en lang leven wil leiden, is dat belangrijk!' zegt Sander. Het gaat daarbij niet alleen om lichamelijke beweging of activiteit, ook om geestelijke. Sociale contacten zijn van levensbelang, als mensen achter de geraniums gaan zitten, kwijnen ze vaak snel weg.

Sociale contacten zijn ook belangrijk als het gaat om dementie en eenzaamheid. Ook voor mantelzorgers is het belangrijk om zichzelf niet uit het oog te verliezen. 'We spreken van "respijtzorg", daarbij gaat het om het ontzorgen van mantelzorgers, zodat die hun eigen dingen kunnen doen.' Vaak hebben mantelzorgers niet in de gaten dat ze mantelzorger zijn, of dat ze recht hebben op financiële of andere ondersteuning.

Verbinding, daar draait het bij Sander om. Vanuit zijn verleden in de jeugdsportstimulering en vanwege het feit dat hij een sterke binding heeft met zorgverlening, organisatie van evenementen op sociaal gebied en met onderwijs, sport en cultuur, is Sander de ideale verbindende factor. Daar zullen we in Son en Breugel nog lang plezier van beleven!

Bereikbaarheid
Op dinsdag en donderdag kunt u Sander vinden in het gebouw van de CMD aan de Europalaan. Sander is ook bereikbaar via e-mail: sander.brugmans@levgroep.nl of mobiel: 06-40675520.