Duurzaam Son en Breugel
Duurzaam Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Duurzaam Son en Breugel: SonEnergie

Duurzaam Duurzaamheid

In deze rubriek komen allerlei onderwerpen onder de aandacht die op een of ander manier met duurzaamheid te maken hebben, van individuele ervaringen, duurzame organisaties tot brede maatschappelijke onderwerpen. Heeft u ook een idee voor deze rubriek? Stuur deze naar redactie@mooisonenbreugelkrant.nl onder vermelding van ‘Rubriek Duurzaam Son en Breugel’.

Energiecoöperatie SonEnergie gaat op bezoek bij haar leden en vraagt hoe zij hun huis hebben verduurzaamd. Deze keer zijn we te gast bij Kees Kokee, energiecoach bij SonEnergie en woonachtig in ‘t Harde Ven. In de afgelopen 12 jaar hebben Kees en zijn vrouw hun huis stap voor stap verduurzaamd en het gasverbruik teruggebracht van circa 2500 m3 naar circa 1600 m3.

Kees en zijn vrouw wonen sinds 2002 in een geschakelde hoekwoning (bouwjaar 1963), 2-laags, plat dak en met een woonoppervlakte van circa 140 m2. De woning had destijds dubbelglas en radiatoren in plaats van de oude vloerverwarming. Ze verbruiken nu circa 1300 kWh elektriciteit en 1600 m3 gas per jaar. Het gasverbruik zal dit jaar aanzienlijk dalen vanwege de installatie van een hybride-warmtepomp.

Waarom zijn jullie gestart met het verduurzamen van je woning?
“We zijn gestart omdat we het comfort in de woonkamer wilden verbeteren. Er kwam veel kou vanaf de buitenmuren en dat zit niet lekker op de bank. In 2012 kregen we spouwmuurisolatie, en dat hielp meteen. Vervolgens hadden we een lekkage aan het dak, en dat was de aanleiding om het dak te vernieuwen en goede dakisolatie aan te brengen.”

Welke duurzame stappen hebben jullie nog meer gezet?
“We hebben onder andere de oude openslaande tuindeuren vervangen door een schuifpui met HR++glas en isolerende kunststof kozijnen, en dat was ook direct merkbaar in het comfort. Op aanraden van het glasbedrijf hebben we ventilatieroosters laten plaatsen, en daar zijn we ook heel blij mee, want ventileren is belangrijk voor een goed binnenklimaat. Verder hebben we acht zonnepanelen op het dak laten leggen, ook andere ramen in de woonkamer vervangen door HR++glas, radiatorfolie aangebracht, een thermostaatkraan mét klok in de badkamer geplaatst, en onze voordeur vervangen door een goed isolerend exemplaar. Aangezien ik ook graag een warmtepomp wilde aanschaffen, heb ik afgelopen winter de 45°C-test gedaan: dus de cv-ketel op 45°C gezet en getest of de benedenverdieping op 20°C te verwarmen was. Dat ging goed, en daarom hebben we de knoop doorgehakt en vorige maand een warmtepomp laten installeren.”

Heb je nog duurzame toekomstplannen?
“Koken op inductie en een elektrische auto aanschaffen. Maar eerst de oude auto oprijden; dat is ook duurzaam.”

Welke tip heb je voor mensen die hun huis willen verduurzamen?
Kees: “Maak altijd de balans op tussen verduurzamen, het gewenste comfort en de investering. Verduurzamen is goed, maar de investering moet in verhouding staan tot de opbrengst, ook in comfort.”

www.sonenergie.nl