Rubriek Duurzaam Son en Breugel
Rubriek Duurzaam Son en Breugel Foto: MooiSonenBreugel

Duurzaam Son en Breugel: Refuse of Reduce

Duurzaam Duurzaamheid

In deze rubriek komen allerlei onderwerpen onder de aandacht die op een of ander manier met duurzaamheid te maken hebben, van individuele ervaringen, duurzame organisaties tot brede maatschappelijke onderwerpen. Heeft u ook een idee voor deze rubriek? Stuur deze naar redactie@mooisonenbreugelkrant.nl onder vermelding van ‘Rubriek Duurzaam Son en Breugel’.

De vorige keer dat ik een stukje schreef voor de Rubriek Duurzaam Son en Breugel ging het over Re-use van de R-ladder met strategieën van circulariteit. Voor meer informatie zie de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: www.rvo.nl

Deze keer wil ik ingaan op de eerste twee R’en van de ladder: Refuse (weigeren) en Reduce (verminderen). Vooral het verminderen was het doel van mijn challenges als klimaatburgemeester, die ik gedaan heb in de Nationale klimaatweek. Een van de challenges was minder gebruik van de auto. Het is natuurlijk mooi dat we steeds meer zoeken naar duurzame alternatieven, zoals een elektrische auto als vervanging voor o.a. een benzineauto. Maar de productie van elektrische auto’s is alles behalve duurzaam, dus het beste is om géén of minder auto te rijden zodat je de auto langer kan gebruiken. Een vriend van me heeft bijvoorbeeld besloten om, nadat zijn auto was gestolen, geen nieuwe auto mee aan te schaffen. Een van de wethouders van Son en Breugel stemt zijn werkafspraken af op de reistijd met de fiets. Een andere inwoner is vorig jaar gestart met het project Deelauto. Chapeau voor hen! Tot mijn 35e heb ik het zonder auto kunnen doen; helaas ben ik op dit moment nog niet klaar voor om de auto weg te doen, omdat ik hem onder andere voor mijn werk nodig heb. Ik pak zoveel mogelijk de fiets, en ja, ook vaak mijn 2e-hands elektrische fiets om woon-werkverkeer haalbaar te maken, en waar mogelijk gebruik ik het OV (wat helaas nog duur is). Maar... er is zeker nog winst te behalen met betrekking tot minder autorijden. Daarom vind ik het initiatief van de jeugdgemeenteraad van de autoloze schooldag zo mooi en waardevol. Zo moedigen ze ouders en kinderen van alle scholen in Son en Breugel aan om van 2 tot 18 april fietsend of lopend naar school te komen. Op 17 en 18 april zijn de echte autoloze schooldagen, en dan worden straten rondom de scholen afgesloten en is het de bedoeling dat alle ouders de kinderen zonder de auto naar school brengen.

En niet te vergeten, de R van Refuse of Reduce heeft ook voordelen. Meer fietsen en/of lopen zorgt voor meer beweging en minder kosten voor de sportschool. Beter dus voor de gezondheid en portemonnee!

Danielle van de Ven